Asus Tinker Board S: Pi-alternatief

Noud van Kruysbergen
1

Inhoudsopgave

De Tinker S single-board computer van Asus heeft als grote voordeel de 16 GB aan eMMC-geheugen, dus het hele gedoe met sd-kaartjes komt lekker te vervallen. Maar een microSD-kaartslot heeft hij nog wel. Daarnaast heeft deze mini-pc nog meer handigheidjes te bieden.

De markt van single-board-computers heeft een vlucht genomen door de Raspberry Pi. Er zijn sindsdien veel ontwikkelingen geweest, waarbij de Pi zelf steeds meer kon, steeds meer geheugen en snellere poorten kreeg, maar ook telkens wat duurder werd.

En voor wie dat allemaal nog niet genoeg vindt, is er tegenwoordig genoeg keuze uit ander­ leuks zoals bijvoorbeeld de Nvidia Jet­son Nano. Maar dan betaal je al met al wel wat meer. De Tinker Board S van Asus is ook een mini-pc die genoeg te bieden heeft.

PI-achtige hardware

De Tinker Board van Asus was al goed vergelijkbaar met de Raspberry Pi 3 met dezelfde GPIO-pinnen en usb-poorten en dergelijke, maar dan met een Rockchip RK3288-processor en aparte ARM Mali-T760 gpu.

De Tinker Board S heeft dezelfde basis­- uitrusting, maar doet daar nog een schepje bovenop met onder meer een T764-gpu en HDMI-CEC-ondersteuning, maar eigenlijk vooral met het 16GB-eMMC-flashgeheugen. Je kunt de Tinker S met een usb-kabel op je computer aansluiten en dan rechtstreeks een image naar het eMMC-geheugen flashen.

Geen gedoe meer met (slijtage en crashes van) sd-kaarten en kaartlezers dus. Even snel wisselen van sd-kaartje is er dan niet meer bij natuurlijk, maar je kunt je ­images wel allemaal klaar hebben staan en die dan naar believen flashen. De Tinker S heeft nog wel een microSD-slot dat je kunt gebruiken om de hoeveelheid opslag uit te breiden.

Een paar andere handigheidjes: de Tinker Board S heeft jumperpinnen waar je een 5V-schakelaar op aan kunt sluiten om hem mee aan of (geforceerd) uit te zetten. En de GPIO-pinnen zijn duidelijk gekleurd voor een beter overzicht. Een koellichaam om op de processor te plakken zodat hij koel blijft bij zware belasting wordt standaard meegeleverd.

Asus Tinker Board S single board computer

Software

Het besturingssysteem TinkerOS, dat je moet downloaden en flashen, is gebaseerd op Debian 9 met LXDE. Door het flashgeheugen staat de desktop binnen 10 seconden op je scherm. Scratch en IDLE zijn standaard geïnstalleerd, evenals VNC-ondersteuning.

Het programma Tinker Board Configura­tion is nog experimenteel en afkomstig van de SBC-community – en heeft dus niet voor niets veel weg van raspi-config. Met Engels als taalinstelling konden we NL niet als regio selecteren, maar bijvoorbeeld wel DK (Denemarken) en BW (Botswana). Bij de wifi-regiocode kon dat wel.

Toepassingen als Kodi, HifiBerry, Volumio en RetroPi worden door de Tinker Board S allemaal ondersteund. En naast TinkerOS kun je ook Android als besturingssysteem installeren. Het gaat op dit moment daarbij om de Nougat-versie (7.1.2). Dat valt een
beetje in de categorie leuk dat het kan, maar erg veel praktisch nut zien we niet meteen.

Conclusie

De Tinker Board S van Asus heeft al met al genoeg te bieden om zijn weg te vinden in de makerwereld. Met name het flashgeheugen is daarbij een groot pluspunt.

(Noud van Kruysbergen, c’t magazine 10/2020, p. 20)

Asus Tinker Board S
processor / gpuRockchip RK3288, 1,8 GHz / Mali-T764
geheugen2 GB DDR3
aansluitingenHDMI, 24-bit/192kHz audiojack, 1Gbit-ethernet, 4 × USB 2.0,  40-pins GPIO, microSD-kaartlezer, micro-usb-voeding (5V/2-3A)
draadloos802.11b/g/n-wifi,
Bluetooth 4.0+EDR
afmetingen8,6 × 5,6 × 1,9 cm
prijs€ 105

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer hardware-reviews in c't 04/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Compacte touchscreens voor de Raspberry Pi

Een scherm met touchbediening is bij veel eigen knutselprojecten de kers op de taart. Uit onze test is echter gebleken dat er flinke verschillen zijn ...

Goedkoop Raspberry Pi alternatief: Orange Pi Zero

De Raspberry Pi is een erg gunstig geprijsde minicomputer, maar het kan nog goedkoper. De Orange Pi Zero is met 10 euro opvallend goedkoop en de softw...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Wouter
Lezer
Wouter

Uit ervaring kan ik zeggen, dat het een leuk en prima werkend (en snel) SBC-tje is. Ondanks het koelblokje is een fan wel aan te bevelen (ik heb er een stille Noctua op). Tenslotte is het vooral mooi, dat ook Armbian op de Tinkerboard draait. Zie http://www.armbian.com