Asus ZenBook Pro Duo 15 UX582 getest

Noud van Kruysbergen
0

lezers-awards-2021-zilver

Het extra display boven het toetsenbord van de Asus UX582 maakt grafisch werk een stuk makkelijker. Bovendien is de hardware krachtig genoeg voor 3D-rendering en video-editing.

Bij het openklappen van de Asus UX582 zie je meteen dat het hier niet om een gewone kantoorlaptop gaat. Door het openen van de klep komt er boven het toetsenbord een tweede display zo’n 10 graden omhoog. Met 3840 × 1100 pixels voegt dit zo’n 50 procent extra schermoppervlak toe aan het OLED-hoofdscherm van 3840 × 2160 pixels  en 15,5 inch schermdiagonaal. Het scherm is Pantone-gevalideerd en dus geschikt voor kleurechte grafische toepassingen.

ScreenPad Plus

Doordat het tweede scherm – dat Asus ScreenPad Plus heeft gedoopt – het bovenste deel van het liggende deel in beslag neemt, zit het toetsenbord helemaal tegen de onderrand aan. Gelukkig levert Asus een polssteun mee die je voor de laptop kunt leggen voor een prettigere typhouding. De verlichte toetsen hebben volwaardige afmetingen. Enkele toetsen zoals de cursor- en page-toetsen hebben dubbele functies gekregen, net als de functietoetsen waarmee je dingen als volume en helderheid (van alleen het grote display) instelt.

Rechts naast het toetsenbord zit het touchpad, met daarboven knoppen om het tweede scherm in of uit te schakelen en de performancemodus aan of uit te zetten. Het touchpad is best gevoelig, je hebt zo ergens op geklikt. Klik je rechtsboven op het touchpad, dan verandert hij in een numeriek toetsenbord.

Kracht onder de motorkap

Het krachtpatsergevoel dat je aan de buitenkant ervaart wordt onder de motorkap ondersteund door een 14-nanometer Core i9-10980HK, een Comet Lake-octacore met HyperThreading met een basisfrequentie van 2,4 GHz en een turbofrequentie van 5,3 GHz. Die cpu heeft een TDP van 45 watt, maar die kan opgeschroefd worden tot 65 watt. De ZenBook Pro Duo was voorzien van 32 GB aan DDR4 SDRAM en een 1TB-NVMe-ssd die van Samsung afkomt. Ook grafisch zit de hardware goed in elkaar: een GeForce RTX 3070 met 8 GB aan VRAM zorgt ervoor dat alles snel op het scherm verschijnt.

Benchmarks

De krachtige hardware wordt weerspiegeld in de benchmarkresultaten. De PCMark10-scores van 5826 in de standaardmodus en 5930 in de performancemodus (wat voornamelijk betrekking heeft op de mate van koeling en dus hoe snel de processor warm wordt) verschillen niet veel, de ZenBook Pro Duo krijgt het van PCMark10 blijkbaar niet warm. De hoge Digital Content Creation-score van 8193 geeft al aan dat de beoogde doelgroep voor deze laptop vooral in de grafische sector te vinden zal zijn.

asus ux582

CrystalDiskMark komt tot snelheden van 3492 MB/s voor het lezen en 3020 MB/s voor het schrijven, wat prima waarden zijn voor een met PCIe 3.0 verbonden ssd. De Cinebench R23-benchmark laat de koeling wat meer blazen, maar niet hinderlijk – terwijl de multicore-score van 8153 aanzienlijk is. Bij de performancemodus gaat de koeling eerder en ook een stuk harder blazen. De temperatuur van de voeding loopt daarbij op tot zo’n 48 graden, maar met een multicore-score van 9999 heb je dan ook wat.

Stylus

Het werken met de meegeleverde stylus vergt even wat gewenning. Met de knop kun je het indrukken van de rechtermuisknop simuleren of hem in een tekenprogramma als gummetje gebruiken. Zowel het grote als het extra scherm ondersteunen touchbediening, maar met de stylus is het op het grote wiebelende scherm wat lastig om precies te werken. Door het ScreenPad kun je bij een teken- of 3D-programma of een video-editor bijvoorbeeld de paletten met penselen en andere instellingen op het tweede scherm zetten, waarmee je het hele hoofdscherm vrij houdt als werkruimte. Bovendien heb je altijd nog de mogelijkheid een extra (HDMI-)scherm aan te sluiten.

Al die power en mogelijkheden hebben natuurlijk ook een prijs. Reken op een bedrag dat richting de 4000 euro gaat. Maar daar krijg je dan ook behoorlijk wat voor  terug waar je als professional een hele tijd mee vooruit kunt.

asus zenbook duo pro ux582

Pluspunten

+ oled-schermen

+ krachtige hardware

Minpunten

– prijs

Asus ZenBook Pro Duo 15 UX582
fabrikantasus.com/nl
display4K-OLED / 3840×1100-display
grafischGeForce RTX 3070 8 GB / Iris Xe
RAM / opslag32 GB / 1TB-NVMe-ssd
 draadloosWi-Fi 6, Bluetooth 5.0
aansluitingen1 × USB 3.2 2A, 2 × Thunderbolt 3, HDMI 2.1, 3,5mm-audio-combo, voeding
afmetingen/gewicht36 × 25 × 2.1 cm / 2,35 kg
coolblue € 3899

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

 

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Asus-laptops: content-creation, productief multitasken en gaming

In het laptopassortiment van Asus zitten meerdere soorten mobiele werkpaarden. Welke van de Asus-laptops past het beste bij jouw workflow?

Asus RT-AX82U breedband router

De Asus RTAX82U breedbandrouter heeft snel wifi en een flinke performance, maar ook de nieuwste wifitechnieken en kun je hem ook als netwerkschijf in...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er