Samsung Galaxy Book3 Pro review: prachtig scherm met krachtige cpu

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    In deze review werpen we een blik op de Galaxy Book3 Pro van Samsung. Dit is een high-end laptop met een uitstekend 3K oled-scherm en snelle i7-processor. De koeling heeft het daar echter niet altijd makkelijk mee. Ook is de Galaxy-focus van Samsung in dit prijssegment niet echt nodig.

    Samsung Galaxy Book3 Pro review

    Iets wat ons gelijk opviel

    Bij het aanzetten van de Samsung Book3 Pro-laptop vallen meteen twee dingen op: ten eerste het heldere en contrastrijke oled-scherm – waarover zo meer verteld zal worden – en ten tweede het feit dat er een stickertje op de aan-uitknop zit: Samsung is blijkbaar vergeten daar een pictogram of tekst op te plaatsen. Het stickertje is een tijdelijke oplossing, daarna is het de enige knop zonder opdruk.

    Specificaties

    In de Book3 Pro bevindt zich een Intel i7-1360P, een mobiele processor met een TDP van 28 watt. De Cinebench R23-scores van 1720 voor singlecore en 8239 voor multicore geven aan dat de 12 P-kernen en de 16 E-kernen hun werk prima doen. De ingebouwde 16 GB LPDDR5 SO-DIMM en de 1TB-ssd zorgen er dan ook mede voor dat deze laptop ruim genoeg bemeten is voor de meeste gangbare applicaties.

    De Iris Xe-graphics sturen het 3K-scherm aan, waarbij de resolutie van 2880 × 1800 pixels een 16:10-verhouding heeft – zowel de resolutie als de verhouding zijn ideaal voor het 14-inch display, waarbij de schaal op 200% staat ingesteld. Het oled-scherm wordt door Samsung Dynamic Amoled 2X genoemd. Het reduceert het aandeel blauw licht en ondersteunt HDR10+ voor echt zwart – sRGB en DCI-P3 worden afgedekt. Het scherm ondersteunt een refreshrate van 120 hertz, waarmee video’s soepeler kunnen worden weergegeven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze technologie ook wordt gebruikt bij de huidige high-end smartphone-modellen Galaxy S21, S22 en S23.

    Gebruiksvriendelijke functies

    De helderheid van een leeg Kladblok-venster was ingesteld op maximaal 563 cd/m2 met de schermhelderheid. Het inherente nadeel van een oled-scherm is dat het spiegelt, maar als de helderheid in verhouding tot de omgeving hoog genoeg is, heb je daar minder last van.

    Samsung heeft ervoor gekozen de functietoetsen hun normale functies te laten behouden. Voor de extra functies moet je de Fn-toets indrukken. Hiermee kun je zaken instellen zoals de genoemde schermhelderheid, het volume en de toetsenbordverlichting (in 4 niveaus). Met Fn+F12 kun je dat omdraaien.

    Een ssd van Western Digital?

    De ingebouwde 1TB-ssd is volgens HWiNFO van Western Digital en heeft een controller van SanDisk – wat grappig is omdat Samsung zelf ook prima ssd’s produceert. Met CrystalDiskMark 8 komen we tot waarden van 5226 MB/s voor sequentieel lezen en 4955 MB/s voor schrijven – geen hoge scores voor een PCIe 4-ssd. De Book3 heeft volgens de specificaties twee ssd-slots, maar hoe je er een tweede bij installeert wordt niet beschreven.

    Aansluitingen

    Het aantal aansluitingen is beperkt, je zult het qua netwerk met de Intel AX211-module moeten doen. Maar dat is geen straf, die ondersteunt immers Wi-Fi 6E en kan daarmee ook op de 6GHz-band werken. Een Kensington-slot ontbreekt. De witte 65W-voedingsadapter is zeker voor een laptop niet zo groot, maar sluit qua design niet echt aan op de mat-grafietkleurige behuizing – waar je overigens wel snel vingervlekken op ziet.

    Indrukwekkend Geluid en Multimedia-ervaring

    Samsung heeft het geluid goed onder controle. De vier AKG-speakers leveren een voor een laptop overtuigend Atmos-geluid met voldoende bas. Met de twee digitale microfoons en de 1080p-webcam is alle multimedia-hardware aanwezig voor online overleg. De webcam levert een uitermate scherp beeld – laat dat maar aan Samsung over.

    Software en Overwegingen bij de Prijs

    De Galaxy Book Experience-software die Samsung op de Home-versie van Windows 11 heeft geïnstalleerd is de portal voor zo’n 15 programma’s die Samsung op de laptop heeft gezet – een situatie vergelijkbaar met de Samsung Galaxy-smartphones. Of je daar bij een serieuze laptop boven het 2000-euro segment op zit te wachten is een tweede. En dat geldt zeker ook voor de obligate McAfee-antivirusoplossing.

    Conclusie Samsung Galaxy Book3 Pro review

    De prijs van de Book3 Pro is stevig. Het oled-scherm en de i7-processor zijn daar voor een groot deel verantwoordelijk voor – maar die maken ook veel waar, zowel qua beeld als prestaties. Als je niet let op de focus van Samsung op het Galaxy-aspect en de integratie met de bijbehorende smartphone-reeks, is de Book3 Pro een goede laptop voor professioneel gebruik in een segment met veel (zakelijke) concurrentie.

    Samsung Galaxy Book3 Pro review: plus- en minpunten

    +16:10 oled-scherm
    +Core i7-processor
    Galaxy-focus

    Samsung Galaxy Book3 Pro specificaties

    Fabrikant

    Samsung

    Processor

    Intel Core i7-1360P

    Werkgeheugen

     16 GB LPDDR5 SO-DIMM

    Opslag

    1TB M.2-ssd / 14-inch 3K (2880 × 1800) oled

    Netwerk

    Intel AX211 Wi-Fi 6E (802.11ax 2×2), Bluetooth 5.1

    Aansluitingen

    2 × USB-C/TB-4, HDMI, USB 3.2 type A, 3,5mm-audio, microSD

    Afmetingen

     31,2 × 22,4 × 1,1 cm

    Gewicht

    1,2 kg

    Shoplink en prijsParadigit, circa 1839 euro
    Coolblue, circa 1899 euro
    MediaMarkt, circa 1899 euro

    Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

    NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

    Fairphone Fairbuds review: repareerbare draadloze oortjes

    De meeste in-ears kunnen de prullenbak in als de accu kapot gaat. Maar het kan echt wel anders, zoals Fairphone laat zien met de Fairbuds en hun verwi...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er