In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerlei opties en mogelijkheden, maar alleen een centraal opslagpunt in hun netwerk willen hebben.
Met de NAS-apparaten van Synology maak je relatief simpel een betrouwbare en toegankelijke centrale opslag binnen je netwerk mogelijk. Je moet daarbij wel weten wat je aan het doen bent, want je kunt met het DSM-besturingssysteem van die NAS-apparaten heel veel instellen. Het gaat daarbij niet alleen om het delen van bestanden, waar je gebruikers of groepen met de bijbejorende rechten voor aan moet maken en protocollen moet instellen, maar ook om extra functies als virtualisatie, reverse-proxy en bij de apparaten met meerdere netwerkpoorten ook eventuele bonds en dergelijke. Waarbij je ook zelf verantwoordelijk bent voor in installeren van genoeg harde schijven en de bijbehorende RAID-configuratie.
Als je alleen een centrale opslag wilt en niet afhankelijk wilt zijn van een cloud, kunnen al die opties een drempel zijn. Daar heeft Synology nu een oplossing voor: de BeeStation met daarin een enkele schijf van 4 TB en niet meer dan een netwerkpoort en een USB-A- en USB-C-poort.
Druk de powerknop vier seconden in tot je een piepje hoort om het voorbereiden te laten beginnen, waaronder het downloaden van een updatebestand – dat kan wel een kwartiertje duren. Daarna kun je op je telefoon de apps BeePhotos en BeeFiles installeren om foto’s en andere bestanden van je smartphone naar de BeeStation te kopiëren. Om die te gebruiken moet je wel eerst weer inloggen met je Synology-account.
De apps zijn tevens ook in de webinterface beschikbaar en er is ook een BeeStation-desktopapplicatie, waarmee je een map op je computer kunt aanmaken die synchroniseert met je BeeStation – op een vergelijkbare manier zoals je dat met Google Docs en OneDrive kunt doen, maar dan nu lokaal.
Met BeePhotos back-up je alle foto’s naar de BeeStation en ben je onafhankelijk van zoiets als een iCloud-of Google Foto’s-abonnement of andere cloudoplossingen. BeeFiles werkt op een vergelijkbare manier, maar daar kun je allerlei soorten bestanden naartoe kopiëren.
Met een browser kom je bij de instellingen van de BeeStation. Het BSM-besturingssysteem is een zwaar uitgeklede versie van het DSM van de grotere NAS-apparaten van Synology. Mogelijkheden om extra apps te installeren zijn er niet.
Om de NAS voor andere toegankelijk te maken, zul je hen als gebruiker moeten toevoegen. Je kunt er maximaal acht toevoegen – meer dan genoeg waarschijnlijk voor een doorsnee gezin. Zij moeten de aangemaakte uitnodiging accepteren en ook een Synology-account aanmaken. Je kunt via de instellingen een back-up van de BeeStation maken naar de Synology C2-cloud of naar een externe schijf, die je dan op de BeeStation moet aansluiten. Daar kun je een back-up ook weer vanaf herstellen.
Bij de ‘Geavanceerde instellingen’ staan op het tabblad ‘Lokale ondersteuning’ twee instellingen standaard uit die zeker wel relevant zijn: het Lokaal account en de SMB Service.
Met de eerste maak je het mogelijk dat je met een lokaal account toegang tot de BeeStation krijgt via zijn ip-adres binnen je eigen netwerk – dus zonder dat dit online via een Synology-account hoeft te lopen. Het is helaas maar mogelijk om één lokaal account in te stellen.
Door de SMB Service aan te zetten kun je met een filemanager zoals Verkenner op andere computers binnen je netwerk door de bestanden op de BeeStation bladeren of die koppelen als netwerkstation. Je NAS is dan bereikbaar via \BeeStation of smb://BeeStation met de inloggevens van het lokale account. Je kunt de werkgroepnaam eventueel nog aanpassen, maar voor de meeste gebruikers is dat minder relevant. Door SMB in te schakelen kun je vanaf bijvoorbeeld een streamingclient foto’s en films bekijken die op de NAS staan.
Met een NAS-benchmark kwamen we bij het lezen van grote bestanden uit op een snelheid van 89 MB/s, waarmee het gigabit-netwerk stevig benut wordt. Bij het schrijven was dat nog steeds een uitstekende 86 MB/s. Bij kleinere bestanden ging het lezen langzamer (10 MB/s), maar het schrijven weer sneller (15 MB/s).
Ter vergelijking: een DiskStation DS923+ met vier schijven en een ssd-cache kwam in hetzelfde netwerk uit op respectievelijk 112/112 MB/s en 20/41 MB/s. De BeeStation scoort wat lager doordat alle lees- en schrijfacties door een en dezelfde schijf moeten worden gedaan, maar de datasnelheden zijn zeker meer dan snel genoeg voor normaal gebruik.
Daarmee zijn alle instelmogelijkheden genoemd, en staat niets je meer in de weg om de BeeStation als simpel centraal opslagmedium ter beschikking te stellen aan de overige huisgenoten. Het is geen high-end NAS met schijfbeveiligingen zoals RAID-varianten tegen het uitvallen van schijven. Er zit één 4TB-schijf in de behuizing, als die kapot gaat is alles wat erop staat weg als je geen back-ups gemaakt hebt. De BeeStation is geheel dichtgelijmd, het is niet de bedoeling dat je daar zelf aan gaat sleutelen. Het vervangen van de harde schijf is zonder breekwerk dan ook niet mogelijk.
De geplande prijs van 250 euro is inclusief de interne 4TB-schijf, die als desktopvariant alleen al rond de 100 euro kost, terwijl de HAT3300-schijf van Synology zelf 118 euro kost. Als je bedenkt dat je voor een DiskStation DS124 met eveneens ruimte voor één schijf 180 euro kwijt bent, ben je met de BeeStation al snel goedkoper uit. Dat dit ten koste gaat van instelmogelijkheden is daarbij een pluspunt, want die wil de doelgroep van deze NAS ook helemaal niet. Het idle energieverbruik van 5,7 watt en 8,7 watt bij intensieve schrijfacties zal je niet op bovenmatige kosten jagen – zeker niet met de 2,3 watt die het apparaat verbruikt als de harde schijf in slaapstand gaat – terwijl je wel bezuinigt op maandelijkse kosten voor cloudopslag, want die heb je niet meer nodig.
+NAS zonder verdere functies
+Makkelijk te configureren
–Maar één schijf
Synology BeeStation specificaties | |
Fabrikant | Synology |
Processor | Realtek RTD1619B |
Werkgeheugen | 1 GB DDR4 |
Opslag | 4 TB 3,5-inch |
Aansluitingen | 1 × USB-A 3.2 Gen 1, 1 × USB-C 3.2 Gen 1, 1 × gigabit-ethernet, voeding. |
Meegeleverd | 12V/3A-voeding, netwerkkabel, Quick Start Guide |
Afmetingen | 14,8 H × 6,3 B × 19,6 D cm |
Gewicht | 820 gram |
Shoplink & prijs | Amazon, circa 255 euro |
(Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.