Smart slot: slimme deursloten getest

Alieke van Sommeren
1

Inhoudsopgave

Een smart deurslot is een comfortabele toevoeging aan je smart-home. Veel mensen vinden het inbouwen nogal een gedoe, maar dat gaat een stuk eenvoudiger dan je denkt. We testen vijf modellen smart slot en kijken hoe goed zo’n slot werkt in de praktijk.

Het is behoorlijk hard aan het regenen en je loopt met aan elke hand een volgeladen loodzware boodschappentas richting je voordeur. Je moet snel de huissleutel ergens onderuit een tas opduikelen voordat je een verzopen kat bent. Herken je dit maar al te goed? Dan ben je een goede kandidaat voor de aanschaf van een smart deurslot.

Met een tik van je vinger of zelfs compleet automatisch wordt de deur geopend en sluit zich achter je rug weer netjes automatisch af. Om dit te regelen heb je via bluetooth je smartphone gekoppeld aan het smart slot. Dat heeft meestal een kleine motor die vanaf de binnenkant van de deur de cilinder omdraait. Vergeleken met een normaal slot heeft een smart slot oftewel smartlock een aantal voordelen. Je hebt geen sleutelbos meer nodig en sleutels verliezen is er ook niet meer bij. En de smartlocks bieden als je wilt gratis een extra ‘sleutel’ voor je gezins­leden. De schoonmaakster, vrienden en de buren laat je alleen binnen tijdens vooraf ingestelde tijdsperiodes.

Geteste modellen

We hebben vijf modellen smart slot bekeken die in een paar minuten in elke standaard deur te installeren zijn. De geteste exemplaren zijn het elektromagnetische slot secuEntry van Burg Wächter en de volgende sloten met motors: de Yale Entr (ook verkocht als Nemef Entr en Assa Abloy), eQ-3 Eqiva, Danalock V3 en Nuki.

Alle sloten zijn niet alleen via een bijbehorende app te openen, maar ook gewoon met een sleutel af te sluiten. Voor vrijwel elk getest smart slot is er een kleine handzender te krijgen. De sloten van Burg Wächter en Yale bieden als optie keypads of een vingerafdrukscanner.

smart slot smartlock slim deurslot deur getest review test app

Voor een aantal geteste sloten zijn er accessoires verkrijgbaar zoals remotes, keypads en powerbanks voor het opladen.

Boren niet nodig

De apparaten van Nuki en Eqiva gebruiken een van de oude sleutels. Je stopt die in het slot, het smartlock plaats je er overheen en bevestig je op de cilinder of plak je in geval van nood met dubbelzijdige tape op het deurbeslag. Een uitsparing in het smartlock zorgt dat je de sleutel prima kunt omdraaien. Op deze manier werken de Eqiva en Nuki in theorie samen met elk bestaand cilinderslot.

Maar je moet het bestaande slot wel vervangen als het geen nood- of gevaarfunctie heeft. Alleen dat soort sloten zijn van buitenaf af te sluiten als er binnen nog een sleutel in zit. Zonder deze nood-optie moet je bij een lege smartphone of lege batterij in het slimme slot een sloten­maker laten opdraven, of met geweld de deur openbreken. Dat is nogal een dure grap.

Cilinder vervangen

In de praktijk zijn er nog twee andere goede redenen om de bestaande cilinder sowieso te vervangen. In de uitsparing op de Nuki en Eqiva passen alleen standaard sleutels van metaal. Sleutels met een kunststof cover zijn te dik. Soms is het aantal sleutels een reden om tot iets nieuws over te gaan. Aangezien er één permanent in de deur zit en er vaak maar drie sleutels worden meegeleverd, is dat aantal al snel net te weinig.

De Danalock V3, secuEntry easy en de Yale leveren een eigen cilinder mee. Om te zorgen dat je de juiste lengte besteld, moet je eerst je eigen cilinder loshalen en opmeten. Dat is wat meer werk, maar het voordeel is dat de cilinders in het slot geïntegreerd zitten. Hierdoor is er geen kans dat ze door vibraties op slot springen of bij het dichtslaan van de deur er vanaf vallen.

Universele cilinder

Bij Danalock heb je de keuze uit een dure cilinder op maat of een betaalbaardere universele cilinder. Wij hadden beide tijdens de test tot onze beschikking. Voor het inbouwen van de universele cilinder moet je even de tijd nemen. Deze is met aanpasbare verbindingsstukken op de ­buiten- en binnenkant in lengte aan te passen.

