Servertechnology GIGABYTE optimaliseert aerodynamica

c't-partner
0

De autotechniek verandert mee met de snelle vooruitgang in technologische mogelijkheden. Autofabrikanten maken grote investeringen in IT-apparatuur, wat niet alleen het ontwerp en de ontwikkeling van voertuigen versnelt, maar wat ook het gebruik van nieuwe technologieën mogelijk maakt. De servertechniek die hierbij wordt ingezet, moet aan specifieke eisen voldoen wat de rekenkracht betreft, maar ook in betrekking tot de fysieke omstandigheden en de vereisten van een bedrijf.

Gigabyte

(Bron: Gigabyte)

Een aerodynamisch-ingenieur zal eerst gegevens verzamelen over de verdeling van de luchtstroom en de oppervlaktedruk op een carrosserie. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd met behulp van Computational Fluid Dynamics (CFD) simulatiesoftware. Deze software kan de luchtweerstand van een voertuig nauwkeurig berekenen en helpen bij het aanpassen van de carrosserievorm, om de luchtweerstandscoëfficiënt tijdens het rijden te optimaliseren, wat resulteert in een lager brandstofverbruik. De software simuleert ook andere metingen, zoals de grondwrijving van de banden, het effect van extra gewicht wanneer het voertuig lading vervoert en de duurzaamheid bij het rijden op hoge snelheid, om te garanderen dat de auto ook in de praktijk stabiel blijft rijden. Dat resulteert dan weer in lagere testkosten en gereduceerde risico’s.

Om de grote hoeveelheden data die worden gegenereerd snel te kunnen verwerken, moeten de systemen die de aerodynamische-ingenieurs gebruiken krachtige rekencapaciteiten hebben. Belangrijk daarbij is het aantal cpu-kernen en de hoeveelheid geheugen waar de serversystemen over kunnen beschikken. Daarbij is het ook van belang dat de systemen stabiel en betrouwbaar zijn.


 

De Gigabyte H262-Z6A uit de H-serie, een familie van high-density multi-node servers, is een systeem dat voldoet aan de complexe vereisten van de aerodynamische berekeningen. Deze high-density 2U 4-node-server ondersteunt tot acht cpu’s met een maximum van 256 cores in één chassis, wat het rekenvermogen in een beperkte ruimte maximaliseert. De server is geschikt voor nieuwste generatie Epyc-serie 7nm-cpu’s van AMD, zoals de AMD Epyc 7002, die over maximaal 64 cores per cpu beschikt, en het geheugen via acht kanalen direct kan aanspreken. Daarnaast ondersteunen de Epyc-cpu’s tot 128 PCIe-lanes om aan alle I/O-vereisten van de opslag, netwerk en communicatie van de cpu’s onderling te voldoen. Daarbij ondersteunen ze PCIe Gen 4.0 met een bandbreedte van maximaal 64 GB/s. Deze nieuwe generatie high density servers zijn uitgebreid met silicon-based root of trust en ondersteuning van Tri-Mode RAID adapters, die NVMe, SAS of SATA opslag mogelijk maakt.

 


Krachtige performance en een zuinige cpu hebben een groot voordeel wanneer een server moet worden ingezet in een bestaande serverruimte in een kantooromgeving, waarin geen gespecialiseerde hoogwaardige (water)koelsystemen aanwezig zijn. Gigabyte heeft de grote hoeveelheid warmte-energie die hun high-density servers genereren bij het verwerken van zware rekentaken aangepakt. Er moest een systeem worden ontwikkeld dat in staat was de warmte die bij deze rekentaken wordt gegenereerd voldoende af te voeren, terwijl de server in een warme binnenruimte staat. Daarbij kon alleen een luchtkoelsysteem worden ingezet, omdat de infrastructuur het gebruik van een complex waterkoelingssysteem niet toestond.

Het team van Gigabyte heeft daarvoor tests ontwikkeld en uitgevoerd onder reële omgevingscondities van klanten op basis van bestaande configuraties. De resultaten toonden aan dat de server van Gigabyte langdurig stabiel bleef functioneren, zelfs onder hoge belastingen, zonder dat er enige aanpassing voor nodig was.

Gigabyte heeft een diverse en uitgebreide line-up aan producten en kan daarmee complete oplossingen aanbieden die voldoen aan de gespecificeerde efficiëntie- en milieueisen van klanten. Daarbij wordt rekening gehouden met de eindgebruikersapplicaties, zodat de serverproducten uitstekende prestaties kunnen leveren en daarnaast stabiel en betrouwbaar werken.

 

Deel dit artikel

Lees ook

Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

Lees meer over SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers en de voordelen voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen.

MSI Commercial 14: krachtig, praktisch en duurzaam voor zakelijke gebruikers

MSI brengt een nieuw model laptop uit in zijn portfolio: de MSI Commercial 14. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laptop gericht op de zakelijke ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er