De makers van malware zitten niet stil, en dat geldt ook voor de antivirusproducenten. In deze review nemen we McAfee+ onder de loep. Met deze software verandert de ontwikkelaar zijn aanpak in de strijd tegen virussen, trojans en andere kwaadwillende aanvallen door nu gebruik te maken van AI. Daarnaast ligt de nadruk meer op identiteitsbescherming dan op het puur beschermen van bestanden.
McAfee+ review: nieuwe antivirustechniek mét kunstmatige intelligentie
Evolutie van antivirussoftware
Antivirussoftware heeft altijd iets mismoedigs over zich gehad: het was een kwestie van zo min mogelijk achter de feiten aanlopen. Ontwikkelaars van virussen en malware waren bijna altijd sneller dan de antivirussoftware kon bijbenen.
Van profielherkenning tot heuristiek en AI
Dat begon met het simpel herkennen van besmette bestanden aan de hand van hun profiel (checksum of code). Later kwam daar een soort heuristiek bij die het ook kon herkennen als virussen op elkaar leken, omdat de virusmakers slechts kleine dingen hoefden te veranderen om door de één op één bestandsherkenning niet meer gedetecteerd te worden. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om met AI malware te ontwikkelen, en dat gaat in zo’n tempo dat dit voor antivirusoplossingen niet meer bij te benen is.
Een stap vooruit met AI
McAfee is met zijn jarenlange ervaring op het gebied van antivirus dan ook die weg ingeslagen. Dat moet leiden tot een snellere beveiliging op basis van de cloud. Daardoor is ook bescherming tegen phishing mogelijk. Daarnaast is de interface ingrijpend vereenvoudigd. Het accent ligt bij McAfee+ niet meer nadrukkelijk op het beveiligen van je afzonderlijke apparaten (waaronder ook je mobiele), maar ook op het beschermen van je identiteit en privacy. Daarmee wordt de beveiliging een stuk breder dan alleen het toegankelijk houden van je bestanden.
Installatie van McAfee+
Om McAfee+ te installeren moet je je lidmaatschap activeren met de code door je creditcardgegevens op te geven of je te verifiëren via een PayPal-account. Continue bescherming is gratis zo lang je geregistreerd blijft voor automatische verlenging. Via je accountportal kun je de software downloaden voor Windows, macOS, Chromebook, Android en iOS. McAfee+ laat zich meteen van zijn beste kant zien door dan een mail te sturen met de mededeling dat je gegevens op darkweb gevonden zijn – niet meteen een reden tot paniek.
Beschermingsscore en cloudgebaseerde beveiliging
Een belangrijke indicatie voor je beveiliging is de beschermingsscore. Op een schone Windows-pc was die 457 van de 1000. Met de online accountopschoning en andere maatregelen is die wel hoger te krijgen, maar om boven de 900 te komen moet je wel goed je best doen. Die beschermingsscore is in ieder geval een goede visuele manier op je alert te houden. De ‘oude’ manier van virussen scannen hield in dat er grote handtekeningbestanden gedownload moesten worden en vergeleken met mogelijk besmette bestanden.
Impact op systeem en gebruiksgemak
Voor de virusbescherming via de cloud is wel altijd een internetverbinding nodig. De achtergrondprocessen op een pc zijn volgens McAfee daardoor met 75 procent afgenomen en de virusscans gaan 3 keer sneller. Dat zijn moeilijk te controleren cijfers, maar we ondervonden op ons testsysteem geen enkele hinder van de aanwezigheid van de virusscanner. Volgens het taakbeheer was de processorbelasting meestal 0,0 tot 0,1 procent en werd er maar zo’n 200 MB geheugen in beslag genomen. De interface is wel eenvoudiger geworden, maar het aantal opties is nog steeds groot.
Uitgebreide functionaliteiten van McAfee+
Voor thuisgebruikers is het goed dat de firewall altijd aanstaat, evenals het realtime en gepland scannen, maar zal de bestandsversnipperaar niet vaak gebruikt worden. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor de Veilig VPN-functie. Daarmee kun je een VPN-verbinding maken naar een virtuele locatie. Handig om Netflix via een ander land te kijken. Maar je kunt ook Nederland of België selecteren, zodat je niet via je eigen ip-adres traceerbaar bent. Een handige geïntegreerde optie had het wachtwoordbeheer kunnen zijn, maar dat installeert de browserextensie True Key, waarvoor je een apart account moet aanmaken.
McAfee+ op mobiele apparaten
Als je de McAfee-app op je mobiel wilt installeren, heb je daar de activeringscode en je wachtwoord voor nodig – zorg voor een veilige manier om die van je pc naar je mobiel te krijgen. Met de app kun je bijvoorbeeld een wifiscan maken en je wifi toevoegen aan de vertrouwde netwerken. Met de Scam Protection worden sms-jes tegengehouden met links naar gevaarlijke websites. Als je niet het hele pakket wilt, maar wel gecharmeerd bent van de privacymaatregelen die met McAfee+ mogelijk zijn, is er de nieuwe Privacy & Identity Guard als aparte oplossing. Daarmee heb je het identiteitstoezicht en kun je je online accounts opschonen.
Verschillende abonnementsopties
McAfee+ Advanced voor een gezin met een onbeperkt aantal (ook mobiele) apparaten kost 170 euro per jaar. Daarnaast zijn er nog de Premium- en Ultimate-varianten met minder of meer mogelijkheden. Je kunt zelfs persoonlijke telefonische assistentie krijgen voor identiteitsherstel. De Privacy & Identity Guard kost 60 euro voor 1 gebruiker. Kijk vooral even op de website van McAfee wat de verschillende pakketten en mogelijkheden zijn om de juiste versie te kiezen.
Conclusie McAfee+ review
Als je alle opties eenmaal ingesteld hebt, doet de McAfee+ antivirusoplossing zijn werk onmerkbaar op de achtergrond. Het feit dat allerlei nieuwe aanvalstechnieken ook met nieuwe AI-verdedigingstechnieken in een totaalpakket gepareerd worden levert dan een veilig gevoel op.
McAfee+ review: plus- en minpunten
+ Nieuwe antivirustechniek
+Identiteit-totaalpakket
–Interface via app/browser
McAfee+ specificaties | |
Fabrikant | Canonical |
Systeemeisen | 2 GB RAM / 1,3 GB opslag, 1GHz-processor, |
Besturingssystemen | Windows 11, Windows 10 vanaf 1809, macOS 10.15, Android 8, iOS 13, ChromeOS 102 |
Browsers | Edge, Chrome, Firefox, Safari |
Shoplink & prijs | Bol.com, vanaf 45 euro |
(Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)
Meer van zulke software reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.