In deze review nemen we de ZenBook S13 OLED-laptop van Asus onder de loep. Met een scherm van 13,3 inch en een gewicht van slechts één kilo, is deze laptop geschikt voor zowel professioneel gebruik als voor ontspanning thuis op de bank. Let er echter op dat je de onderkant vrijhoudt voor de koeling.
Asus Zenbook S13 OLED review: krachtige laptop voor thuis én werk
Ideaal voor thuis en professionals
De Asus S13 OLED (UX5304VA) laptop is ontworpen voor thuisgebruik, maar is ook zeer geschikt voor professionele doeleinden. Dit wordt onder andere duidelijk door het formaat, het lichte gewicht, het oled-display en de strakke basaltkleurige uitstraling. En laten we vooral de Intel i7-1355U niet vergeten.
Krachtige cpu
De Alder Lake-processor heeft een maximale TDP van 15 watt (maximaal 55 watt) met twee P-cores (max. 5 GHz) en acht E-cores (max 3,7 GHz). In Cinebench behaalde de laptop respectievelijk 1469 (single core) en 6045 (multi core) punten. Hiermee biedt deze cpu een uitstekende balans tussen snelheid en energiezuinigheid, en kan hij meer aan dan alleen standaard kantoortaken. Dit wordt onderstreept door de Essentials- en Productivity-scores van PCmark 10, die respectievelijk 10.174 en 7359 punten behalen. Tijdens de benchmarks gaat de ventilator weliswaar snel aan, maar deze produceert geen hinderlijk hard geluid.
Indrukwekkend OLED-scherm
Het meest opvallende aspect van de S13 is het oled-scherm. Met een resolutie van 2880 × 1800 pixels en een handige beeldverhouding van 16:10, biedt het scherm een responstijd van slechts 0,2 ms en een piekhelderheid van 600 nits. Daarnaast heeft het een grote kleurruimte en is het Pantone-gevalideerd. Het hoge contrast van 1.000.000:1 zorgt ervoor dat alles op het scherm haarscherp wordt weergegeven. Een klein nadeel van het oled-scherm is dat het kan spiegelen.
Slim ontwerp voor draagbaarheid en functionaliteit
Doordat het oled-scherm geen backlight vereist, is het scherm zeer dun, waardoor de totale hoogte van de dichtgeklapte laptop slechts één centimeter bedraagt. Bovenaan bevindt zich een Full HD-webcam die scherpe beelden levert. Ons testexemplaar was voorzien van een Samsung 1TB PCIe 4.0 NVME-ssd en 16 GB LPDDR5-RAM, een Intel AX211-wifimodule met dualband Wi-Fi 6E ondersteuning en Bluetooth 5.3. De luidsprekers zijn afkomstig van Harmon/Kardon en ondersteunen (emuleren) Dolby Atmos. Verwacht echter geen overweldigende geluidsimmersie, het blijft immers een laptop.
Langdurige batterijduur en uitgebreide connectiviteitsopties
De accu heeft een capaciteit van 63Wh, waarmee je volgens Asus tot wel 14 uur moet kunnen werken. Een uitstekende batterijduur, zeker gezien het totaalgewicht van precies 1 kilo. Opladen is mogelijk via een van de twee Thunderbolt 4 USB-C-poorten, die tevens geschikt zijn voor 4K-displays en Power Delivery. Verder zijn er nog een HDMI 2.1-aansluiting, een USB 3.2 Gen 2-poort en een 3,5 mm audiojack aanwezig.
Comfortabel toetsenbord en geschikt voor diverse gebruikers
Het toetsenbord heeft vier verschillende verlichtingsstanden. De laptop beschikt over fullsize-toetsen met een kleine, maar prettig voelbare aanslag van 1,1 mm. Houd er rekening mee dat er geen numeriek toetsenbord aanwezig is.
Asus Zenbook S13 OLED in de praktijk
De batterijduur van de ZenBook S 13 OLED overtreft met gemak een volledige werkdag van intensief gebruik. Het scherm levert een scherpe weergave van tekst in diepzwarte tinten. De technologieën die gecertificeerd zijn door TUV Rheinland voor minder blauw licht en een knipper-vrije display zijn vriendelijk voor vermoeide ogen tijdens lange werksessies. Ondertussen zorgt het lichte ontwerp en de draagbaarheid ervoor dat de laptop overal mee naartoe genomen kan worden, of het nu in één hand is of veilig opgeborgen in een drukke tas.
De naadloze integratie van de ZenBook S 13 OLED in de alledaagse werkomgeving wordt geëvenaard door de vlotte aansluiting van de kabel van het projectiesysteem in vergaderzalen. Zonder constant in te hoeven loggen op kantoorcomputers, wordt een hele werkperiode voor het eerst haalbaar. Dit resulteert in een verbeterde controle over presentaties, verminderde hindernissen tussen gebruikers en applicaties, en uitzonderlijke Wi-Fi-verbindingen. De milieuvriendelijke eigenschappen van de ZenBook dragen bij aan een duurzamere levensstijl met een verminderde ecologische voetafdruk. Bovendien voegt de aanwezigheid van Dolby Atmos-luidsprekers een extra dimensie toe aan het dagelijkse werk, doordrenkt met verrijkende muziekervaringen.
Conclusie Asus Zenbook S13 OLED review
Al met al maken de Asus Zenbook S13 OLED vele kenmerken van de Asus Zenbook S13 OLED hem uitermate geschikt voor professioneel gebruik, en de prijs van circa 1600 euro hoeft ook veeleisend privégebruik niet in de weg te staan.
Asus Zenbook S13 OLED review: plus- en minpunten
+OLED-scherm
+Formaat en gewichtformaat en gewicht
– Ventilator slaat snel aan
Asus Zenbook S13 OLED specificaties | |
Fabrikant | |
Besturingssysteem | Windows 11 Home |
Processor | Intel Core i7-1355U |
Geheugen | 16 GB LPDDR5 |
Display | oled, 2880 × 1880, 16:10 |
Opslag | 1 TB M.2-ssd |
Aansluitingen | 2 × Thunderbolt 4 USB-C (DP Alt / PD), 1 × USB 3.2 Gen 2 Type-A, 1 × HDMI 2.1, 1 × 3,5mm combo-audio |
Shoplink en prijs | Bol.com, circa 1599 euro |
Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten
Surfshark VPN, dat werd gelanceerd in 2018, blijft een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil de VPN-dienst indruk maken met moderne...
ASUS Zenbook S14 (UX5406) review: draagbaar en veelzijdig
De Asus Zenbook S14 (UX5406) , die we in deze review onder de loep nemen, is dun en erg licht, maar biedt toch alle moderne aansluitingen die je nodig...
Hallo Noud,
Prima review.
Ik mis de exacte type aanduiding van de laptop die je getest hebt.
Als ik zoek op UX5304VA krijg ik meerdere laptops te zien met over het algemeen een andere behuizing.
Meestal komen er nog een aantal letters en cijfers achter dat type nummer.
Ook je link naar Bol.com geeft een andere behuizing, niet die donkere kleur.
Groet, Karel