AMD vergroot marktaandeel grafische kaarten tot bijna 30 procent

Redactie
0

Door de mining-boom in de cryptovaluta Ethereum kon AMD zijn aandeel in de grafische kaartenmarkt kunnen vergroten. Bijna één op de drie grafische kaarten die in het tweede boekkwartaal van 2017 verkocht werden kwam van AMD (29,4 procent).

Dat bericht het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Jon Peddie Research. Vergeleken met het vorige kwartaal komt dat neer op een stijging van 1,9 procentpunt, maar vergeleken met hetzelfde kwartaal van vorig jaar betekent het een daling van 1,4 procentpunt. Grafische kaarten van Nvidia domineren de markt nog steeds met een aandeel van 70,6 procent. In vergelijking met Q1/2017 verliest deze fabrikant wel 1,9 procentpunt, maar wint in verhouding tot vorig jaar 1,5 procentpunt.

Samen verkochten AMD en Nvidia bijna 35 procent meer grafische kaarten dan een jaar geleden en 31 procent meer dan in Q1/17, hoewel de desktopmarkt volgens Peddie met in totaal 18,2 procent gekrompen is. Volgens Peddie is de enorm toegenomen omzet van grafische kaarten te wijten aan de boom in de markt van cryptogeld, met name aan de nieuwe Ethereum-blockchainvaluta. De dollarkoers van Ethereum bereikte in juni een historisch hoogtepunt. Een eenheid Ethereum was veel meer dan 300 dollar waard.

AMD_gpu

De omzet van grafische kaarten stijgt, terwijl de pc-markt verder inzakt. (Afbeelding: Jon Peddie)

Koers Ethereum stimuleert verkoop grafische kaarten

De AMD-modellen Radeon RX 470/480 en RX 570/580 bieden een goede prijs-prestatieverhouding. De vraag naar deze modellen steeg eind juni sterk en de kaarten waren met name in Duitsland nauwelijks nog te krijgen. Vanzelfsprekend schoten de prijzen ervan omhoog.

Volgens Peddie hebben AMD en Nvidia wereldwijd in totaal 48 partners die grafische kaarten met hun chips verkopen. De markt voor gaming-pc’s blijkt sterk. Daarom investeren fabrikanten van complete systemen versterkt in de gamingsector en bieden daarop toegesneden systemen aan. In 2015 zouden 44 miljoen grafische kaarten geleverd zijn. Peddie schat dat het totale aantal sinds grafische kaarten dat sinds 1981 verkocht is op 2,1 miljard ligt.

AMD kon in het tweede kwartaal van 2017 meer grafische kaarten afzetten dan in Q1, Nvidia’s marktaandeel kromp daarentegen licht. AMD profiteert daarmee van de mining-boom bij de cryptovaluta Ethereum.

Deel dit artikel

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er