MSI RadiX AX6600 review: meer dan alleen een gamingrouter

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  In deze uitgebreide review duiken we dieper in op de functionaliteiten en prestaties van de RadiX AX6600 Tri-Band router van MSI. Dit is in principe een gamingrouter, maar met name de uitgebreide wifi-instellingen maken hem zeker ook geschikt voor een thuisnetwerk zonder gamers.

  MSI RadiX AX6600 review

  Maximale snelheid en dekking

  De benaming “Tri-Band” in de naam van de router verwijst naar de ondersteuning van Wi-Fi 6 (802.11ax) op drie verschillende frequentiebanden. Deze omvatten 2×2 2,4 GHz, 2×2 5 GHz (met een bandbreedte van 80 MHz) en 4×4 5 GHz (met een indrukwekkende bandbreedte van 160 MHz). Daarnaast is er ook een grotere variant, de RadiX AXE6600, die in plaats van de tweede 5GHz-band 4×4 6 GHz (160 MHz) ondersteunt. Beide routermodellen worden aangedreven door een quadcore-processor die op 1,8 GHz draait, vergezeld van 256 MB flashopslag en 512 MB DDR4-RAM.

  Installatieopties

  Bij het installeren van de router zijn er verschillende methoden mogelijk. Je kunt kiezen voor de standaard Wi-Fi instellingen van de router, of je kunt de voorkeur geven aan een bekabelde verbinding via de gecombineerde 2,5Gbit- of 1Gbit-WAN/LAN-poort. Een handige optie is ook de MSI Router-app, waarmee je via een eenvoudige stappenplan de configuratie kunt voltooien. Hoewel deze methode veelbelovend lijkt, hebben we echter enkele uitdagingen ondervonden, zoals foutmeldingen en haperingen bij het gebruik van de app.

  Gebruiksvriendelijke webinterface

  De router beschikt over een toegankelijke webinterface, te bereiken via het IP-adres 192.168.10.1. Na het inloggen met de standaardgegevens van het beheerdersaccount, kun je een nieuw account aanmaken met aangepaste gebruikersnaam om een persoonlijke touch toe te voegen. Interessant genoeg vertoont het tweede 5GHz-SSID dezelfde benaming “5GHz-1” als het eerste, in plaats van de verwachte aanduiding van 6 GHz.

  Geavanceerde functies en prestatieanalyse

  Een diepgaande blik op de webinterface onthult een overzicht van de router, inclusief essentiële informatie zoals CPU, NPU en geheugengebruik, evenals realtime netwerkverkeer. Diverse modi stellen je in staat om de router naar wens in te stellen. “Traditional QoS” laat je per apparaat aanpassingen maken voor de prioritering van inkomend en uitgaand internetverkeer, terwijl geavanceerde opties en instellingen beschikbaar zijn via de MSI Center-software.

  Netwerkbeveiliging en draadloze instellingen

  Een belangrijk aspect van de routerconfiguratie is netwerkbeveiliging. Standaard is de Wi-Fi-versleuteling ingesteld op WPA2-PSK, maar gelukkig kun je eenvoudig overschakelen naar het veiligere WPA3-protocol. De “Smart Connect”-optie biedt het gemak van één enkele SSID, waarbij apparaten automatisch de meest geschikte frequentieband kiezen voor verbinding.

  Meerdere netwerken en geavanceerde opties

  De router ondersteunt het opzetten van meerdere SSID’s per frequentieband, en biedt daarnaast de mogelijkheid tot het creëren van een gastnetwerk. Deze functies zijn vooral nuttig voor het isoleren van gasten of IoT-apparaten van het hoofdnetwerk. Helaas is het niet mogelijk om een mesh-wifinetwerk in te stellen met de AX6600-router.

  Prestaties en verbruik

  Bij het testen van de prestaties van de router werden opmerkelijke snelheden behaald. Op het 2,4GHz-wifinetwerk waren snelheden van ongeveer 300 Mbit/s haalbaar, terwijl de eerste 5GHz-verbinding ruim 880 Mbit/s bereikte. Opmerkelijk genoeg werd met de tweede 5GHz-verbinding de maximale snelheid van 984 Mbit/s van het gigabit-netwerk benaderd. Het energieverbruik van de router bleef beperkt tot ongeveer 9,5 watt, wat resulteert in jaarlijkse stroomkosten van ongeveer 33 euro bij een tarief van 40 cent per kWh.

  Geavanceerde configuratie

  De router biedt uitgebreide mogelijkheden voor geavanceerde configuratie. De poorten kunnen flexibel worden toegewezen, waarbij een 1Gbit- of de 2,5Gbit-poort als WAN-aansluiting kan worden gebruikt, terwijl de andere poorten beschikbaar blijven voor LAN. De firewall-instellingen kunnen nauwkeurig worden aangepast voor effectieve netwerkbeveiliging.

  Gamingopties en overige functionaliteiten

  Voor gamers biedt de router enkele interessante opties, waaronder “QoS” aanpassingen voor een soepele spelervaring. Het “Game Center” omvat functies zoals de “Game Turbo Booster”, die prioriteit geeft aan MSI-apparaten, en “Port Forwarding” voor geavanceerde netwerkconfiguratie.

  Conclusie MSI RadiX AX6600 review

  Al met al biedt de MSI RadiX AX6600 Tri-Band router een diepgaande configuratie en uitgebreide mogelijkheden voor gebruikers die controle willen over hun netwerk. Met indrukwekkende prestaties en een scala aan functies, variërend van gamingopties tot geavanceerde configuratie-instellingen, is deze router een krachtig instrument voor thuisgebruikers en liefhebbers van technologie. Hoewel enkele haperingen werden ervaren bij de installatie via de MSI Router-app, biedt de webinterface een robuuste en gebruiksvriendelijke omgeving voor het aanpassen van instellingen en het monitoren van het netwerk.

  MSI RadiX AX6600 review plus- en minpunten

  +uitgebreide wifi-instellingen
  GT Booster via cloud
  app / vertaling

  MSI RadiX AX6600 specificaties

  Fabrikant

  MSI

  Aansluitingen

  1 × 2,5Gbit-WAN/LAN, 1 × 1Gbit-WAN/LAN + 3 × 1Gbit-LAN, 1 × USB 3.0

  Bediening

  WPS, wifi, leds

  Wifi

  2,4 GHz (20/40MHZ), 5 GHz (20/40/80 MHz), 5 GHz (20/40/80/160 MHz), MU-MIMO, OFDMA, WAP/2/3-PSK

  Afmetingen

  33,8 × 22,4 × 5,6/19,8 cm

  Shoplink en prijsAmazon, circa 285 euro

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

  In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

  NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

  NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er