Legacy-software vervangen met low-code?

c't-partner
0

Het Nederlandse Thinkwise brengt het al jaren in praktijk, legacy-software vervangen met low-code.

In een wereld waarin apps, de cloud en SaaS de boven­toon voeren, lijken traditionele applicaties steeds minder relevant. Toch kiezen veel grote organisaties ervoor om verouderde technologie te blijven gebruiken, vaak met aanzienlijk hogere onderhoudskosten. Denk hierbij aan antieke mainframes, traditionele databases en monolithische ERP-systemen.

low code platform legacy software

De reden is meestal dat het dagelijkse bedrijfsproces te sterk afhankelijk is van deze legacy-applicaties, en dat de geboden functionaliteit te sterk verweven is met de gebruikte technologie. Dat maakt het bijzonder lastig om zo’n bedrijfs­kritische applicatie zonder downtime te vervangen. De oplossing zou immers volledig opnieuw ontwikkeld moeten worden, met alle hoge kosten en risico’s van dien.

Het Nederlandse Thinkwise heeft daar een alternatief voor. Het bedrijf ontwikkelt en levert al vijftien jaar een eigen low-code platform dat uitermate geschikt is om er grote enterprise-applicaties mee te bouwen. Dat is op zichzelf al uniek in de low-code markt, waarin veel leveranciers dan zich vooral ­richten op het ontwikkelen van web­gebaseerde apps voor eindgebruikers. Thinkwise levert daar bovenop een Upcycler-tool, waarmee legacy-­applicaties op een zeer efficiënte manier naar low-code modellen geconverteerd kunnen worden.

Alternatieve routes

Maar eerst terug naar de basis: welke traditionele aanvalsroutes zijn er om legacy te vervangen door nieuwe technologie? Dit zijn grofweg de volgende opties:
– Volledige herimplementatie van een modern softwarepakket;
– Zelf een maatwerkapplicatie ontwikkelen;
– Legacy-software uitbreiden met randapplicaties, webportals en mobiele apps.
Al deze methodes bieden helaas slechts een tijdelijke oplossing voor de legacy-problematiek. Software veroudert steeds sneller en gaat steeds korter mee, waardoor je na elke nieuwe implementatie de legacy van de (nabije) toekomst creëert. Elke applicatie veroudert immers na verloop van tijd, en zal vroeger of later vervangen moeten worden.

Deze vervangingscyclus is nog steeds de standaard in de IT-industrie, waar zowel softwareleveranciers als hun implementatiepartners van profiteren.

Door de snelle ontwikkeling van de low-code softwaremarkt komt daar nu verandering in. Low-code software was in het verleden meestal slechts een aanvulling op het bestaande applicatielandschap, maar met een enterprise low-code platform is het nu ook mogelijk om de belangrijkste kernapplicaties binnen een organisatie te vervangen.

Enterprise low-code

Lang voordat de term low-code in zwang kwam, richtten softwareveteranen Robert van der Linden en ­Victor Klaren in 2002 Thinkwise op. Teleurgesteld door de lage succespercentages van SAP-implementaties en de flexibiliteit van softwarepakketten in het algemeen wilden zij een gloednieuw ontwikkelplatform op de markt brengen. Een low-code platform avant la lettre, waarmee organisaties volwaardige enterprise-­applicaties konden ontwikkelen voor al hun cruciale bedrijfs­processen.

Toen het Thinkwise Platform klaar voor de markt was, volgden al snel de eerste klanten. Een daarvan was WILA, een grote fabrikant van gereedschaps­systemen voor kantpersmachines. Het bedrijf werkte vóór 2005 met een verouderd zelfgebouwd ERP-systeem en zocht een modern alternatief om dat opnieuw te ontwikkelen. WILA koos ervoor om niet te programmeren, maar het ERP-systeem in het modelgedreven low-code platform van Thinkwise te herbouwen. Meer dan tien jaar later is het bedrijf nog steeds klant, ondersteunt het zijn volledige bedrijfsproces met Thinkwise, en werkt het zelf nog dagelijks met de ontwikkelomgeving om de software nog beter op zijn interne en externe bedrijfsprocessen aan te laten sluiten. Inmiddels hebben honderden andere organisaties het succes van low-code enterprise applicaties omarmd en is Thinkwise internationaal actief met partners in onder andere Duitsland en de Verenigde Staten.

legacy software low code

Low-code marktexplosie

De afgelopen jaren is de low-code-markt geëxplodeerd met talloze leveranciers en bedrijven die voor deze ontwikkelmethodiek gekozen hebben, of er mee experimenteren. Volgens onderzoeksbureau Forrester zal de low-code-markt in 2020 ruim 21 miljard dollar waard zijn. Verder publiceerde het de Forrester Wave: Low-­Code Development Platforms For AD&D Pros (Q1 2019), waarin het Thinkwise als een belangrijke ‘contender’ in de low-code-markt typeert door zijn unieke aanpak voor het moderniseren van core business-systemen voor onder andere financiën, voorraadbeheer en productie.

