QNAP HS-453DX veelzijdige netwerkopslag en mediaserver

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

De ‘SilentNAS’ HS-453DX voor in de woonkamer moet onhoorbaar zijn. Met ssd’s konden we inderdaad geen geluid horen of meten. Met harde schijven werd dat een ander verhaal.

Op het schap met de consumenten­elektronica valt de HS-453DX niet meteen op. Hij is overal wel te gebruiken.

Door twee ingebouwde HDMI-aansluitingen (2.0, 1.4b) en analoge audio-uitgangen kun je hem probleemloos gebruiken als mediaplayer voor content tot 4K.

Softwarecollectie

QNAP biedt software-uitbreidingen voor onder meer Plex, Roon en eigen tools, die met de meegeleverde infrarood afstandsbediening makkelijk te bedienen zijn.

Het mediacenter Kodi zit – ontdaan van zijn addons – in de QNAP-app HD Player.

Met beleid in gebruik nemen

Het instellen van de NAS is eenvoudig: een grafische handleiding maakt inzichtelijk hoe je de schijven en M.2-ssd’s kunt inbouwen.

Als je die laatste wilt gebruiken, moet je het vijf millimeter dikke massieve aluminium deksel eraf schroeven, wiens hoofdtaak het koelen van het systeem is.

Daarbij komen er drie koelpads voor de cpu, de spannings­converters en de NBase-T-NIC vrij, die voor het weer monteren vervangen moeten worden.

Dat vergt enige voorzichtigheid, maar zal voor pc-hobbyisten geen problemen opleveren. Een set met pads wordt bij het appa­raat meegeleverd.

Na het installeren van de hardware ga je zoals gebruikelijk verder met de browser, waarin een wizard je aan de hand meeneemt.

Hardware

De quadcore-processor Celeron N4105 heeft genoeg performance om via de uitbreiding Container Station eigen server­diensten via Docker ter beschikking te stellen.

Het 4 GB grote RAM van het basismodel moet genoeg zijn voor een handvol containers. Tijdens de test bleef er met een paar uitbreidingen 1,7 GB vrij werkgeheugen over.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Warmte & verbruik

Het apparaat verbruikte met twee draaiende NAS-schijven (Seagate ST4000VN008) ongeveer 21 watt en werd wel warm (38 graden in het midden van het deksel).

Je moet hem niet gebruiken om van alles op te zetten, maar de nodige vrijheid geven. Dan kan de passieve koeling zijn warmte door convectie kwijt, wat beter is voor de levensduur van het apparaat en de opslagmedia.


Dat geldt ook voor het uitrusten van de NAS met ssd’s – mede doordat de NAS dan ongeveer 14 watt minder energie verbruikt en ook niet zo warm wordt.

Als je de harde schijven na een bepaalde tijd (in te stellen tussen 5 en 60 minuten) zonder toegang in slaap wilt sussen, dan zakt het energie­verbruik eveneens naar dat niveau.

10 Gbit & RAID

De resultaten in de tabel gelden voor een 10Gbit/s-verbinding via de NBase-T-poort, waarmee we de datasnelheid via Windows-shares hebben gemeten.

Een gigabit-ethernetverbinding via de andere LAN-poort liet het energieverbruik wel met 2,4 watt dalen, maar de snelheid werd daarmee beperkt tot 115 MB/s.

Met twee tot een RAID 1 gekoppelde harde schijven kwam de snelheid op zijn best tot net iets meer dan 170 MB/s. Meer konden de schijven niet aan. Daarbij maakte het weinig uit of de toegang versleuteld of onversleuteld gebeurde.

Bij drie SATA-ssd’s in een RAID 5 schoot de leessnelheid flink omhoog: onversleuteld leverde de NAS grote bestanden met 680 MB/s, versleuteld was dat ook altijd nog 524 MB/s.

De schrijfsnelheid zakte wat meer in elkaar bij het versleutelen van 452 naar 185 MB/s.

QNAP heeft anders gemeten (volume- in plaats van directory-versleuteling en met vier in plaats van drie ssd’s) en komt daarom tot hogere waarden. Hoe dan ook is het voordeel van de NBase-T-poort wel duidelijk.

Geluidsproductie

Als de harde schijven in de NAS draaien, produceert hij een geluidsniveau van een 0,5 sone. Dat is in een woonkamer nog net te doen.

Het geproduceerde geluid komt alleen voor rekening van de gebruikte schijven. Als die schijven in de slaapstand gaan of als je enkel ssd’s gebruikt, dan wordt het apparaat onhoorbaar. Het geluid komt dan niet uit boven de foutmarge van ons meetsysteem van 0,1 sone/17 dBA.

Conclusie

Met andere dan de door ons gebruikte NAS-schijven zou de HS-453DX tijdens gebruik nog wel een stuk stiller kunnen zijn.

Als je ssd’s in het apparaat stopt, kun je de snelle NBase-T-LAN-poort ten volle benutten: met 680 MB/s bij het lezen en 470 MB/s bij het schrijven hoef je bij het overzetten van grote bestanden niet lang te wachten.

Als je een voor de woonkamer geschikt en snel netwerkopslagapparaat wilt, heb je aan de ­HS-453DX zeker geen miskoop – maar je moet er wel wat in investeren.

(Ernst Ahlers / Noud van Kruysbergen)

QNAP HS-453DX

Netwerkopslag voor in de woonkamer
FabrikantQNAP
Bedieningselementenpower, reset, 3 statusleds, infrarood-afstandsbediening (RM-IR004)
Aansluitingen2 × RJ45 (NBase-T tot 10 Gbit/s, Gigabit-ethernet), HDMI 2.0, HDMI 1.4b, USB-C (3.0), 2 × USB 3.0,
2 × USB 2.0, 3 × 3,5mm-audiojack (line-out,
2 × mic-in)
Inbouwmogelijkheden2 × 3,5″ met tray en hot-swapping, 2 × M.2-2280, alle SATA
SMB-doorvoer (W/R) onversleuteldHDD: 2 × ST4000VN008 (RAID 1)

SSD: 3 × 860 Evo 250 GB (RAID 5)

kleine bestanden (1000 × 256 kB)RAID 1: 66 / 15 MB/s
RAID 5: 62 / 22 MB/s
– grote bestanden (10 × 400 MB)RAID 1: 145 / 167 MB/s
RAID 5: 452 / 680 MB/s
Prijs€ 600 (4GB RAM),
€ 855 (8 GB RAM)

Meer testresultaten op pagina 33 van: c't mei/2019

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Kleine NAS-systemen met 10Gbit

Wie vaak met grote bestanden werkt wil niet steeds wachten bij het benaderen van de netwerkopslag. Een NAS met 10Gbit-netwerkpoorten biedt dan uitkoms...

Synology DS1618+ NAS voor professioneel thuisgebruik

De Synology DS1618+ is een NAS voor de veeleisende thuisgebruiker.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er