Verbeter de infrastructuur maar hou de kosten onder controle

Noud van Kruysbergen
0

paessler-scriptworldMet een krachtige API en wat scripting wordt een monitoring-tool al snel een sterk hulpmiddel voor een beheerder. Of het nu gaat om doorlopende AWS-kosten, ongebruikte of uitgeschakelde AD-gebruikersaccounts of niet-geregistreerde virtuele servers: bijna iedere informatie kan verzameld worden en georganiseerd.

PRTG Network Monitor van Paessler AG in Nuremberg is een uitgebreide, makkelijk te gebruiken IT-monitoringoplossing die ook het netwerkverkeer en de apparaten en applications in de gaten kan houden. Wat de tool met name interest maakt voor administrators is de API en talloze templates waarmee bijna alle soorten data snel en makkelijk geregistreerd kunnen worden door middel van je eigen scripts (sensors). Het Paessler IT-team en and betrokken PRTG-gebruikers hebben al een groot aantal van die PRTG-sensors geschreven en voor anderen beschikbaar gesteld.

Paessler biedt veel van die sensors nu aan in de Paessler Script World om te downloaden. Dat kun je gebruiken om dagelijkse routines te versnellen of om slimme services voor collega’s op te zetten. Je kunt bijvoorbeeld …

Controleer de AWS-kosten

De AWS-factureringstool maakt het soms lastig om de doorlopende cloud-kosten bij te houden. Een script leest de kosten voor al je AWS-accounts regelmatig uit en importeert die in PRTG. Je kunt limieten definiëren wanneer de software je meteen moet waarschuwen. Je kunt ook op de hoogte blijven door dagelijks een rapport te laten genereren.

Schoon de virtuele wereld op

Als je VMware gebruikt weet je waarschijnlijk al dat er altijd minder geheugen beschikbaar is dan er zou moeten zijn. De reden daarvan is vaak dat een virtuele server om de een of andere reden verdwenen in uit het register. De sensors kunnen die vinden en in PRTG laten zien. Je kunt de niet-geregistreerde virtuele servers dan verwijderen of opnieuw registreren.

Active Directory opschonen

Active Directory-directory’s worden vaak groot en verwarrend. Het opschonen met de on-board middelen is helaas niet zo eenvoudig. Een script geeft een overzicht van alle gebruikersaccounts die uitgelogd of geblokkeerd zijn, of andere problemen hebben. In dat overzicht kun je je Active Directory snel en efficiënt organiseren.

Dat zijn slechts drie voorbeelden van een hele serie aan vrij beschikbare scripts. Je kunt natuurlijk ook je eigen sensors maken: alles wat je nodig hebt voor het maken van een script is wat fantasie en PRTG – zelfs de gratis versie met 100 sensors is perfect om mee te starten.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

Lees meer over SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers en de voordelen voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen.

MSI Commercial 14: krachtig, praktisch en duurzaam voor zakelijke gebruikers

MSI brengt een nieuw model laptop uit in zijn portfolio: de MSI Commercial 14. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laptop gericht op de zakelijke ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er