Asus ZenBook 14 OLED (UX3405) review: laptop met nieuwe Core Ultra 7

Marco den Teuling
2

Inhoudsopgave

  Eind 2023 lanceerde Intel de Meteor Lake cpu-serie onder de nieuwe naam Core Ultra 100. Laptops met deze processors worden nu geleidelijk beschikbaar. In deze review hebben wij de Asus Zenbook 14 (UX3405) met Intels chiplet-processor Core Ultra 7 155H aan een test onderworpen.

  Introductie van de nieuwe Core Ultra-processors van Intel

  Intel brengt de nieuwe Core Ultra-processors met hun chiplet-ontwerp veel onder de aandacht. Deze processors komen in twee varianten: de U-klasse (15 watt) en de H-klasse. De P-klasse (28 watt) is niet meer beschikbaar, maar de H-klasse dekt nu het vermogensbereik van 28 tot 45 watt af. De uiteindelijke prestatieklasse wordt bepaald door het koelsysteem van de laptop.

  Prestaties en energieverbruik van de ZenBook 14

  Bij de geteste Zenbook 14 (UX3405) werd het energieverbruik tot 36 watt (PL1) gemeten volgens de tool HWinfo, maar na enkele minuten continu belasten werd de CPU afgeremd en daalde het verbruik tot 20 watt. Omdat de TDP afhankelijk is van het koelsysteem, zijn de prestaties van de ZenBook nauwelijks hoger dan die van de 13e Core i-generatie, ondanks dat Meteor Lake, afhankelijk van het model, meer E-kernen heeft.

  Vergelijking met AMD's Ryzen en Apple's M3 Pro

  In vergelijking met gangbare modellen zoals de i7-1260P en i7-1360P (met 4P+8E), heeft de Core Ultra ook twee extra sterke P-kernen. Afhankelijk van de benchmark was dit echter niet genoeg om AMD’s Ryzen te verslaan.

  Bij Cinebench presteerden ze op het niveau van de hexacore Ryzen 5 7640U, maar kwamen ze niet in de buurt van de octacore Ryzen 7 7840U.

  Bij Geekbench 6.2 waren de prestaties van de Ryzen 7 en Core Ultra 7 vergelijkbaar. De prestaties en efficiëntie van Apples M3 Pro worden echter door beide niet gehaald.

  Specificaties van de ZenBook 14

  De ZenBook 14 is een luxe laptop met een 14-inch oled-touchscreen met een verversingsfrequentie van 120 Hz in een laptop van 1,3 kilo met twee Thunderbolt USB-C-aansluitingen plus USB-A en HDMI. Het Amerikaanse testmodel had een Core Ultra 7 155H, 32 GB RAM en een 1TB-ssd. Bovendien was het oled-scherm ook met touch.

  Let op: in de Nederlandse webshop van Asus was alleen een model met 16 GB RAM te zien (en zonder touch), maar wel voor 200 euro minder dan de prijs van het testmodel.

  Toekomstgerichte functies en gebruikservaring

  In een moderne laptop horen in 2024 een AI-coprocessor en een grafische unit met raytracing. In de praktijk zijn beide echter niet erg nuttig. De prestaties met raytracing zijn niet voldoende voor gedetailleerde 3D-games met veel effecten, hoewel ze duidelijk beter zijn dan die van de voorganger Iris Xe. Core Ultra biedt ten opzichte van een recente laptop geen duidelijke voordelen op het gebied van prestaties of accuduur.

  Conclusie Asus ZenBook 14 OLED (UX3405) review

  Dat betekent niet dat de geteste ZenBook 14 niet interessant is: met een 120Hz-oledscherm in 16:10-formaat, een fraaie metalen behuizing, een verlicht toetsenbord, een IR-webcam en praktische aansluitingen heeft Asus zijn best gedaan en is het een laptop waar je graag dagelijks mee werkt.

  Asus ZenBook 14 OLED (UX3405) review: plus- en minpunten

  + Fijn scherm
  + Goede uitrusting
  ±Vergelijkbare prestaties

  Asus ZenBook 14 OLED (UX3405) specificaties getest model

  Fabrikant

  Asus

  Processor

  Intel Core Ultra 7 155H

  Werkgeheugen

  32 GB LPDDR5

  Besturingssysteem

  Windows 11 Home

  Scherm

  14-inch touchscreen, oled, 16:10

  Resolutie

  2880 × 1800

  Opslag

  NVMe-ssd, WDC SN560 (1024 GB)

  Aansluitingen

  2 × Thunderbolt USB-C (40 Gbit/s), USB-A, HDMI, 3,5 mm

  Afmetingen

  31,2 × 22 ×1,6-2,1 cm

  Gewicht

  1,28 kg
  Shoplink en prijsASUS e-store, 1299 euro (variant zonder touch, 16 GB RAM)

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  ASUSlaptop

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

  In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

  Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

  Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

  2 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Guus van de Mond
  Lezer
  Guus van de Mond

  Heeft deze laptop nu wel of geen touch screen? Volgens de review wel, maar als ik op de site van ASUS kijk dan staat er dat er een “non-touch” scherm in zit.