Allround laptop: Asus VivoBook S15 review

Marco den Teuling
0

De VivoBook S15 heeft genoeg te bieden met zijn matte scherm, quadcore Intel Core i5, ssd en verlicht toetsenbord. Het handige ScreenPad zorgt voor nog efficiëntere input. Ingeklapt is hij nog geen 2 centimeter hoog.

Een aantal van de eigenschappen van de Vivo­Book S15 zag je voorheen alleen bij laptops met een viercijferig prijskaartje. Het matte scherm heeft een zeer ruime kijkhoek en de randen zijn dun, waardoor het scherm een stuk groter oogt dan het is. De behuizing voelt degelijk aan, maar de achterkant van het scherm geeft wel wat veel mee. Maar dat is niet zo vreemd gezien de zeer dunne behuizing voor het scherm.

allround laptop Vivobook s15

Hardware en aansluitingen

De toetsen hebben drie stappen voor de verlichting en typen comfortabel. Het is wel even wennen aan de lay-out met de Enter-­­toets van één regel hoog en de vier cursortoetsen die op een enkele regel zijn geperst. De numlock zit ook net even ergens anders.

Het touchpad herkent gestures met vier vingers tegelijk. Met een druk op het toetsenbord wissel je tussen de klassieke touchpad-mode en de ScreenPad-­modus.

De linkerkant van de laptop heeft twee usb-poorten (type A), die opvallend genoeg nog USB 2.0 zijn. Prima voor het aansluiten van een toetsenbord en muis, maar voor deze prijs hadden we toch USB 3.1 verwacht.

Daarnaast zit een subtiel ledje dat aangeeft dat de laptop wordt geladen. Aan de rechter­­kant zit direct na de aansluiting voor de adapter een HDMI-aansluiting. Daarnaast zit een USB 3.1-aansluiting van type A (Gen 1) en een USB 3.1-aansluiting van het type USB-C, wederom Gen 1. De rij wordt afgesloten met een combi 3,5mm-jackplug en een microSD-kaartlezer.

De S15 die we in handen hebben gehad heeft een Intel Core i5-8264U quadcore van 1,6 GHz en een turbo tot 3,9 GHz (Intel Whiskey Lake). Naast de graphics unit vanuit de cpu verzorgt een GeForce MX250 het aansturen van de pixels voor het 15,6”-scherm (IPS) met full-hd-resolutie. Er zit 8 GB aan werkgeheugen ingebouwd en de opslag is een 512GB-ssd van Western Digital, M.2 ­NVMe-variant. Maar er is nog wat andere keuze aan hardware: je kunt kiezen voor een i7-8565U en 12 of maximaal 16 GB 2400 MHz DDR4 en maximaal 1 TB aan ssd-opslag (PCIe). Voor het besturingssysteem heb je de keuze uit Windows Home of Pro.

Gebruiksgemak en meer

De IR HD-camera is geschikt voor aanmelden via Windows Hello en via een enkele toets op het toetsenbord snel in- of uit te schakelen. Harmon Kardon zorgt voor het geluid van de laptop. Dat klinkt beter dan een standaard setje speakers, maar een echt volwaardig geluid moet je niet verwachten. De ScreenPad maakt het multitasken en/of werken met veel programma’s fijner.

Het fijn brede 5,65”-scherm van de ScreenPad kan zowat elke Windows-app verkleind weergeven, maar scoort vooral als het gaat om handiger en sneller werken met favoriete programma’s. Het werken met de pad gaat lekker vlot en voor de resolutie valt uit twee opties te kiezen. En is het niet je ding? Dan schakel je hem met een dedicated toets op het toetsen­bord om naar een normaal touch­pad of geheel uit.

VivoBook S15 screenpad

De handige sneltoetsen op de bovenste rij voor onder meer de eerder genoemde toetsverlichting en ScreenPad-­optie zet je met Fn-Esc om naar de klassieke F-toetsen, voor het geval je bijvoorbeeld een fanatieke Alt-F4-gebruiker bent.

Het ac-wifikaartje van Realtek is een PCIe-variant en geen CNVi-versie. Daardoor kun je in de toekomst besluiten er een sneller ax-kaartje voor Wi-Fi 6 in te stoppen. Nadat de garantie is verlopen, uiteraard.

Het ErgoLift-scharnier om de laptop in een betere typhouding te zetten werkt licht en soepel. Twee rubber strips houden de laptop stevig op z’n plek en de overige vier voeten zijn prima stroef. Het oplichten van de achterkant en het iets naar boven komen van het scherm helpt ook voor de koeling.

De laptop bleef tijdens gebruik prettig stil. Ingeklapt is hij nog geen twee centi­meter hoog. De 42Wh-accu laadt in een klein uur 60 procent op via de compacte 90W-adapter.

(Florian Müssig en Alieke van Sommeren, c’t magazine)

Asus VivoBook S15

Allround-laptop
Fabrikantasus.com/nl
cpuIntel Core i5-8264U quadcore
geheugen8 GB DDR5 2400 MHz
gpuNvidia GeForce MX250
opslag512 GB M.2 NVMe
extra’sScreenPad, IR HD-camera (Windows Hello)
Shoplink en prijsVivoBook S15  circa  € 850

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er