Samsung Galaxy S24 review: is het de moeite waard om te upgraden?

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    Een nieuw jaar, een nieuwe Galaxy-serie. Bij de S24 is alles weer een stukje beter dan bij de voorganger S23, en uiteraard is AI eraan toegevoegd. In deze review werpen we een blik op de nieuwe Samsung Galaxy S24. Is het de moeite waard om over te stappen voor de AI-functies of voor andere verbeteringen die de toestellen te bieden hebben?

    De S24 (rechts) is niet veel groter dan de Galaxy S7 (links), die in 2016 verscheen. Die kreeg echter maar vier jaar updates (en draait daarom nu Lineage OS).

    Design

    Uiterlijk is er weinig veranderd aan de S-modellen ten opzichte van de vorige generatie. De standaard S en grotere S+ hebben weer afgeronde hoeken en drie verticaal onder elkaar geplaatste lenzen achterop, de grotere Ultra heeft wederom rechte hoeken en een iets andere lensconfiguratie met een extra telelens en meer megapixels voor de hoofdcamera. De randen van de S24 en S24+ zijn echter niet afgerond zoals bij de voorgangers. De schermen van de S24-serie zijn net ietsje groter en bij de afmetingen zijn er tienden van millimeters verschil: een hoesje van de vorige serie past er bij het gewone en plus-model misschien nog wel omheen.

    Scherm

    Wat betreft de schermen zijn er wijzigingen die verder gaan dan een verwaarloosbare toename in grootte. Wat vooral opvalt is de toegenomen helderheid. Samsung geeft een piekhelderheid op van 2600 cd/m2, vergeleken met 1750 voor de voorgangers. Zelfs in felle zon buiten is het scherm uitstekend afleesbaar en de automatische helderheidsregeling schroeft de helderheid binnen goed terug.

    Verder biedt het +-model nu een hogere resolutie van 3088 × 1440 (zelfde als de Ultra), maar het verschil met de ongewijzigde resolutie van 2340 × 1080 van de S24 is op dit schermformaat nauwelijks zichtbaar. Standaard staan alle modellen ingesteld op die lagere resolutie. De Ultra heeft nu een volkomen vlak scherm, waar het vorige nog ietsje afgeronde randen had.

    De iets sneller geworden vingerafdrukscanner zit bij allemaal onder het scherm verwerkt en de selfiecamera in een punch hole midden boven. De schermen van de S24 en S24+ gaan voortaan ook tot minimaal 1 Hz net als de Ultra, wat de accuduur ten goede komt als er vaak statisch beeld is.

    Samsung Galaxy S24 camera review

    Wat betreft de camera’s is er qua lenzen weinig veranderd, alleen bij de Ultra zijn de zoommogelijkheden iets gewijzigd. Het grootste verschil zit in hoe de software de foto’s verwerkt: bij de S24-serie zijn kleuren iets minder verzadigd en natuurlijker dan bij de S23 en zie je bijvoorbeeld in nachtopnames iets meer detail. In de praktijk heeft de toevoeging van AI-tools meer invloed. Hiermee kun je net als bij de Google Pixel objecten in een foto verplaatsen of weghalen, delen van de foto door generatieve AI laten opvullen, de wolken en lucht vervangen, reflecties in ruiten weghalen of andere beeldverbeteringen toepassen. Je kunt ook achteraf een gewone foto wijzigen in een portret met onscherpe achtergrond.

    Deze AI-tools draaien in de cloud en vergen wat geduld omdat de gegevens heen en weer moeten. De software voorziet dergelijke bewerkte foto’s van een klein watermerk en een opmerking in de EXIF-gegevens. Video’s kun je met AI bijvoorbeeld in timelapses omzetten, waarbij de AI tussenframes berekent voor een verassend goed resultaat. Vertragen kan maar tot ¼ van de snelheid, maar het flikkeren van kunstlicht zoals in veel normale timelapses ontbreekt.

    Galaxy AI

    AI is sowieso met ‘Galaxy AI’ een nieuw speerpunt, al komt dit ook naar oudere modellen. Zo vind je functies (met generatieve tekst) in Samsung Toetsenbord, Notes en Internet. Je kunt suggesties krijgen, samenvattingen genereren en meer, maar vertalen is voor ons beperkt bruikbaar. Nederlands zit namelijk (nog) niet bij de beschikbare talen. Ook de Tolk-functie voor realtime vertalen en voor tolken tijdens telefoongesprekken is hierdoor minder bruikbaar.

