Neato Botvac D5: robotstofzuiger met beperkingen

Redactie
0

De Botvac D5 robotstofzuiger van Neato doet vlijtig zijn werk, maar is net een tikkie minder slim dan we hadden gehoopt.

Neato levert met de Botvac D5 een zogeheten connected stofzuiger die eenvoudig via een app is in te stellen. Na uitpakken en laden van de accu verbind je het toestel eerst met je wifi-netwerk, zodat je met je smartphone of tablet een schoonmaakschema kunt instellen. Precies volgens planning gaat de Botvac dan aan de slag. De app kan je ook waarschuwen wanneer het apparaat vastloopt. Ben je niet thuis, dan heb je daar weinig aan. De stofzuiger doet weinig pogingen om zichzelf te bevrijden.

Na achteruit van het laadstation te zijn weggereden, gaat hij even stilstaan, zwengelt de zuigunit stevig aan en gaat vervolgens op pad … om zich de eerste keer binnen drie minuten vast te rijden op het rooster van een convectieput. Hiervan krijg je netjes een melding op je smartphone, maar ja, daar heb je weinig aan als je niet thuis bent. De stofzuiger doet ook weinig pogingen om zich uit deze netelige situatie te bevrijden.

Eenmaal op een nieuwe positie in de buurt neergezet, heeft hij zich binnen de kortste tijd weer in een ander lastig pakket gebracht door onder een fauteuil door te cruisen, die aan de ene kant op de vloer, aan de andere kant op een tapijt staat. Dit resulteerde bij herhaling in een vastloper met dito foutmelding op de smartphone.

In banen

Schoonmaken gaat niet volgens een willekeurig patroon, zoals bijvoorbeeld Roomba’s doen, maar ruimtes worden in banen afgewerkt. Ruimtes die bij een eerder poging maar kortstondig zijn bezocht, worden bij volgende pogingen als eerste opgepakt. Toch mist hij diverse plekken volledig. De ruimte onder de keukentafel wordt bijvoorbeeld niet schoongemaakt, omdat de Botvac niet doorheeft dat hij tussen de poten door kan. Een andere toegang aan het hoofdeinde werd niet herkend. Ook niet bij volgende schoonmaakbeurten. Pas nadat we hem handmatig onder de tafel zetten, wordt de smeerboel daar opgeruimd. Bij volgende schoonmaakactiviteiten rijdt hij soms tussen de stoelen door, of ‘klimt’ tegen de poten op en rijdt zich zo vast.

Hij is te hoog

Dan is er nog een beperking die met de constructie van de stofzuiger te maken heeft. Hij is met 10 cm namelijk wat aan de hoge kant, waardoor hij bijvoorbeeld niet onder een bank door kan, waar veel andere robotzuigers geen problemen mee hebben. Dit komt enerzijds omdat hij vrij hoog op zijn wielen staat en anderzijds door de schotel bovenop, waarin de laser zit om de omgeving af te tasten.

Raakt de batterij leeg, dan schakelt de zuigunit uit en weet hij in een mum van tijd de weg naar de basis te vinden. Alleen parkeert hij niet altijd op de dock, maar soms bijvoorbeeld twintig centimeter daarvoor en met de laadcontacten precies in tegenovergestelde richting. Pas na handmatig ingrijpen wordt de accu opgeladen en kan hij dan na een klein halfuur zijn schoonmaakwerkzaamheden hervatten. Hij start waar hij was geëindigd. Met trappen of steile afgronden op bovenverdiepingen heeft de D5 geen problemen. Ook leegmaken van het afvalbakje is snel gepiept.

Neato heeft met de Botvac D5 een robotstofzuiger afgeleverd, die bezochte plekken goed schoonmaakt. Toch zijn er te veel minpunten om een positief koopadvies te geven: hij loopt te vaak vast, mist belangrijke plekken, maakt fors wat geluid en kan zijn basis niet altijd op tijd terugvinden om op te laden. Computer says no!

Specs Neato Botvac D5

Afmetingen: 10 x 33,5 x 31,8 cm

Gewicht: 3,5 kg

Prijs: 650 euro

(Patrick Smits)

Deel dit artikel

Lees ook

Asus ROG Ally review: geduchte concurrent van de Steam Deck

In deze review kijken we naar de handheld-gameconsole van Asus, de ROG Ally. Deze geduchte concurrent van de Steam Deck heeft een AMD Z1 (Extreme) pro...

Sparkle Intel Arc A380 ELF review: videokaart voor een spotprijsje

De Intel Arc A380 ELF van Sparkle is compact, vereist geen aparte voedingsstekker en kost maar 165 euro maar er blijken ook minpunten te zijn en daar ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er