Thonny: Python-IDE voor beginners

Noud van Kruysbergen
1

Inhoudsopgave

De Python-IDE Thonny maakt het instappen in de scripttaal eenvoudig. Het is een alternatief voor de uitgebreidere programmeeromgevingen.

Thonny wil vooral de drempel om ermee aan de slag te gaan zo laag mogelijk houden. Het programma heeft zijn eigen Python 3.7-interpreter en is mede daardoor snel te installeren.

De bedieningsinterface bevat niets wat je kan afleiden van de elementaire functies: een editor die met Python-code overweg kan en op de juiste manier inkleurt, een shell-venster voor het intypen van Python-commando’s, een spaarzaam gevulde knoppenbalk – en dat is het.

De editor herkent een paar van de meest voorkomende typfouten, zoals ontbrekende haakjes sluiten en aanhalingstekens, en markeert die met een kleur. Met de F5-toets of het Run-pictogram op de knoppenbalk kun je het script starten.

Als er daarbij fouten optreden, meldt zich een wizard die probeert om de foutoorzaak wat preciezer te verklaren dan de korte foutmeldingen van de interpreter dat doen.

Debuggen

De in Thonny zittende debugger start je met de toetsencombinatie Ctrl+F5 of het torretje op de knoppenbalk. Het programma voert de code daarbij altijd regel voor regel uit, dus je hoeft geen breakpoints te definiëren.

Daarbij visualiseert de debugger heel fraai wat het programma doet. In kleurige kadertjes die boven de broncode verschijnen, veranderen stap voor stap variabelennamen met hun context, mathematische uitdrukkingen met hun resultaat en functie-aanroepen met de bijbehorende teruggavewaarde.

Een ‘step into’ opent in een eigen venster met de broncode van de aangeroepen functie en de bijbehorende lokale variabelen – op die manier visualiseert een stapel van vensters heel overzichtelijk de stack van functieaanroepen.

Steeds meer laten zien

Als je dan eenmaal een beetje uit de voeten kunt met de basisfuncties van Thonny, kun je meer informatievensters laten zien, waaronder een overzicht van de globale variabelen, een Object Inspector of een mini-filemanager. Een grafisch front-end voor het Python-pakketbeheer rond de functieomvang af.

Thonny werd ontwikkeld door de uni versiteit van Tartu in Estland. Het heeft een open source licentie, is zelf in Python geschreven en werkt met alle gangbare besturingssystemen, inclusief Raspbian.

Als je geen uitgebreid projectbeheer nodig hebt, heb je aan Thonny een compacte Python-programmeeromgeving zonder overbodige ballast. De fraaie debugger biedt niet alleen beginners interessante kijkjes in de werking van de functies van een interpreter.

Thonny

Python-IDE voor beginners
OntwikkelaarUniversiteit van Tartu
SysteemeisenWindows, Linux, macOS
Prijsgratis (MIT-licentie)

 

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE review: stil én goede prestaties

In deze review werpen we een blik op de Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE. Deze videokaart overtreft de RX 7800 XT in snelheid, en dit model van Sapph...

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
https://thonny.org/
Lezer
https://thonny.org/