Review: compacte barebone Shuttle XH110G

Redactie
0

compacte barebone Shuttle XH110G

De zuinige en compacte barebone Shuttle XH110G mag dan klein zijn, er passen wel PCIe-x16-uitbreidingskaarten in. Daarmee is hij bijvoorbeeld geschikt voor multimonitorsystemen of als router.

Een compacte barebone als de Shuttle XH110G vragen veel minder ruimte dan klassieke midi-towers, maar bieden hardware-matig wel meer vrijheid dan de nog kleinere mini-pc’s à la NUC. De XH110G ondersteunt LGA1151-processors en dekt daarmee een groot performancegebied af, van een Celeron voor 35 euro tot een Core i7 met vier kernen en hyperthreading. Bijzonder is dat er ook een single-slot-videokaart van 20,5 cm in past. Daarmee kan hij meerdere 4K-schermen aansturen en is hij geschikt voor GPGPU-toepassingen, oftewel rekenen met de grafische processor. Maar je kunt ook een multipoortnetwerk- of een video-capturekaart inbouwen.

Voor een werkende computer heb je behalve de XH110G nog een cpu nodig, een of twee SO-DIMMs en een harde schijf of ssd. In de test hebben we de quadcore-cpu Core i5-7500, 16 GB RAM en een 2,5″-sata-ssd gebruikt. Voor die laatste is plaats onder het moederbord, te bereiken via een klep aan de onderkant. Daar zit bovendien een interne usb-poort voor hardware-dongles.

De overige componenten zitten aan de andere kant onder de afneembare bovenkant van de behuizing. Een heatpipekoeler brengt de warmte van de processor naar lamellen aan de zijkant. Die zitten in de luchtstroom van de twee 6cm-ventilators. Volgens de specificaties van Shuttle is de koeler geschikt voor cpu’s tot 65 watt TDP – dus niet voor de snelste K-varianten.

Idle had de compacte barebone XH110G in onze testconfiguratie genoeg aan 5,5 watt. Zo zuinig zijn maar weinig computers met desktop-pc-processors. De ventilators waren daarbij nauwelijks hoorbaar. Bij langere belasting van alle vier de kernen (82 W) steeg de geluidsproductie tot meer dan 1 sone. Dat is te veel voor een computer op je bureau.

Meer aansluitingen

Naast een M.2-slot van 30 mm voor wifikaartjes heeft de XH110G nog een 80mmslot voor M.2-ssd’s. NVMe-ssd’s worden niet automatisch herkend. Daarvoor moet je in de BIOS-setup handmatig van sata naar PCIe wisselen. De H110-chipset biedt alleen PCI Express 2.0. Daarmee blijft de maximale doorvoer van de M.2-slots met vier PCIe-lanes beperkt tot 1,7 GB/s, wat snelle ssd’s afremt.

Voor randapparatuur zijn behalve zes USB 2.0-poorten slechts twee USB 3.0-poorten beschikbaar. De hdmi-uitgang kan een 4K-scherm aansturen, maar bij gebrek aan HDMI 2.0 alleen op 30 Hz. Dan haperen muiscursor en vensters als je ze verplaatst. Dat probleem kun je oplossen met een single- slot-videokaart, als die tenminste geen stroomaansluiting nodig heeft. Steek je er bijvoorbeeld een Radeon Pro WX4100 in, dan zijn vier displays met hoge resolutie mogelijk en kun je technisch tekenen met AutoCAD en eenvoudige objecten ontwerpen met Creo.

Met een Radeon RX 550 is de compacte barebone geschikt voor mid-range 3D-games als GTA V in Full HD. Onder volledige belasting komen grafische kaart en quadcoreprocessor dan wel bijna aan het nominale vermogen van de 180W-voeding: 176 watt. Bovendien werd hij daarbij zo warm dat de ventilators duidelijk hoorbaar opspinden en de cpu op het punt stond de performance terug te schroeven.

Conclusie

Je merkt meteen dat de Shuttle XH110G uit de industriële wereld komt. Tierelantijntjes als RGB-leds en carbon-look ontbreken bij de robuuste metalen behuizing. Zonder grafische kaart heb je een zuinige, stille desktop-pc en met kun je hem ook voor CAD en andere toepassingen met meerdere monitoren gebruiken. Voor 260 euro hadden we alleen wel een wifi-module en een paar extra USB 3.0-poorten verwacht.

tabel Shuttle XH110G

(Christian Hirsch / Herman Heringa, c’t magazine 11/2017)

Deel dit artikel

Lees ook

iiyama ProLite XUB2797QSN review: alleskunner voor op kantoor

Je vindt in iiyama’s ProLite monitorlijn de meest uiteenlopende modellen met cryptische modelnamen. Wat gaat er schuil achter XUB2797QSN en waarin ond...

Samsung Galaxy A55 review: betere optie dan de Galaxy A35 5G?

Bij Samsung krijgen de S-serie en vouwtelefoons de meeste aandacht, maar budgetmodellen zoals de A15 en (goedkope) middenklassers zoals de A54 zijn to...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er