Goedkope grafische kaarten met ondersteuning voor 4K-beelden passen ook in een kantoor-pc. De prijzen starten bij zo’n 85 euro. Hiermee kun je meerdere 4K-schermen aansturen en ultra-high-definition (UHD) video’s decoderen. Zelfs gaming is beperkt mogelijk. Maar welke moet je hebben?
Als het gaat om het schrijven van teksten en e-mailberichten of research doen op internet, kan een zeven jaar oude dualcore-pc nog prima mee. Maar bij Full HD-video’s met moderne codecs zoals HEVC en VP9 (YouTube) heeft zo’n bejaard apparaat het behoorlijk moeilijk. Zelfs wanneer je een grotere monitor met een resolutie van meer dan Full HD wilt aansluiten – ideaal voor grote afbeeldingen en Excel-spreadsheets – is de oude kantoor-pc nog een prima basis. Als uitbreiding kun je een goedkope moderne grafische kaart gebruiken met daarop aansluitingen voor 4K-displays en hardware-ondersteuning voor decoders als VP9.
Op de testbank liggen dit keer zes grafische kaarten met prijzen vanaf 85 euro. Het testveld bestond uit drie AMD Radeon RX 550-kaarten en drie Nvidia Geforce GT 1030-kaarten. De GeForce-modellen zijn van Asus, MSI en Zotac, de Radeons van Gigabyte en XFX. Van XFX hebben we de low-profile kaart RX-550P2LFB en de RX-550P4TFG5, die als enige in de test 4 GB grafisch geheugen (GDDR5) heeft. Bovendien is hij niet dikker dan een enkel PCIe-slot, net als de Zotac-kaart. De andere kaarten blokkeren allemaal een tweede slot.
Vroeger was het leven overzichtelijk. De processor (central processing unit, cpu) deed het rekenwerk en de videochip (graphical processing unit, gpu) op de videokaart deed het grafische werk en regelde de uitvoer naar het scherm. Bij de meeste kantoor-pc’s van de afgelopen vijf zitten de cpu en gpu bij elkaar in een chip, die simpelweg als ‘de processor’ wordt aangeduid. Maar oudere combi-processors van een paar jaar terug zijn niet geschikt voor hedendaagse multimediataken. Ze ondersteunen bijvoorbeeld geen moderne veeleisende videocodecs als HEVC (High Efficiency Video Codec, H.265) en laten het rekenwerk over aan de cpu. Bij het afspelen van hd-video’s leidt dit tot haperende beelden.
Ook het aansluiten van een 4K-monitor met 3840 x 2160 beeldpunten geeft vaak problemen. Een HDMI 1.4-aansluiting, als die er al is, kan dergelijke hoge resoluties met maximaal 30 beelden per seconde weergeven. Dat is genoeg voor video, maar niet voor beeldschermwerk. Vaak is er alleen een DVI-aansluiting die maximaal 1920 x 1200 pixels biedt. Pas met dual-link-DVI is ook 2560 x 1600 en met sommige kaarten en schermen 4K mogelijk. Maar dan nog steeds met hooguit 30 Hertz.