Elk verbindingsstuk wordt met vier zeskantige schroeven bevestigd, wat enig gepuzzel oplevert en ons even wat tijd kostte. De handleiding voor het inbouwen was prima, maar toch liepen we tegen een issue aan. Om de afzonderlijke delen goed in elkaar te laten schuiven, heb je slechts weinig speling. Als je ze dan te strak vastschroeft, verhindert de zeer dunne groef bij de overgangen dat de cilinder in het daarvoor bestemde gat geduwd kan worden. Bij twee deuren is het ons niet gelukt om het slot in te bouwen. Met de cilinder op maat verliep alles vlekkeloos.

Voorbereidingen

Afgezien van dat het makkelijk is, heeft een smart slot nog een andere belangrijke taak: je huis beschermen tegen ongenode gasten. Je wilt niet met het ombouwen van een slot of meerdere sloten je huis minder weerbaar maken tegen inbraak. De goedkoopste cilinders die worden meegeleverd hebben een DIN EN1303-certificering. De mate van bescherming tegen inbraak ligt op hetzelfde niveau als standaard A-merk cilinders. In oudere huurhuizen zitten vaak oudere, minder veilige cilinders, waardoor de geteste oplossingen zelfs een flinke upgrade zijn.

Als je gaat voor veiligheid, moet je kiezen voor cilinders met twee (zwaar inbraakwerend) of drie (extra zwaar inbraakwerend) SKG-sterren. Zo ben je goed beschermd tegen lockpicking, uitboren en slagsleutels, maar moet je wel iets dieper in de buidel tasten. Vooral bij een huurhuis is een afweging tussen prijs en veiligheid verstandig. Voor een goede bescherming tegen inbraak moet ook de rest van de deur wat kunnen hebben. Bij gebruik van een breekijzer is de kwaliteit van het deurkozijn en sluitplaat belangrijk. De Nuki en Eqiva hergebruiken de al aanwezig sloten en sleutels, waardoor de afweging tussen veiligheid en prijs wat makkelijker te maken is.

Draadloze beveiliging

De draadloze verbinding tussen het slot en de app, keypad of afstandsbediening is een andere manier waarop kan worden ingebroken. Gelukkig gebruikt geen enkel smartlock een draadloze techniek uit eigen huis. Ze gebruiken allemaal Bluetooth 4.0 met de bijbehorende veiligheidsfeatures als 128-bits AES-versleuteling. Dankzij mechanismes als rolling-codes zijn replay-aanvallen niet mogelijk. Mocht een hacker echter de eenmalige koppeling tussen de smartphone en het slot afluisteren, dan wordt het makkelijker om naderhand de bluetooth-versleuteling aan te vallen.

De communicatie tussen de app of wifi-bridge en de servers is via SSL/TLS-versleuteld. Professionele hackers met bijbe­horende professionele toolkits zijn misschien toch nog in staat om de sloten aan te vallen. Maar die gaan dan eerder meteen voor je smartphone, dat is immers een interessanter doel. En een inbraak moet zo snel mogelijk uitgevoerd worden, dus het is waarschijnlijker dat er wat geweld wordt toegepast op een raam of deur dan dat er vanuit de bosjes afgeluisterd gaat worden met een notebook binnen zendafstand.

Sleutel draaien

Het draaimomentum van de motoren in de sloten komt ongeveer overeen met de kracht die een volwassene op een slot uitoefent. Bij de deuren in onze test gingen de cilinders soepel open, en openden en sloten de smartlocks zichzelf zonder problemen. In oudere of zware deuren met een houten kozijn kan het openen en sluiten door schommelingen in de temperatuur of luchtvochtigheid wat lastiger gaan. Voor deuren waar je altijd nog een keer aan moet trekken of duwen om ze af te sluiten zijn de smartlocks niet geschikt. De motoren zijn daarvoor te zwak. Alleen bij de eQ-3 werd hiervoor gewaarschuwd bij de inbouwinstructies. Met sluitingen die enigszins zwaar gaan, kunnen de smartlocks nog wel overweg. Maar omdat er meer kracht moet worden gebruikt, ga je dat wel duidelijk merken in de vorm van een kortere accuduur en batterijen die sneller op raken.

