Snelle WiFi 6 router Asus ROG Rapture GT-AX11000 getest

Redactie
0

Asus wil met de router ROG Rapture GT-AX11000 vooral gamers voordelen bieden. De instellingen zijn met name gericht op het snel en ongehinderd kunnen gamen. De GT-AX1000 ondersteunt de nieuwe WiFi 6-standaard IEEE 802.11ax en zendt op 5 GHz met bijna 5000 Mbit/s.

De ROG Rapture GT-AX11000 van Asus is een router die de IEEE 802.11ax-standaard ondersteunt. De ‘ROG’ in de modelnaam staat voor Republic of Gamers, oftewel de lijn van gaming­producten van Asus. Het Asus ROG-­logo licht op en kan via Aura Sync kan worden gesynchroniseerd.

Snelle WiFi 6 router Asus ROG Rapture GT-AX11000 getest

Netwerken

De acht antennes van de ROG Rapture zijn verdeeld over drie wifimodules: een die op 2,4 GHz zendt en twee die op 5 GHz zenden. Die kunnen met maximaal vier MIMO-­streams zenden en op de 5GHz-band een breedte van 160 MHz bereiken.

Asus vermeldde bij de introductie dat de GT-AX11000 een wifisnelheid kan halen van meer dan 10 Gbit/s. Dat is een tikje verwarrend omdat Asus de snelheden van de 2,4 GHz (max. 1148 Mbit/s) en de twee 5GHz-­modules (elk max. 4804 Mbit/s) optelt.

Van de twee 5GHz-modules kan er één een dedicated wifinetwerk verzorgen waar de gaming-apparaten op zijn aangesloten, terwijl de andere draadloze apparaten verbinding maken met het netwerk van de andere module. Op die manier worden de gaming-­apparaten niet afgeremd.

Asus ROG Rapture GT-AX11000 LAN WAN poorten USB 2.5G

De Rapture GT-AX11000 is voorzien van zes ethernetpoorten. Een daarvan dient voor de WAN-aansluiting naar buiten, vier zijn gigabit-poorten en de zesde is een 2,5-­gigabit-poort volgens de NBase-T-­standaard (IEEE 802.3bz). Omdat met de 5GHz-netwerken snelheden van boven de 2 Gbit/s gehaald kunnen worden, heeft Asus die poort toegevoegd zodat een bekabelde verbinding de boel niet gaat afremmen.

Instellen en opties

De router stel je met een browser in of via een app op je smartphone of tablet. De eerste keer dat je je aanmeldt, begeleidt een wizard je door de automatische set-up. Je hoeft dan alleen de namen van je netwerken op te geven en wachtwoorden in te stellen. Je kunt alles ook handmatig instellen. Aan alles is te merken dat de router is bedoeld voor gamers: zo’n beetje alle opties zijn om het (online) gamen te optimaliseren, zoals de ping-ratecontrole van gamingservers, een eigen VPN voor een apart gaming-netwerk en het Gameprofiel, waarbij je profielen van bekende gametitels kunt selecteren, die de verbindingen optimaliseren voor de consolegames.

Om dat soepel te laten verlopen, heeft Asus een 1,8 GHz, 64-bit quadcore-cpu, 256MB-flashgeheugen en 1 GB RAM in de router gestopt. Hij heeft twee USB 3.1 Gen1-­poorten voor bijvoorbeeld een harde schijf om als NAS te gebruiken of een printer.

Conclusie

De Asus ROG Rapture GT-AX11000 is een snelle router voor gamers die met de snelle WiFi6-standaard al op de toekomst voorbereid willen zijn. Het gebrek aan andere apparaten die deze standaard op dit moment ondersteunen moet je dan vooralsnog voor lief nemen. Dat maakt hem samen met het eigenzinnige gaming-design en het hoge prijskaartje tot een router waar waarschijnlijk slechts een select clubje gebruikers interesse in zal hebben.

Asus ROG Rapture GT-AX11000https://www.asus.com/nl/
wifiIEEE 802.11ax, 2,4 GHz, 2× 5GHz
hardware4 × Gigabit-ethernet,
1 × 2,5-Gigabit-ethernet,
2 × USB 3.1, Gen1
hardware1.8 GHz quadcore-cpu,
256 MB flashgeheugen,
1 GB RAM
Shoplink en prijsGT-AX11000, € 420

Lees uitgebreide achtergrondinfo en vergelijkende reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er