Nvidia Jetson Nano Developer Kit

Noud van Kruysbergen
0

De Jetson Nano van Nvidia is vrijwel volledig Raspberry Pi-compatibel, maar richt zich met name op AI-achtige toepassingen waar veel gpu-berekeningen voor nodig zijn.

Wil je wat meer qua grafische rekenkracht dan bij een Raspberry Pi, voor bijvoorbeeld AI-toepassingen, dan komt een Nvidia Jetson Nano om de hoek kijken. De Nano is zeer compatibel met een Raspberry Pi, tot de indeling van de GPIO-pinnen aan toe, zodat veel HAT’s  voor dat platform ook gewoon werken. Het grote verschil is dat er in de Jetson Nano een Maxwell-gpu met 128 CUDA-cores zit – dezelfde die ook in de Nintendo Switch te vinden is.

Een voordeel is ook dat alle aansluitingen aan dezelfde kant zitten. De 64-bit quadcore ARM Cortex-A57 biedt minder performance dan de Cortex-A72 van de Raspberry Pi 4, maar een stuk meer dan de Cortex-A53 van een Raspberry Pi 3.

Om met de Nano te kunnen werken, moet je een sd-image ­downloaden en die op een microSD-kaart zetten. Er wordt op dit moment alleen nog Ubuntu 18.04 ondersteund. De LTS-versie 20.04 van Ubuntu zal naar alle waarschijnlijkheid snel volgen.

Nvidia Jetson Nano Developer Kit

Na het opstarten zie je een aangepaste Ubuntu-desktop, met daarop links naar Jetson-websites. Er is een gratis cursus beschikbaar om met AI op de Jetson Nano aan de slag te gaan, waarna je je eigen neurale netwerken kun trainen en deep-learning classificaties en regressie­modellen kunt maken.

Met Speedometer was de stijging van 16,9 voor een Pi 4 naar 20,3 voor de Jetson Nano nog niet meteen spectaculair. Maar een sysbench-score van 62,6 voor de Pi 4 en 9,9 seconden voor de Nano zegt veel. Door de veel betere CUDA-gpu kun je op AI-gebied duidelijk veel beter uit de voeten met een Nano.

Als je een account aanmaakt bij het Nvidia Developer Program, kun je de Nvidia SDK Manager installeren voor het opzetten van een ontwikkel­omgeving. Er kijk ook eens naar de Jetson Community Projects. Niet direct geschikt voor beginners, maar wel voor degenen die de mogelijkheden van de Raspberry Pi wat ontgroeid zijn.

Nvidia Jetson Nano Developer Kit

processor / graphicsARM Cortex-A57, 1,43 GHz /  128-core Maxwell
geheugen4 GB LPDDR4
aansluitingenDMI en DisplayPort, 1Gbit-ethernet,  4 × USB 3.0, 1 × USB 2.0 micro-B, GPIO, voeding 5V/4A
afmetingen6,9 × 4,5 × 2,9 cm
prijs€ 130 (Reichelt.nl)

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer hardware-reviews in c't 05/2024

Meer over

HardwareIoT

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Goedkoop Raspberry Pi alternatief: Orange Pi Zero

De Raspberry Pi is een erg gunstig geprijsde minicomputer, maar het kan nog goedkoper. De Orange Pi Zero is met 10 euro opvallend goedkoop en de softw...

OpenSprinkler Pi: uitbreiding voor beregenings-systeem

Met de OpenSprinkler-uitbreiding kan een Raspberry Pi een beregenings-systeem aansturen voor in je tuin of op je balkon.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er