Sabrent DS-UCMH review: handige converter voor M.2, SSD of HDD

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

    Iedereen heeft nog wel ergens een harde schijf, SATA- of PCIe-ssd in de la liggen. Met de schijfadapter van Sabrent sluit je ze allemaal via usb aan op je laptop of pc. Meer hierover lees je in deze Sabrent DS-UCMH review.

    Sabrent DS-UCMH review: handige converter voor m.2, ssd & hdd

    Compact en functioneel ontwerp

    Het kleine plastic kastje heeft een onopvallend uiterlijk met enkele LED’s aan de bovenkant, knoppen en aansluitingen aan één kant. Het M.2-slot is verborgen onder een klepje en de SATA-aansluiting bevindt zich achter een kapje aan de zijkant. Het aansluiten van schijven vereist geen gereedschap. Na inschakeling lichten de LED’s voor de M.2- en SATA-poorten op naast de voedings-LED, op voorwaarde dat er een schijf is aangesloten.

    Efficiënte gegevensoverdracht

    Binnenin bevindt zich een JMicron JMS581-chip die de gegevens van SATA- en PCIe-SSD’s naar de USB-poort doorgeeft. In theorie is het mogelijk om een SD-Express-kaart aan te sluiten, maar deze zijn nog steeds niet erg gangbaar, daarom heeft Sabrent geen kaartslot hiervoor ingebouwd. M.2-SSD’s met het SATA-protocol werken niet in het M.2-slot.

    Indrukwekkende snelheid

    Met een Crucial P5-SSD in het M.2-slot bereikten we een leessnelheid van 975 MB/s en een schrijfsnelheid van zelfs 1020 MB/s. Meer kan niet worden verwacht gezien de interface-snelheid van USB 3.2 Gen 2 die maximaal 10 Gbit/s ondersteunt. We hebben verschillende SSD’s uit onze collectie getest op de SATA-interface, maar geen van hen kon een leessnelheid van meer dan 460 MB/s bereiken. De maximale schrijfsnelheid was 420 MB/s.

    Efficiënte prestaties bij gelijktijdige toegang

    Wanneer beide schijfpoorten tegelijkertijd worden gebruikt, moeten beide schijven zich aanpassen. In de test bereikten we ongeveer 630 MB/s met de PCI-SSD, terwijl de SATA-SSD ongeveer 350 MB/s behaalde.

    Krachtige voeding en kloningsopties

    De USB-poort levert voldoende stroom, tenzij je een 3,5-inch harde schijf aansluit. Daarvoor, en voor klonen zonder pc, wordt een 24-watt voeding meegeleverd. Voor direct klonen zonder pc is er een schuifschakelaar die de richting aangeeft (SATA naar PCIe of vice versa).

    Een langere druk op de kloonknop start het proces. Na nog een dubbele druk op de knop start de adapter het kloonproces en dienen de vier LED’s als voortgangsindicatoren.

    Efficiënt kloonproces

    De adapter had 17 minuten nodig om een 500 GB PCIe-SSD naar een SATA-SSD te klonen en ongeveer het dubbele om een harde schijf te klonen. We moesten ook bijna een half uur wachten op het klonen van de SATA-SSD naar de PCIe-SSD.

    We hebben dit zowel met installaties van Windows als Linux  geprobeerd en bij beide systemen konden we in sommige gevallen niet opstarten vanaf de gekopieerde schijf.

    Conclusie Sabrent DS-UCMH review

    Zoals gebruikelijk bij dergelijke eenvoudige kopieerstations moet de doelschijf groter of minstens even groot zijn als de bron. De adapter kopieert byte voor byte van de bronschijf en laat overtollige ruimte op de doelschijf vrij. Het snel aansluiten van veel schijven op de pc werkt goed met de Sabrent DS-UCMH, maar het klonen kan meer dan één poging vereisen. Al met al is het een handig apparaatje met enkele beperkingen voor een redelijke prijs.

    Sabrent DS-UCMH review: plus- en minpunten

    + Ondersteunt M.2 en SATA
    + Handig en snel
    Klonen niet altijd succesvol

    Sabrent DS-UCMH specificaties

    Fabrikant

    Sabrent

    Meegeleverd

    24 watt voeding, USB-A-C-kabel, USB-C-kabel (beide 100 cm)

    Vereisten

    usb-aansluiting

    Shoplink en prijsAmazon, circa 70 euro

    Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Daniel Dupré
    Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

    Lees ook

    Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

    In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

    Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

    In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er