Synology DS218j: Synology’s nieuwe ARM-instapmodel

Noud van Kruysbergen
0

De DS218j is Synology’s nieuwe ARM-instapmodel. Dit houdt in dat hij voor beginners zeer interessant is, maar gevorderden beter naar een luxer uitgerust model kunnen kijken.

Synology’s DS218j is de opvolger van de twee jaar geleden geïntroduceerde DS216j. De toevoegingen bij Synology zijn niet altijd even duidelijk, maar de j achter de naam betekent dat het om een versie gaat waarvan de processor op een lagere frequentie werkt. Hij heeft verder dezelfde functionaliteiten als de DS218, die zo’n 85 euro meer kost.

De DS218j is dan ook duidelijk bedoeld voor thuisgebruik. Van de DS218 is (nog) geen se-versie, dat is een nog meer uitgeklede variant. Voor 50 euro meer is er wel een play-versie met een sterkere quadcore-processor. Het installeren van de DS218j is door Synology zoals gebruikelijk heel instapvriendelijk gehouden. Synology helpt je via een website of via software voor Windows en Mac bij het zoeken naar de NAS in je thuisnetwerk. Daarna is de laatste versie van het Diskstation Manager (DSM) genoemde besturingssysteem in een paar stappen gedownload.

Het installeren, de RAID-configuratie en het formatteren van het volume gaan vervolgens geheel automatisch. Tot slot stel je een administratoraccount in. Duidelijke uitleg in het menu helpt bij de set-up van het apparaat. De DS218j werkt snel, ook tijdens het cpu-belastende installeren van applicaties blijft het bestandssysteem goed bereikbaar. We testten zonder andere cpu-belasting de overdrachtsnelheid via het netwerk naar een Seagate ST4000VN008-schijf. Die zat tegen de grenzen aan van de Gigabitinterface van de NAS.

Minimale verschillen

Deze nieuwe instap-NAS zit met zijn prijs van ongeveer 190 euro aan de bovenkant van zijn doelgroepsegment. Je krijgt daar wel wat voor terug: regelmatige back-ups, een behulpzame community en een grote keus aan applicaties waar veel andere fabrikanten nog een puntje aan kunnen zuigen. De eerste indruk wordt echter wat vertroebeld doordat de hardware hetzelfde is gebleven. De Armada 385 88F6820 ARM-processor van Marvell zat ook al in de DS216j. De twee kernen hebben in de DS218j wel een 300 MHz hogere frequentie, maar het werkgeheugen is ook hetzelfde en op 512 MB blijven steken. Afgezien van de iets hogere kloksnelheid zijn er, hoe goed je ook zoekt, geen verdere vernieuwingen te ontdekken aan de DS218j.

Synology heeft een nieuwe naam op een bestaand apparaat gezet en dat een klein beetje aangepast. Als je de voorloper hebt, is dit nieuwe apparaat daardoor niet bijzonder interessant. Een krachtige ARM-processor die hardwarematige videotranscoding tot Full-HD-resolutie ondersteundt zou een upgrade wel de moeite waard maken. Heb je een DS216se of oudere ARM-NAS, dan zul je zeker tevreden zijn over de prestatiewinst.

Synology DS218j

Netwerkopslag
FabrikantSynology
Processor / frequentieMarvell Armada 88F6820 / 2 × 1,3 GHz
RAM / uitbreidbaar / type512 MB / – / DDR3
Aansluitingen2 × USB 3.0, 1 × Gigabit-ethernet (RJ45)
ProtocollenSMB, AFP, NFS, FTP(S), TFTP, SFTP, rsync, WebDav (server / client)
CloudservicesDrive (Google, Amazon, One, Hi), Dropbox, S3 storage, hubiC, Azure storage, SFR NAS Backup en 13 andere
SMB-snelheid schrijven / lezen van kleine bestanden (MB/s)28,95 / 11,52
Schrijven / lezen grote bestanden (MB/s)105,83 / 74,89
Energieverbruik idle / HDD’s uit / stand-by15 W (30 VA)/ 6 W (15 VA) / 1,5 W (7 VA)
Geluidsniveau idle0,4 sone
Prijs (zonder schijven)€ 190

Meer over

HardwareNAS

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er