De snelheid waarmee de sloten sluiten is bij de smartlocks met motoren ongeveer net zo snel als dat je het zelf zou doen. Voor twee keer omdraaien hadden de Eqiva en de Nuki tegen de 5 seconden nodig. Afhankelijk van hoe je bestaande deur sluit, kan deze waarde wat afwijken. De Danalock V3 en Yale Entr zijn iets sneller en hebben er ongeveer drie seconden nodig.
Waar alle sloten last van hebben, is wat motorgeluid. Het is qua toon en volume te vergelijken met een kleine accuschroef­boormachine. Op kantoren en bij grotere gezinnen waar de deuren veel open en dicht gaam, gaat dat al snel op de zenuwen werken. De Eqiva was de luidruchtigste, op korte afstand gevolgd door de Nuki. De Yale Entr en Danalock gaan gelijk op en zijn wat stiller. Of je het echt als lawaai ziet hangt ook af van je deur, aangezien die als een soort versterker werkt voor de trillingen van de motor.

Automatisch openen

De smartlocks van Danalock en Nuki bieden ondersteuning voor automatisch ontgrendelen. Het idee klinkt fantastisch: zodra je thuiskomt maakt je telefoon via bluetooth verbinding met het slot en opent de deur, zonder dat je iets hoeft te doen.

De technische uitwerking daarvan heeft in de praktijk last van het feit dat je dit alleen wilt als je echt onderweg naar de voordeur bent en niet elke keer als met je smartphone in je zak door het huis loopt. Om het verschil daartussen te zien, maken de smartlocks gebruik van geofencing, waarbij je in de app moet aangeven waar in huis de deur zich bevindt.

De apps houden in de gaten waar je smartphone is en herkennen op die manier wanneer het huis verlaten wordt. Dit proces begint pas weer als je weer naar huis komt. Zodra je binnen bereik van de geo-­fencing-range komt, scannen de apps naar een blue­tooth-signaal van het slot en sturen meteen het commando voor het openen door zodra de verbinding is gelegd. Als je met je handen vol richting de voordeur loopt en de deur wordt automatisch ontgrendeld, dan ga je de feature zeer waarderen.

smart slot smartlock slim deurslot deur getest review vergelijkende test praktijk apps

Bij elk smartlock wordt een app meegeleverd om het vanaf je smartphone te kunnen bedienen. Van links naar rechts: Burg Wächter, Danalock, eQ-3, Nuki en Yale.

Beperkingen bij iOS en Android

Bij dagelijkse gebruik zorgen beperkingen van Android en iOS echter voor wat ongewenste bijwerkingen als het gaat om geofencing. Apps die vaak om de locatiegegevens vragen werken op iPhones prima, maar dit heeft wel behoorlijk veel invloed op de accuduur.

Android is sinds versie 6 nogal fanatiek als het om energiebesparing gaat. Apps die op de achtergrond draaien mogen alleen met bepaalde tussenpozen de locatie­gegevens opvragen. En als het scherm uit staat wordt de periode waarin apps überhaupt een smartphone wakker mogen houden om locatiegegevens op te vragen flink beperkt.. De geofencing van de apps van Nuki en Danalock had geen merkbare invloed op de accuduur. Het nadeel is dan wel dat de apps soms niet op tijd herkenden dat we al met onze neus voor de deur stonden. Hierdoor moesten we zelf handmatig via de app de deur openmaken.

Het kan ook wat vervelend worden als je tussentijds al via een sleutel het slot open hebt gedraaid en de smartphone pas een paar minuten later de locatie bijwerkt. Je bent dan wel thuis, maar toch draaien de apps hun coming-home-routine af en openen de deur nog een keer. Dit kan tot wat vervelende of zelfs gênante momenten leiden.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Dit soort technische foutjes vermijden is lastig. De apps en sloten herkennen alleen dat je binnen de range bent, maar niet of de smartphone van buitenshuis of binnen­uit de deur nadert. Voor de Danalock is daarom een aparte bluetooth-beacon verkrijgbaar, die dit verschil wel kan maken. Tijdens onze test hadden we slechts één ‘foute’ opening en de range van bluetooth hangt bovendien sterk af van je woning. Daarom kunnen we niet goed aangeven hoe goed het systeem met de extra beacon werkt.

