Asus RT-AX82U breedband router

Alieke van Sommeren
0

De Asus RTAX82U breedband router heeft niet alleen een snel wifi en een flinke
performance, maar ook nog een aantal bijzondere kenmerken. Zo ondersteunt hij de nieuwste wifitechnieken zoals een verbeterde beveiliging en kun je hem ook
als netwerkschijf inzetten.

asus RT-AX82U router

Asus richt zich met de RT-AX82U-router niet alleen op gamers. De router heeft naast een speciale netwerkpoort bedoeld voor gaming ook QoS-functies. Het apparaat is goed uitgerust met een tricore-processor van Broadcom, ondersteund door 512 MB aan RAM.

Hij zendt ook op beide wifibanden (met de standaard Wi-Fi 6), maar op 2,4 GHz alleen met twee antennes (MIMO-streams). Dan levert hij dus maximaal 574 Mbit/s ­bruto. Dat is op zich voldoende voor smart­phones en tablets. Op de 5GHz-band gebruikt de Asus vier streams.

Zoals verwacht daalde de doorvoercapaciteit bij meer dan 20 meter door verschillende muren, maar in het beste geval was er nog steeds een zeer goede 400 Mbit/s. In ieder geval is de RT-AX82U krachtig genoeg voor zelfs 1 Gbit/s aan internetsnelheid. We hebben iets minder gemeten met PPPoE, maar dat verlies was te wijten aan onze testcomputer.

Het apparaat kan ook worden gebruikt als een redelijk snelle NAS-vervanging: de c’t NAS-benchmark toonde leessnelheden van ongeveer 90 MB/s voor grote bestanden. Het schrijven was iets langzamer met 59 MB/s (NTFS) of 55 MB/s (ext4).

Online-enabled games

De RT-AX82U heeft OpenNAT om een aantal online-enabled games snel aan de gang te krijgen. Via Adaptive QoS is het dataverkeer van games meer prioriteit te geven, of is er voorrang in te stellen voor andere applicaties (streaming e.a.).

Voor netwerkbeveiliging via AiProtection worden de DNS-requests doorgestuurd naar de online dienst van onder andere TrendMicro, waarvoor in eerste instantie wel de toestemming van de beheerder nodig is.

Er zijn al met al een paar kleine problemen die zich voordoen: zo vergeet de set-upassistent in de browser IPv6 te activeren. En er wordt niet standaard aan gedacht dat de router al in staat is om de verbeterde wifi-encryptie WPA3 te gebruiken, en veel nuttige wififuncties zoals airtime fairness, multi-user-MIMO en de verbeterde Wi-Fi 6-transmissietechnologie OFDMA (zie c’t 5/2020 op pagina 92) worden niet geactiveerd.

De RT-AX82U is functioneel goed uitgerust, maar tijdens het installeren moet je wel zelf nog wat tweaken. Afgezien van die kleinigheden levert de router prima prestaties met een relatief laag energieverbruik, maar wel voor een pittige prijs.


Meer weten over routers? Abonneer je op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

veel functies
goede performance

Minpunten

set-up slaat instellingen over

 

Asus RT-AX82U breedbandrouter
Fabrikantasus RT-AX82U
wifiWi-Fi 6 (2) + Wi-Fi 6 (4), WPA3, WPS, DFS
knoppenpower, reset, WPS,  4 statusleds
aansluitingen5 × RJ45 (1 Gbit/s),  1 × USB 3.2 Gen. 1
wifi 2,4 GHz/5GHzwifi 2,4 GHz 0/20 m 350 / 159–263 Mbit/s
wifi 5 GHz 0/20 m 888 / 324–401 Mbit/s
energieverbruik6,2 watt
shop & prijsamazon.nl € 169

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 06/2024

Meer over

Routers

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Snelle WiFi 6 router Asus ROG Rapture GT-AX11000 getest

Asus wil met de router ROG Rapture GT-AX11000 vooral gamers voordelen bieden. De GT-AX1000 ondersteunt de nieuwe WiFi 6-standaard IEEE 802.11ax en zen...

Wi-Fi 6 router test – vijf snelle routers versus een Wi-Fi 5 router

In deze Wi-Fi 6 router test bekijken we vijf routers. We testen de snelheid, werking en de verschillen vergeleken met Wi-Fi 5. Bekijk de resultaten.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er