Asus ROG Strix Z790-E Gaming Wifi II review: mobo voor 14e gen Intel

Noud van Kruysbergen
1

Inhoudsopgave

  In deze review bekijken we het moederbord ROG Strix Z790-E Gaming Wifi II van ASUS. Dit moederbord bevat geavanceerde componenten, zoals Wi-Fi 7 en PCIe 5.0, en is niet alleen geschikt voor gamers, maar kan ook voor langere tijd worden gebruikt. Je kunt een 14e generatie Intel Core i-processor monteren op de LGA1700-socket.

  Asus ROG Strix Z790-E Gaming Wifi II review

  Moederbord voor de 14e generatie Intel

  Intel lanceert zijn 14e generatie Core i-processors, die gebruikmaken van een LGA1700-socket, dezelfde socket als die van de eerdere 12e en 13e generatie. Momenteel zijn er al moederborden beschikbaar die de Core i-14 ondersteunen, al dan niet na een firmware-update. Een voorbeeld van een moederbord dat deze processors standaard ondersteunt, is de Z790-E Gaming Wifi II van Asus, afkomstig uit de Strix-serie.

  Functionaliteit en ontwerp van het moederbord

  Het moederbord valt op door zijn doordachte ontwerp, ondanks zijn compacte uitstraling dankzij de koelonderdelen. Het toevoegsel “II” verwijst voornamelijk naar Wi-Fi 7, terwijl de “E” aangeeft dat het moederbord is uitgerust met veel USB 10Gbps-poorten. In totaal biedt het moederbord de mogelijkheid om maar liefst 23 usb-poorten te gebruiken. De M.2-aansluitingen zijn strategisch geplaatst, en het slotpanel biedt een overvloed aan USB-poorten, inclusief 10G en 20G USB-C.

  Eenvoudige installatie met handige features

  De installatie van componenten zoals de Intel Core i9-14900K verliep soepel, mede dankzij de goed bereikbare LGA1700-socket. De geheugenmodules en M.2-ssd’s werden met gemak geïnstalleerd, met handige features zoals een release-knop voor de PCIe 5.0-poort en een gebruiksvriendelijke sluiting voor de M.2-ssd’s.

  Prestaties en uitbreidingsmogelijkheden

  Met behulp van CrystalDiskMark werden indrukwekkende snelheden behaald voor de Samsung 990 PRO-ssd. Het moederbord, geoptimaliseerd voor prestaties, ondersteunt PCIe 5.0 en biedt uitgebreide mogelijkheden voor uitbreiding, inclusief RGB- en ARGB-aansluitingen voor koeling en ventilatoren.


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Connectiviteit en toekomstbestendigheid

  Met Wi-Fi 7 en PCIe 5.0 belooft de Z790-E Wifi II toekomstbestendige connectiviteit. Echter, het beperkte aanbod aan Wi-Fi 7-routers kan de maximale prestaties nog beïnvloeden. De aanwezige 2,5 Gbit/s netwerkpoort biedt echter een snelle netwerkverbinding.

  Enkele uitdagingen bij installatie van besturingssystemen

  Bij het installeren van Windows waren er enkele uitdagingen met de draadloze netwerkverbinding, die handmatig werden opgelost met stuurprogramma’s van de Asus-website. Linux Mint-installatie verliep soepel, maar ook hier waren er enkele problemen met de wifidrivers.

  Benchmarks

  Met Cinebench R23 werden indrukwekkende scores behaald, waarbij het moederbord de i9-processor optimaal benutte. Voor gamers biedt het bord niet alleen prestaties, maar ook uitgebreide aansluitmogelijkheden voor koeling en ventilatoren, te beheren via de Armoury Crate-software.

  Conclusie Asus ROG Strix Z790-E Gaming Wifi II review

  Al met al is de ROG Strix Z790-E Wifi II niet alleen geschikt voor gamers, maar ook voor gebruikers die streven naar een state-of-the-art moederbord dat voldoet aan opkomende standaarden zoals Wi-Fi 7 en PCIe 5.0. Belangrijk is echter te beseffen dat de 14e generatie Core i-processors de laatste zal zijn die gebruikmaakt van de LGA1700-socket, wat een moederbordupgrade vereist voor latere generaties.

  Asus ROG Strix Z790-E Gaming Wifi II review: plus- en minpunten

  + Nieuwe technieken
  + Veel aansluitmogelijkheden
  + LGA-1700 socket

  Asus ROG Strix Z790-E Gaming Wifi II specificaties

  FabrikantASUS
  Processor/chipsetIntel Core i-12/13/14, LGA1700-socket Intel / Z790

  Werkgeheugen

  4 × DDR5-DIMM max 192 GB

  Opslag

  5 × M.2 (5 × PCIe 5.0, 4 × PCIe 4.0), 4 × SATA6

  Slots

  1 × PCIe 5.0 x16, 2 × PCIe 4.0 x16 (x4)

  Netwerk

  2×2 Wi-Fi 7 (802.11be), Intel 2,5 Gbit/s

  Aansluitingen achter

  1 × USB-C 20G, 11 × USB 10G (10 × A, 1 × C), 5 × 3,5mm audio, S/PDIF out, HDMI, DisplayPort

  Connectoren

  1 × USB-C 20G (30W PD), 2 × USB 5G-headers, 3 × USB 2.0-headers
  Shoplink en prijsAmazon, circa 599 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  1 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Jan
  Lezer
  Jan

  De Z790-E wifi 2 heeft net als zijn “versie1” maar 1 M2 pcie 5.0 slot. Als je deze gebruikt, moet deze de Lanes met het eerste pci slot delen.
  De grafische kaart loopt dan niet op 16x maar op 8x. De overige 8 lanes gaan naar de M2 waar die er maar 4x van gebruikt