Qnap TS-h686 NAS

Noud van Kruysbergen
0

lezers-awards-2021-zilver

De TS-h686 biedt veelal dezelfde functies als de andere NAS-apparaten van Qnap, maar door het QuTS hero-besturingssysteem is hij zeker ook zakelijk interessant.

Het installeren van de TS-h686 vergt op zich niet meer dan het aansluiten van de voedings- en netwerkkabel. Met de software Qfinder Pro is de NAS vervolgens in het netwerk te vinden. Schijven zijn met hot-swapping toe te voegen en worden dan meteen herkend. Er kunnen vier 3,5-inch SATA-6-schijven en twee 2,5-inch schijven of ssd’s in, en daarnaast twee M.2-ssd’s voor cacheversnelling. De harde schijven kunnen makkelijk worden vastgeklikt zonder dat je ze per se hoeft vast te schroeven. Het model TS-886 met twee keer zoveel geheugen heeft ruimte voor zes 3,5”-schijven.

Qnap NAS

Na het updaten van de firmware is de NAS klaar voor gebruik en kun je met de webinterface de slimme installatie starten. Na het opgeven van een naam en een wachtwoord voor de gebruiker admin, de keuze tussen DHCP of een vast ip-adres en een verificatie of je zeker weet dat alles wat op je schijven staat gaat verdwijnen, worden de instellingen toegepast. Een paar minuten later ben je dan weer bij de beheerinterface.

De NAS bleef piepjes geven: het bleek dat de cpu-fan met 0 rpm draaide. De firmware haalde de metingen echter van de FAN2-aansluiting en niet van FAN1. Na even ompluggen van de stekker werd de juiste waarde aangegeven en zagen we het juiste toerental. Dat zal bij een firmware-­update waarschijnlijk nog wel verholpen worden.

Kenmerken

Tot zover lijkt er nog weinig speciaals aan deze NAS. Maar dan blijkt dat de maar liefst vier netwerkaansluitingen allemaal 2,5-Gbit zijn. Door poort-trunking kun je er meerdere combineren en loadbalancing toepassen. Daarnaast kun je virtuele switches aanmaken voor containers en virtualisatie en fysieke adapters combineren.

Door de Intel Xeon D-1602 dualcore-­processor en het 8 GB DDR4-ECC geheugen, dat fouten zelf repareert, reageert de TS-h686 erg snel. Van de geïnstalleerde schijven is makkelijk een RAID te maken. De mogelijkheid om snapshots van gedeelde mappen zoals Web voor de webserver te maken binnen de gereserveerde ruimte van een opslagpool maakt die snel terugzetten erg makkelijk. Het activeren van de webserver leidt overigens tot een verrassend effect, want de aangemaakte index.php-pagina stuurt je door naar de beheerinterface, zodat het in eerste instantie lijkt alsof de webserver niet werkt.

Door een ssd in een van de van de M.2- of andere sleuven te stoppen, kun je die als cachegeheugen gebruiken en de leesacties van veelgebruikte bestanden daarmee bufferen en versnellen. De HDMI-­schermtoepassingen werken pas als je een grafische kaart met een HDMI-aansluiting in een van de PCIe-slots installeert. Dat zul je bij een NAS als deze niet snel doen, die heeft zijn sterke punten meer op andere gebieden.

AppCenter

Het AppCenter is de centrale plek van waaruit alle extra software te installeren is. Naast McAfee-antivirus (waar je dan wel een licentie voor moet kopen van 25 dollar per jaar) zijn dat onder meer Download Station en Video Station, HBS 3 Backup Sync, QVPN voor verschillende VPN-servers, en Container Station om met Docker- en LXC-images te kunnen werken.

Het besturingssysteem QuTS hero combineert het standaard QTS-systeem van Qnap met een 128-bit ZFS-bestandssysteem. Daarmee is in combinatie met het LZ4-compressiealgoritme een efficiënte gegevensreductie en deduplicatie moge­lijk en kunnen snapshots snel worden aangemaakt. Door de checksums wordt datacorruptie voortijdig herkend en verholpen voordat de bestanden gebruikt worden. Daardoor is deze NAS prima geschikt voor kleinere bedrijven die geen uitgebreid eigen systeembeheer in huis hebben, maar toch betrouwbaar moeten kunnen werken met een zo klein mogelijk risico op dataverlies.

De TS-h686 is geen NAS voor de abso­lute beginner (al doet het gestileerde robot­je linksonder dat af en toe zoiets als roep als ‘Voldoende geheugen’ anders vermoeden), maar voor iemand die weet wat hij doet en de extra features ook in de praktijk kan waarderen. Hij biedt vele instelmogelijkheden, van het uitgebreide gebruikers- en groepsbeheer en een OpenVPN-server tot en met futiele dingen zoals de helderheid van het ledlampje. De prijs past bij de vele features en de extra betrouwbaarheid die je er voor koopt.

 


Recente informatie over NAS lezen? Abonneer je op de nieuwsbrief.

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

veel features
betrouwbaar

Minpunten

vergt enige (netwerk)kennis

Qnap TS-h686 NAS
fabrikantQnap
processorIntel Xeon D-1602 dualcore-cpu 2,5 GHz
geheugen2 × 4 GB DDR4-ECC (max 4 × 32)
schijfruimte4 × 3,5”, 2 × 2,5”, 2 × M.2 PCIe Gen3 x4
aansluitingen4 × 2,5-Gbit, 3 × USB 3.2 Gen1,
2 × PCIe Gen3 x16
afmetingen/gewicht23,2 × 22,5 × 32,0 cm / 7,3 kg
shop en prijsamazon.nl € 1680

 

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 05/2024

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

NAS met 10-gigabit ethernet – extra snelle NAS-systemen getest

Een NAS met 10-gigabit ethernet kan veel tijd besparen als je vaak grote bestanden via het netwerk verplaatst. We testen 4 modellen in de praktijk.

NAS met AMD-processor: Synology DS1621+ getest

De DS1621+ biedt ruimte aan zes schijven en is de eerste NAS met AMD-processor van Synology. Een korte test van deze NAS voor zes schijven (met upgrad...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er