Burg Wächter doet het wellicht om die reden ook net even anders. De app van de secyEntry test wanneer de smartphone met je wifinetwerk is verbonden, en geeft dan de deurknop via een bluetooth-commando toestemming om één keer te openen. In theorie kan ook hier na een verbroken wifi-verbinding een ongewenste ontgrendeling optreden. Aangezien de secuEntry geen motor heeft en je aan de draaiknop niet kunt zien of je deur vergrendeld is of niet, is het risico van ongewenst bezoek kleiner. Als je toch het aantal abusievelijke ontgrendelingen wilt terugdringen, is de functie in de app uit te schakelen.

Testresultaten

Burg Wächter secuEntry easy

Burg Wächter secuEntry easy

Burg Wächter is een degelijk Duits bedrijf en is vooral bekend van hun kluizen en hang- en sluitwerk, en duidelijk minder van hun smarthome-componenten.

De smartphone-app oogt wat gedateerd en lijkt meer gemaakt voor systeembeheerders dan een te tool te zijn voor een smart home. Met behulp van het optionele keypad is het slot fijner en ook offline te gebruiken. Het wat duurdere model met pro in de naam in plaats van easy, biedt als extraatje ook toegang op specifieke tijden.

De secuEntry is het enige slot dat geen gebruik maakt van een motor. Om het slot te bedienen, moet je als gebruiker jezelf legitimeren via de app of afhankelijk van de accessoire via een pincode of vingerafdruk. Pas dan grijpt de normaliter vrij draaiende knop aan de buitenkant van de deur in de cilinder en kun je de deur opendraaien.

Dit is niet zo fijn als bij de andere geteste sloten, maar de secu­Entry is daardoor wel het meest compacte slot in de test. En volgens de fabrikant moet hij met zijn drie LR6-batterijen zo’n 40.000 slot­acties kunnen uitvoeren. Dat is beduidend meer dan alle andere geteste smartlocks, maar de batterijen hoeven dan ook geen motor aan te drijven.
De secuEntry is het duurste slot in de test, maar desondanks moet je wel extra betalen voor bepaalde functies in de app of bij de keypad.

Pluspunten

  • lange accuduur
  • compact

Minpunten

  • karige app

Bekijk dit product

Danalock V3

Danalock V3

Van de geteste sloten met motor is de Danalock de meest compacte, aangezien er geen sleutel doorheen gestoken hoeft te worden. Uit de eigen cilinder van Danalock steekt alleen een smalle metalen pin waar je het slot overheen zet. De vier CR123A-batterijen zitten ook in de ronde behuizing verstopt. Het nadeel van zo’n compacte bouwvorm is wel dat de batterijen wat prijzig zijn.

Behalve de compacte afmetingen heeft de Danalock ook nog als voordeel dat hij er mooi en degelijk uitziet. Het blijft onduidelijk waarom de fabrikant een aluminiumlook met een lichte groene zweem heeft gekozen, dat is immers een kleur die nauwelijks met deurbeslag te matchen valt. Dankzij de in de lengte verstelbare cilinder is de Danalock in theorie op elke deur te monteren, maar bij onze streekproef was dat niet altijd het geval. Met de duurdere cilinder op maat blijft het niet het goedkoopste smartlock uit de test.

De aansturing via de app ging goed. Alleen het automatisch openen via geofencing leverde (net als bij de andere geteste slimme sloten overigens) af en toe wel wat problemen op.

Wil je het slot zonder app gebruiken? Pak dan de versie met Z-Wave, Zigbee of Homekit en integreer hem in je smarthome-centrale. De remote toegang of de aansturing via een web-API ontbreekt nog, maar de wifi-bridge die dit mogelijk moet maken is al wel aangekondigd.

Pluspunten

  • compact
  • veel functies

Minpunten

  • weinig accessoires

Bekijk dit product

eQ-3 Eqiva

eQ-3 Eqiva

De Eqiva wordt net als het slot van Nuki met een kunststof klemsystem op de bestaande cilinder in de deur geplaatst. Om ervoor te zorgen dat hij goed vast zit, moet de Eqiva zo’n 8 tot 15 mm over het bestaande deurbeslag heen kunnen vallen. Omdat hij een standaard in het slot stekende sleutel mee laat draaien, is het slim om een slot met noodopenings-functie te gebruiken. Dat geldt ook als de bestaande cilinder te kort is om de Eqiva er goed op te kunnen monteren.

Door de mat witte kleur en het wat saaie design oogt de Eqiva wat plomper en goedkoper dan de andere smartlocks. De hoeveelheid lawaai die het slot produceert is ook het grootst van alle in deze test bekeken sloten. Na elke ­sl­­ot­-actie volgt dan bovendien ook nog een pieptoon. Die is storend, zeker ’s nachts, maar is niet uit te schakelen.

