Chinese budgetsmartphone

Marco den Teuling
0

Prijzen van topsmartphones schieten almaar verder de hoogte in, met prijzen van 1000 euro voor Samsungs Galaxy Note 8 en nog extremere bedragen voor Apples iPhone X.  Voor de helft daarvan heb je al een geweldig toestel zonder minpunten, maar kan het niet nog goedkoper? We kijken wat de LeEco Le S3 budgetsmartphone van circa 125 euro te bieden heeft.

budgetsmartphoneVoor die prijs krijg je een toestel met een stevige, goudkleurige metalen behuizing, zonder zichtbare kieren of oneffenheden. Hij voelt niet als een budgetsmartphone. Aan de achterkant zit een camera die foto’s maakt tot 21 megapixels (4:3 beeldverhouding) of 16 megapixels (16:9). Verder vind je daar een ledflitser en een vrij goed werkende vingerafdrukscanner. Die zit ruim een halve centimeter onder de cameralens, waar je wijsvinger hem vrij goed kan vinden. Van voren gezien vind je linksboven een stevige tray voor twee simkaarten (nanosim). Het toestel ondersteunt geen geheugenkaartjes. Rechtsboven zit een volumeregelaar en daaronder de power/stand-byknop.

Bovenin vind je een infraroodzender. Zelfs bij topmodellen tref je die nog maar zelden aan. De zender kan van pas komen om bijvoorbeeld een app-gestuurde smart-tv helemaal zonder reguliere afstandsbediening te bedienen. Een bijbehorende (Nederlandstalige) app staat standaard geïnstalleerd. Onderin heeft het toestel een USB C-aansluiting en een enkele speaker. Een hoofdtelefoonuitgang ontbreekt helaas, wel wordt er een verloopstukje van USB C naar 3,5 mm meegeleverd. Bij een via Gearbest geleverd exemplaar zat geen oplader met Nederlandse stekker, maar de USB C naar USB A laadkabel past in ieder geval wel op een oude oplader. Het toestel ondersteunt 4G, maar niet op band 20 (800 MHz), waardoor je afhankelijk van je provider soms op 3G terugvalt.

Het hart van het toestel is een Helio X20-cpu met tien cores, ondersteund door 4 GB werkgeheugen. Het 5,5-inch scherm heeft een Full HD-resolutie en biedt scherpe beelden. De helderheid had voor gebruik buiten hoger gemogen, maar is voldoende. Voor een budgettoestel is het een prima scherm. Het toestel gebruikt geen on-screen knoppen voor navigatie, maar drie capacitieve knoppen onder het scherm. Daar moet je misschien even aan wennen, zeker omdat ze maar heel kort en zachtjes oplichten bij gebruik en verder onzichtbaar zijn. Het toestel is ook vanuit stand-by te activeren en meteen te ontgrendelen met de vingerafdrukscanner. Boven het scherm zit een 8-megapixel camera voor selfies. De camera’s kunnen Full HD opnemen en die aan de achterkant zelfs 4K, maar er is geen optische stabilisatie.

Software en gebruik

Het toestel draait op het oude Android 6.0 en er schijnt gewerkt te worden aan een update naar versie 7.1. Maar de nieuwste topmodellen draaien daar nu al op of op het meest recente Android 8. Bovendien heeft LeEco de eigen EUI-schil over Android heen gelegd. Dat betekent dat er geen app-overzicht is en dat omlaag trekken van de notificatiebalk echt alleen notificaties oplevert. Zoek je schakelaars voor bijvoorbeeld wifi of bluetooth, dan moet je de linkerknop onder het scherm gebruiken. Daarmee open je een nogal vol ‘Control Center’, waarin je ook kunt schakelen tussen apps en andere functies.

Het ontbreken van een app-overzicht is op te lossen door een andere launcher uit de Play Store te installeren, maar het gedrag van de notificatiebalk en knoppen zit in de ROM ingebakken. Prettig is wel dat er nauwelijks bloatware staat geïnstalleerd. Desondanks is van de 32 GB maar zo’n 22 GB vrij voor eigen apps en data. In het dagelijks gebruik kun je met dit toestel prima uit de voeten. Apps starten vrij vlot en multitasken werkt soepel (nadat je aan het Control Center gewend bent).

Voor de prijs is deze budgetsmartphone een vlot toestel met een aardig scherm en een prima behuizing. Je krijgt wel een oude Android-versie en niet de fotokwaliteit van topmodellen. Maar als je daarmee kunt leven (en zonder nfc) kom je weinig tekort. De rosé gouden versie is zelfs nog wat goedkoper en voor als je meer opslagruimte wilt is er een goudkleurige ‘International Version‘ met 64 GB. Die is verder hetzelfde en ondersteunt dezelfde frequentiebanden.

LeEco Le S3 X626

BesturingssysteemAndroid 6.0
Afmetingen / gewicht151 mm x 74 mm x 7,6 mm / 155 g
Prijs 125 euro

 

 

 

 

 

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

AVM FRITZ!Box 5690 Pro review: Wi-Fi 7 voor DSL én glasvezel

AVM luidt met de FRITZ!Box 5690 Pro de overgang in naar het nieuwe Wi-Fi 7-tijdperk. De toevoeging "Pro" in de naam springt daarbij extra in het oog. ...

Kingston XS1000 review: ‘oude’ externe ssd in een nieuw jasje

De XS1000 externe ssd van Kingston die we in deze review onder de loep nemen stop je zonder problemen in je broekzak of tas: de kleine ssd past in de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er