    Volgens een aankondiging van Samsung komt Galaxy AI Nederlands ondersteuning eind 2024.

    Zoals bij alle AI-functies is het resultaat soms erg goed, maar slaat het soms ook de plank mis. Om Galaxy AI te activeren is een Samsung-account vereist. De AI-functies worden in de toekomst verder uitgebreid en zijn na 2025 mogelijk (alleen) betaald beschikbaar.

    Circle to search

    Op het gebied van software is de S24-serie ook een van de weinige buiten Googles eigen Pixels waarop ‘Circle to search’ beschikbaar is. Daarmee kun je de homeknop ingedrukt houden en dan delen van tekst of afbeeldingen op het scherm omcirkelen om er direct naar te zoeken met Google. Dat kan handig zijn, maar bij tekst omcirkelen in een online artikel van ct.nl kregen we als resultaat … diezelfde pagina bovenaan.

    Het zoeken naar afbeeldingen kon al met Google Lens, dus Circle to search biedt op dit moment vooral een iets handiger interface. De optie zit wat verstopt in de instellingen onder Display/Navigatiebalk en staat standaard uit.

    Prestaties

    Qua prestaties is de S24-serie weer een stuk sneller dan de voorgangers, al biedt dat bij dagelijkse bezigheden weinig meerwaarde. Ze moeten allemaal zeker nog enkele jaren vloeiende prestaties bieden. Indrukwekkend is wel dat de grafische prestaties van Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3 ‘For Galaxy’ in het Ultra-model zelfs iets beter zijn dan de tot nu toe onverslaanbare A17 in Apples iPhone 15 Pro. Samsungs eigen Exynos 2400 die in onze regio in het S en S+-model zit, is met name grafisch iets minder sterk, maar ook iets zuiniger. Bij de S en S+ is de accu net iets groter dan de voorgangers, maar vooral de (qua accucapaciteit ongewijzigde) Ultra biedt een uitstekende accuduur.

    Bij het S-model is de accuduur duidelijk het kortst, maar genoeg voor een dag normaal gebruik. Opladen kan bij dat model met 25 W, bij de andere met 45 W, draadloos laden bij alle modellen met 15 W. Een lader is niet bijgeleverd. De hele serie biedt verder wat je bij een toptoestel verwacht, zoals dual-sim (e-sim/nano), IP68 bescherming tegen water en stof, bluetooth 5.3, 5G en Wi-Fi 6E. Alleen de Ultra heeft Wi-Fi 7.

    Software en updates

    Qua software levert Samsung behalve Galaxy AI ook tal van eigen apps mee. Veel daarvan zijn alternatieven voor de verplichte Google-apps, van een app voor e-mail, contacten, sms of Samsungs eigen app-store tot de eigen Samsung-browser. Het grootste deel is te verwijderen. Samsungs schil over Android biedt verder verschillende extra functies, zoals een ‘Eenvoudige stand’ en multi-window opties.

    Net als Google biedt nu ook Samsung zeven jaar lang updates voor de nieuwe topmodellen. De met Android 14 verschenen S24-serie zou dus nog tot begin 2031 updates krijgen, en daarmee waarschijnlijk Android 21.

    Conclusie Samsung Galaxy S24 review

    De S24-serie is weer duurder dan de voorgangers maar laat ook nauwelijks iets te wensen over: meer dan genoeg snelheid, een van de beste schermen, een veelzijdige camera en uitgebreide softwaremogelijkheden. Heb je de vorige serie, dan zijn de verschillen klein, maar wie het budget eraan wil spenderen haalt hiermee een beter toestel in huis. De lange software-ondersteuning relativeert de prijs enigszins.

    Samsung Galaxy S24 review: plus- en minpunten

    + Uitstekend scherm
    + Lange ondersteuning van Android
    Niet per se het upgraden waard als je al bijvoorbeeld een S23 hebt

    Samsung Galaxy S24 specificaties

    Fabrikant

    Samsung

    Display

    Dynamic amoled-scherm, 1-120 Hz, 2400 nits

    Software

    Android 14, One UI 6.1, Galaxy AI

    Opslag

    UFS 4.0 flashgeheugen

    Aansluiting

    USB-C 3.2, OTG, DP

    Shoplink en prijsmobiel.nl, 844 euro zonder abonnement & vanaf 637 euro met een abonnement

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

    In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

    Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

    In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er