Draytek Vigor 3910 multi-WAN router

Alieke van Sommeren
0

De Draytek Vigor 3910 is een VPN-router die meerdere gigabit per seconde kan versleutelen via IPsec. Voor zijn prijs heeft hij veel te bieden.

VPN-routers en firewalls voor kleine bedrijven die minimaal één Gbit/s halen bij het versleutelen via IPSec, hebben een vier­cijferig prijskaartje. De Vigor 3910 van Draytek kan heel veel, maar voor minder. Met de 3910 zijn kantoren ook met verbindingen sneller dan 1 Gbit/s aan elkaar te koppelen.

Meer dan genoeg aansluitingen: hij heeft twee SFP+-­slots (10 Gbit/s via glasmodules), twee NBase-T-poorten die tot 2,5 Gbit/s halen via koper, en zes gigabit-netwerk­poorten. Standaard zijn ze evenredig over WAN en LAN verdeeld. De eerste vijf poorten zijn te wisselen tussen WAN en LAN. Verder is er een RJ45-consolepoort en twee USB 3.0-poorten om bijvoorbeeld printers binnen het netwerk beschikbaar te maken.

Draytek Vigor 3910
Meerdere internetlijnen zijn als back-up (fail-over) of gebundeld (load-balancing) te gebruiken, afhankelijk van het doel-ip-adres of op basis van locatie. Configureren kan via de browser, telnet en SSH. Standaard zijn er 50 subnetten ingesteld, die aan ook al standaard ingestelde 50 stuks VLAN’s zijn toe te wijzen.

Naast IPsec is er ondersteuning voor OpenVPN en SSL-VPN. In totaal moet de router 500 tunnels tegelijk aankunnen. Met zijn prijs en totaalpakket is de Vigor 3910 een aantrekkelijke router voor zakelijk gebruik met snelle internetlijnen.

Draytek Vigor 3910
aansluitingen2 × SFP+ (10 Gbit/s), 2 × RJ45 (NBase-T, max. 2,5 Gbit/s), 8 × RJ45 (Gigabit), 1 × RJ45
(console), 2 × USB 3.0
IP-to-IP9,2 / 9,3 Gbit/s (dl/ul)
prijs780

Meer hardware-reviews in c't 07/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

VPN server op je router in huis

Met een VPN server op je eigen router thuis kun je bijvoorbeeld vanuit het buitenland toch content van NPO of VRT bekijken. We laten zien hoe makkelij...

Hoe werkt een VPN?

Op internet en op tv komen steeds vaker advertenties voorbij voor VPN. Een versleutelde verbinding waarmee je je veiliger op het internet kunt begeven...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er