Bij eQ-3 denk je misschien aan het bekende smarthome-systeem Home­matic, maar de Eqiva is een standalone ­product dat alleen blue­tooth gebruikt.

De Eqiva is met maximaal acht smartphones aan te sturen. De bijbehorende app biedt niet bijzonder veel opties, maar is wel overzichtelijk en makkelijk te bedienen. De app bleef op onze iPhone op Duits staan, zonder dat de taal aan te passen is. Gek genoeg was de app op een iPad mini wel in het Engels. We hebben dat gemeld bij de fabrikant. Vermoedelijk wordt dit met een update van de app opgelost.

Pluspunten

  • makkelijk in te bouwen
  • registratie niet nodig

Minpunten

  • groot en behoorlijk luid

Bekijk dit product

Nuki

Nuki

Het slot van Nuki is op deuren met standaard europrofielcilinders te plaatsen. Als hij tussen de 3 en 6 mm over het bestaande beslag heen valt, kun je daar met behulp van klemschroeven een metalen houder op klemmen. Voor verzonken cilinders zit er speciaal een metalen houder voor bij die via dubbelzijdige tape op het deurbeslag geplakt moet worden.

De Nuki moet wel de complete sleutel­kop omvatten en is daardoor wat groter dan de sloten met een motor en eigen cilinder. De vier LR6-batterijen zitten apart in de zwarte behuizing onder het mechanisme. Door het design lijkt het slot nauwelijks groter dan de Entr van Yale.

De app is overzichtelijk en makkelijk te bedienen. Met gebruikersbeheer, tijdssloten, automatische vergrendeling na een instelbare tijd en auto-unlocking via geofencing biedt de app veel functies. Het auto­matisch ontgrendelen zodra je in de buurt van je deur komt, werkte niet betrouwbaar door de beperkingen in Android en iOS.

Met losse remotes is de Nuki ook zonder app te bedienen. De fabrikant biedt ook een wifi-bridge, die het aansturen van het slot via je eigen netwerk (HTTP-requests) mogelijk maakt. Op die manier is het slot in een smarthome-centrale te integreren. Om ervoor te zorgen dat niemand je authenticatie-token afluistert, moet je wel zorgen voor een voldoende sterk wifi-wachtwoord. De API is goed gedocumenteerd.

Pluspunten

  • veel functies
  • makkelijk in te bouwen

Minpunten

  • groot en wat traag

Yale Entr

Yale Entr

De Yale Entr kom je onder meerdere namen tegen, waaronder Nemef Entr. De Entr heeft een eigen cilinder en het mechaniek is degelijk. Het glanzend wit en zwarte plastic oogt wat goedkoop. In de behuizing die naar beneden steekt zit de accuvoorziening verstopt, net als bij de Nuki. Yale gebruikt een interne accu dia je via micro-USB oplaadt. Dit lukt alleen met de originele adapter en niet met een standaard usb-powerbank. Als je geen kabel tussen het slot en een stopcontact wilt laten bungelen, ben je aangewezen op Yale’s eigen accu-aangedreven lader, die maar liefst 50 euro kost.

Qua accessoires zijn er remotes voor aan je sleutelbos en een keypad/vingerafdrukscanner voor installatie buiten de deur, plus een usb-dongle om het slot naar de standaardinstellingen terug te zetten. De dongle vonden we wat vreemd en ook duur (ongeveer 60 euro): deze functie hoort standaard aanwezig te zijn.

Een voordeel is dat je de Entr via de aanraaktoetsen uitvoerig kunt instellen. Als je een keypad of remote koopt, kun je het slot zonder app, account en clouddienst gebruiken. Een klein nadeel is dat de keypad bij elke ontgrendeling van het slot piept, wat ’s nachts voor wat ruzie met de buren kan zorgen. Het is ook het enige slot in de test dat via een magneet in het kozijn herkent of het slot open of gesloten is.

Pluspunten

  • goed mechaniek
  • veel accessoires

Minpunten

  • prijzig

Bekijk dit product

Een uitgebreide tabel met testresultaten vind je in c't jul-aug/2018

Sleutels voor smart slot

Bij kleine bedrijven, verenigingen en grotere gezinnen worden verloren sleutels al snel een dure hobby. Op dit punt hebben smartlocks een voordeel. Met hun virtuele sleutels zijn voldoende sleutels aan te maken en zijn ze praktischer dan fysieke sleutels. In de apps van de smartlocks zijn gebruikers aan te maken die permanent of gedurende bepaalde periodes toegang hebben.

