TP-Link Deco XE75 – review – Een betaalbaar mesh-systeem met Wi-Fi 6e (6 GHz)

Noud van Kruysbergen
0

Netgear was de eerste met zijn mesh-wifi Orbi RBKE963 met drie stations voor grotere flats en huizen die ook apparaten op de nieuwe 6GHz-band (Wi-Fi 6E) kan bedienen. Die Orbi-kit is overdadig uitgerust, krachtig maar ook qua prijs aan de hogere kant. Tegenwoordig kan je ook een goedkopere mesh-wifi systeem met Wi-Fi 6e (eventueel met drie nodes) in huis halen, namelijk de TP-Link Deco XE75. In deze TP-Link Deco XE75 review kijken wij naar wat dit betaalbare mesh-systeem met Wi-Fi 6e te bieden heeft.

Een nieuwe middenklasser

TP-Link gooit met de Deco XE75 nu een mesh-middenklasser in de strijd. Drie nodes moeten samen 500 euro kosten. Ze werken met drie 2-stream in plaats van vier 4-stream wifi modules en hebben ‘slechts’ gigabit ethernet in plaats van tot 10 Gbit/s op de netwerkpoorten. Maar dat is genoeg voor de meeste van de huidige internetdiensten. Bij gewone clients –laptops, tablets, smartphones – is het verschil in de praktijk alleen merkbaar wanneer veel apparaten tegelijk grote downloads doen via een zeer snelle verbinding.


Ontvang gratis informatie en tips over wifi netwerken en mesh-systemen, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Netgear Orbi RBKE963 versus TP-Link Deco XE75

Met een testclient (een Intel AX210 in een opgewaardeerde Asus-laptop), hebben we met beide systemen ongeveer dezelfde wifi-snelheden gemeten op 20 meter door muren. Zelfs via een repeater-node (op 26 meter) waren er geen grote verschillen. Alleen in de backbone-doorvoer (LAN-wifi-LAN) lag Netgear in onze testsituatie ver voor (750 tot 830 Mbps versus 350 tot 480 Mbps). Bovendien heeft de zuinigere hardware-apparatuur van TP-Link ook een positief effect op de stroomrekening. Een Netgear-node verbruikt ongeveer 14 watt, een XE75 slechts de helft daarvan.

Installeren en configureren

Het Deco-systeem is eenvoudig in gebruik te nemen via een app, maar een TP-Link cloudaccount is vereist. Na de door de wizard geleide installatie moet je nog een paar handelingen uitvoeren: activeer IPv6, schakel over op de verbeterde encryptie ‘WPA3-Personal + WPA2-PSK’ en stel het gastnetwerk in. Om ervoor te zorgen dat Wi-Fi 6E-compatibele apparaten ook verbinding kunnen maken op de nog grotendeels vrije hoge wifiband, moet de 6 GHz-radiocel worden omgeschakeld naar ‘Wifi-netwerk & backhaul’. Dan wordt een apart 6E-netwerk aangemaakt. Er zijn geen aparte wifinetwerken voor 2,4 en 5 GHz. Bij het installeren van een node met de routermodus kun je onder meer de PPPoE en de IPTV/VLAN-instellingen invullen. Het is verwarrend dat de termen gebruikersnaam en netwerknaam voor het wifinetwerk door elkaar worden gebruikt. Deco scheidt zijn gastnetwerk van het interne netwerk via firewallregels. Beide zones delen de IPv4- en IPv6-adresreeksen. Op die manier is het gastnetwerk ook beschikbaar in de access-point-modus.

Functies

Het systeem beschikt over basisfuncties voor ouderlijk toezicht (profielen met apparaten, url-filter, contentfilter met negen categorieën, online tijdlimiet) en QoS.  Voor client-roaming ondersteunt Deco de gebruikelijke functies IEEE 802.11k en 11v, en ook ‘Fast Roaming’ (11r) kan worden geactiveerd, maar dat werkte in de praktijk niet altijd goed. Onze laptop bleef met een lagere wifisnelheid soms lang verbonden met een node die niet het meest dichtbij was. Voor fijnere controlemogelijkheden heb je de HomeShield Pro-dienst nodig voor 6 euro per maand – maar die werkt alleen in de routermodus. Je kunt die dienst eerst 30 dagen uitproberen. De webinterface is voornamelijk bedoeld om de instellingen te controleren, daar kun je weinig instellen. De Deco- app is daarom een must. Bovendien is het toevoegen van een extra node erg eenvoudig. Een bekabelde node stelt zich bijna vanzelf in – je kunt daarna ook kiezen welke de hoofd-node moet zijn. Een draadloze node werkt vergelijkbaar eenvoudig, er wordt na het toevoegen automatisch een netwerkoptimalisatie toegepast.

Conclusie

Wij kunnen concluderen aan de hand van onze test in deze TP-Link Deco XE75 review dat er een betaalbaar mesh-systeem beschikbaar is gemaakt voor de massa. Zo veronderstellen wij dat 165 euro per basisstation veel schappelijker is dan de Orbi-nodes van Netgear, die bijna 3,5 keer zo veel kosten. Hierbij hoef je geen compromissen te doen wat prestaties betreft. Mocht je uiteindelijk willen uitbreiden, dan is dit uiteraard ook geen enkel probleem.

TP-Link Deco XE75 – review – plus- en minpunten

+ (betaalbare) Wi-Fi 6E
+ energiezuinige nodes
betaalde HomeShield Pro-dienst

TP-Link Deco XE75 specificaties

FabrikantTP-Link, tp-link.com
wifi3 × Wi-Fi 6 (2) = IEEE802.11ax 600 / 2400 / 2400, simultane triband, WPA3, WPS, DFS
aansluitingen3 × Gigabit RJ45
energieverbruik21 watt (idle per 3) / circa € 40/jaar
Shoplink en prijsCoolblue, Amazon,  circa 450 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 08-09, 2022, pagina 24, van Ernst Ahlers en Noud van Kruysbergen)

Lees meer over mesh-systemen in c't magazine 10/2023

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

tado° Slimme Thermostaat review: efficiënt je huis verwarmen

In deze review werpen we een blik op de tado° V3+ slimme thermostaat waarmee je je huis op de meest efficiënte manier kunt verwarmen.  Hij is zowel be...

Shuttle XH510G2 review: prima barebone voor diverse toepassingen

In deze review werpen we een blik op de XH510G2 van Shuttle. Dit is een veelzijdige barebone die veel flexibiliteit biedt. Dankzij de vele aansluitmog...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er