PowerMax voor cpu en gpu: stresstest voor je pc

Marco den Teuling
0

De makkelijk te bedienen PowerMax-tool voor Windows belast je cpu en gpu maximaal. Handig als stresstest van je koeling om te controleren hoe hoog de temperatuur wordt. Ook de systeemstabiliteit kun je hier prima mee testen. Een korte test van deze tool.

stresstest PowerMax Prime95 Furmark pc benchmark belasting koeling cpu gpu stabiliteit testen

Om bij je nieuwe desktop-pc of je notebook de stabiliteit en/of het koelsysteem te testen, moet je de onderdelen maximaal belasten met een stresstest. Als hij dan nog steeds keurig draait, hoef je bij dagelijks gebruik niet bang te zijn voor crashes. Voor pc-tests gebruiken we speciale programma’s als Prime95 en Furmark. Bij Prime95 heb je cpu-specifieke instellingen nodig. Bij belasting van zowel de cpu als gpu moet je de prioriteit van Prime95 terugschroeven. Een eenvoudiger alternatief dat in de plaats kan komen voor Prime95 en Furmark is PowerMax.

Bij PowerMax is twee keer klikken met je muis genoeg om de processor, grafische kaart of allebei volledig te belasten. Het programma stelt weinig eisen: je processor hoeft alleen minimaal SSE te ondersteunen. Dat is sinds de Pentium III standaard. Om moderne cpu’s vanaf de Core i-2000 en de series A, FX en Ryzen van AMD flink te belasten, worden AVX-commando’s gebruikt. Voor grafische chips wordt alleen de al 13 jaar oude 3Dinterface OpenGL 2.0 vereist.

We hebben PowerMax getest met onze pc-bouwvoorstellen voor een allround-pc met Intel-cpu en AMD Ryzen uit c’t 3/2018 vanaf pagina 44 (nieuwere bouwvoorstellen vind je hier). We hebben de twee pc’s uitgerust met de optionele GeForce GTX 1070. Bij grafische belasting kwam het energieverbruik van de totale systemen vrijwel exact overeen met de toen gemeten waarden. Op de Ryzen 1700 haalt PowerMax met 137 watt het energieverbruik van Prime95, terwijl bij huidige Intel-cpu’s als de Core i5-8400 (98 in plaats van 110 watt) er nog wel wat te verbeteren valt.

Als je systeem stabiel draait, kun je het met gratis tools benchmarken.

PowerMax

Systeemstresstool voor cpu en gpu
Producent CPUID, www.cpuid.com
SysteemeisenWindows 7 (32/64 bit) of hoger
Link en prijsdownloadpagina, gratis

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Andere handige software en meer in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Goedkope grafische kaarten met 4K voor kantoor-pc’s

Goedkope grafische kaarten met ondersteuning voor 4K-beelden passen ook in een kantoor-pc. De prijzen starten bij zo'n 85 euro. Hiermee kun je meerder...

AMD vergroot marktaandeel grafische kaarten tot bijna 30 procent

Door de mining-boom in de cryptovaluta Ethereum kon AMD zijn aandeel in de grafische kaartenmarkt kunnen vergroten. Bijna één op de drie grafische kaa...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er