Gigabyte M.2 PCIe-ssd: betaalbaar met een prijs

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Gigabyte is een bekende fabrikant van moederborden en grafische kaarten, maar verkoopt nu ook budgetvriendelijke M.2 NVMe-ssd’s met PCIe x2-controller.

M.2-ssd’s met PCIe- of NVMe-controller waren tot nu toe duurder dan de versies die je gewoon met een SATA-kabel op je moederbord aansluit. De Gigabyte M.2 PCIe-ssd met een opslagruimte van 128 GB en NVMe is echter al te koop voor een prijs van nog geen 40 euro.

Lage prijs heeft een reden

De reden voor die lage prijs is onder andere de controller: er zit een Phison PS5008-E8T in. Die controller gebruikt slechts twee in plaats van vier PCIe-lanes en heeft geen DRAM-cache. Bij het sequentieel lezen haalt de ssd toch nog meer dan 1 GB/s. Bij random-access en bij het schrijven is hij echter niet sneller dan een SATA-6G-ssd.

Passend bij je dagelijks gebruik?

Bij de meeste taken leest een pc in de praktijk meer data vanaf een ssd dan er naartoe wordt weggeschreven. De eigenschappen van de Gigabyte-ssd sluiten daar mooi op aan. En de houdbaarheid is ook prima in orde.

Gigabyte levert geen software mee om de firmware makkelijk mee bij te werken of de ssd compleet en veilig te wissen (Secure Erase), en ook een optie om te versleutelen ontbreekt.

Als je echter niet wakker ligt van die beperkingen, krijg je voor een scherpe prijs een ssd die snel leest en prima voldoet voor dagelijkse pctaken.

Gigabyte M.2 PCIe-ssd

M.2 NVMe-ssd (PCIe 3.0 x2)
FabrikantGigabyte
AanduidingGPGSM2NE8128GNTD
Geteste capaciteit (overige opties)128 GB (256 GB, 512 GB)
Form factor / controllerM.2 2280 / Phison PS5008-E8T
Houdbaarheid (endurance)100 terabyte schrijven, 3 jaar
Sequentiële snelheid schrijven / lezen544 / 1188 MB/s
IOPS schrijven / lezen90.000 / 93.000 IOPS
Prijs€ 32 (128 GB), € 45 (256 GB), € 127 (512 GB)

Meer hardware-reviews in c't 05/2024

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Ssd met led-verlichting getest: Kingston Hyper X Fury RGB

Voor de liefhebbers van kleurige leds heeft Kingston een ssd in het programma die vooral opvalt door zijn kleurige lampjes. Een korte test van de Hype...

Hoe lang gaan ssd’s echt mee?

Over de levensduur van ssd's doen heel wat verhalen de ronde. Om erachter te komen hoelang de disks het echt volhouden, hebben we 12 schijven gedurend...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er