Fucking Fast File-manager voor de Linux-commandline

Noud van Kruysbergen
0

De Fucking Fast File-manager, oftewel fff, neemt het snelle navigeren via de Linux-commandline over en kan bestanden batchgewijs hernoemen.

Met behulp van de sneltoetsen die je kent van de tekstverwerker Vim, beweegt fff zich door de directorystructuur en markeert de bestanden voor het kopiëren, verplaatsen of verwijderen. Een andere toetsaanslag zet de bestanden in de huidige map of verplaatst te verwijderen bestanden naar de prullenbak. Daarbij gebruikt fff niet de prullenbak van het bureaublad, maar heeft hier zelf een aparte map voor.

De zoekfunctie levert zelfs tijdens het typen van een woord al resultaten op. Het programma kan ook meerdere bestanden in één keer hernoemen (bulk rename). Daarbij opent een teksteditor een lijst met bestandsnamen in de tekst­editor, waarmee je die kunt aanpassen. Dan past fff de wijzigingen toe op de bestanden.

fff2 Fucking Fast File-manager

Met behulp van de tools w3m-img en xdotool kan fff ook afbeeldingen weergeven, als de terminal dat ondersteunt tenminste. Als een commando moet worden ingevoerd, probeert fff dat aan te vullen met de Tab-toets. Alle sneltoetsen zijn aan te passen. De filemanager geeft directory’s en bestanden een kleur volgens de specificaties van de omgevingsvariabele LC_COLORS.

fff ondersteunt de variabele CDPATH, waar je een standaarddirectory voor cd mee in kunt stellen. Bij het afsluiten gaat fff automatisch naar een vooraf ingestelde directory indien gewenst.

c't 06/2024

Meer over

LinuxSoftware

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Gtop systeemmonitor voor Linux

De kleine gratis tool gtop laat in een Terminal-venster de gedetailleerde belasting van je hardwarecomponenten zien als ASCIIgrafieken en taartdiagram...

Lichte e-bookreader voor Linux

Bookworm is een eenvoudige e-bookreader voor Linux die alle basismogelijkheden biedt die je van een e-bookreader mag verwachten.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er