Als je je buurman zover hebt gekregen om tijdens je vakantie de planten water te geven, geef je hem toegang voor twee weken. De schoonmaakster op haar beurt heeft alleen op bepaalde dagen op bepaalde tijdstippen toegang. Je schoonmoeder kun je het hele weekend buiten de deur houden (in theorie).

Gebruikers en toegangstijden zijn in de apps van de smartlocks in te stellen, aan te passen en te verwijderen. Als je iemand toevoegt, hoeft diegene alleen nog de app te installeren. Aan de instellingen van het slot en de adminsettings kunnen ze niks aanpassen. Bij de smartlocks van Yale en Burg Wächter is het gebruikersbeheer ook via de optionele keypads te regelen, waardoor er geen app nodig is.

De apparaten van Burg Wächter, eQ-3, Nuki en Yale slaan de gebruiker-ID’s met rechten direct in het slot op. Zodra je iemands rechten intrekt, is dat meteen verwerkt. De Danalock V3 gaat wat anders te werk: de apps van alle gebruikers identificeren zich bij het slot met een communicatiesleutel. Deze hebben een instelbare geldigheid van een paar minuten tot een jaar. Als een gebruiker wordt verwijderd, kan hij tot het verlopen van de communicatiesleutel nog contact maken met het slot. De remedie daartegen is om als hoofdgebruiker in de app handmatig een sleutelupdate te triggeren, waardoor alleen de nog aanwezige gebruikers een nieuwe communicatiesleutel toegewezen krijgen.

Cloud en smart slot

In bijna alle apps van de geteste sloten is te zien wanneer het slot is gebruikt. Dat is handig voor ouders om te controleren of een puberend kind inderdaad netjes voor half één terug was van een feestje. De gegevens belanden bij een aantal sloten echter ook bij de fabrikant. Als je bij de eerste keer instellen een gebruikersaccount maakt en een apart e-mailadres opgeeft, hoef je niet je echte naam prijs te geven. Maar als je het automatisch sluiten en openen via geofencing wilt gebruiken, zul je de locatie van je woning moeten doorgeven: dat gaat eigenlijk niemand wat aan. Danalocks V3 in de Zigbee– of Z-Wave-versie is in je eigen smarthome-systeem te integreren. Als je daarna de app verwijdert, worden er daarna geen gegevens meer ­doorgestuurd naar de fabrikant. Hetzelfde principe geldt voor de Nuki: via de optionele Nuki Bridge stuur je het slimme slot aan via HTTP-requests van een smarthome-centrale of apps als Tasker. De Nuki-app heb je dan niet meer nodig.

Aangezien de Bridge verbinding maakt met cloudservers, moet je die met je router de toegang tot internet ontzeggen. De aansturing van de Danalock en Nuki werkt dan alleen nog via je eigen netwerk, wat de remote toegang en het gebruikersbeheer lamlegt.

De Eqiva van eQ-3 vereist geen registratie of cloud van de fabrikant. Als je de Burg Wächter secuEntry of Yale Entr alleen met remotes gebruikt of een optionele keypad, kun je ze anoniem gebruiken.

Conclusie

Voor deuren die veel worden geopend en gesloten worden, zijn smartlocks een flexibele en comfortabele optie die zijn geld waard is. Voor kantoren en verenigingen die geen cloud of smartphone-app willen gebruiken, zijn de sloten van Burg Wächter en Yale handig door hun optionele keypads en vingerafdruksensoren. De Eqiva van eQ-3 is een vriendelijk geprijsde instapper, mits je de beperktere functies en wat karige app niet vervelend vindt.

Voor de fanatiekere liefhebbers van smarthome zijn de Danalock V3 en de Nuki een goede keus. Deze bieden veel functies en zijn met je smarthome-centrale te koppelen en via diensten als IFTTT of smart ­assistants aan te sturen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer tests van smart home producten vind je in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Bas van de Weijer
Lezer
Bas van de Weijer

Belangrijk om nog te vermelden is dat (vooralsnog) geen enkel slim slot geschikt is voor een deur met meerpuntssluiting waarbij de klink eerst omhoog gedraaid moet worden voor het op slot draaien.