Met de zogeheten modelgedreven low-code ontwikkelmethodiek van Thinkwise is het mogelijk om alle business-software binnen een organisatie permanent te moderniseren, van de front-end applicaties tot de volledige core legacy software. Ook wordt het platform in de praktijk gebruikt om complexe applicatielandschappen vol legacy en randapplicaties drastisch te vereenvoudigen door ze te vervangen door een integrale low-code variant.

Het grote voordeel van modelgedreven ontwikkeling is dat alle functionaliteit, datastructuren en applicatie­schermen flexibel aanpasbaar blijven. Dat komt omdat de applicaties onafhankelijk van de onderliggende technologie beschreven worden op basis van visuele modellen in plaats van miljoenen regels code. Zo’n ontwikkelproces is veel beter te beheersen, en daarnaast wordt er op deze manier geen nieuwe legacy-software meer gecreëerd. Als organisatie hoef je enkel op de low-­code modellen te focussen. De onderliggende technologie wordt door Thinkwise up to date gehouden.

Thinkwise Platform

Met de software-ontwikkelomgeving van Thinkwise kunnen nieuwe softwaretoepassingen gebouwd – of bestaande gemoderniseerd worden. Die applicaties kunnen bestaan uit een database, bedrijfslogica, gebruikersinterfaces en (indien nodig) data-interfaces met andere toepassingen. Verder zijn de applicaties zowel technologisch als functioneel eenvoudig up-to-date te houden.

De productiviteit van het ontwikkelingsproces bedraagt slechts een half uur per functiepunt. Dat is aanzienlijk hoger dan met traditionele softwareontwikkeling, waarbij het marktgemiddelde momenteel 8 tot 10 uur per functiepunt bedraagt.

Het Thinkwise Platform bestaat uit de volgende componenten:

1. Software Factory (SF)
De Software Factory wordt tijdens de ontwikkelings- en testfase gebruikt om op basis van een model (blauwdruk) een applicatie te ontwikkelen. De grafische gebruikersinterfaces interpreteren het model tijdens de looptijd.
2. Intelligent Application Manager (IAM)
Nadat de ontwikkeling is afgerond, beheert de Intelligent Application Manager alle modellen van applicaties die in de acceptatie- en productiefasen zitten. Applicatie­beheerders kunnen hier ook autorisaties instellen.
3. Indicium
Het integratieplatform Indicium biedt een servicelaag die alle middelen biedt voor het naadloos integreren met bestaande platformen, technologie en processen.
4. Abstract Graphical User Interfaces
In het platform wordt de presentatie voor de gebruiker verzorgd door de grafische gebruikersomgevingen (GUI’s). Eindgebruikers kunnen eigen voorkeuren instellen en krijgen hier ook suggesties voor. De GUI’s zijn beschikbaar voor Windows, web en mobiele apparaten.

legacy software mobile low code tablet

Legacy moderniseren

Ten slotte is er nog de Thinkwise Upcycler, waarmee bestaande databases en applicaties als input gebruikt worden voor het automatisch genereren van een ruw softwaremodel. Dit is een zeer efficiënte manier om bestaande legacy-applicaties te moderniseren.

Duurzame softwareontwikkeling

Voor het moderniseren en vervangen van legacy kunnen organisaties uit vele methodes, oplossingen en strategieën kiezen. Enterprise low-code lijkt echter de meest duurzame en kostenefficiënte manier. Organisaties kunnen hiermee een uiterst flexibel fundament creëren voor al hun businesslogica en applicaties, waarbij de functionaliteit is losgekoppeld van de onderliggende technologie. Hierdoor zijn er geen herimplementaties meer nodig op het moment dat een nieuwe technologie of functionaliteit beschikbaar komt. Voor organisaties die voor hun bedrijfsvoering sterk afhankelijk zijn van hun softwareoplossingen is dat een ware revolutie. Met ­enterprise low-code zijn ze namelijk in staat zich puur te richten op het verbeteren van hun applicaties en processen, zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende technologie en het creëren van nieuwe legacy.

Meer weten over enterprise low-code? Ga naar de website van Thinkwise voor meer informatie.

Deel dit artikel

Lees ook

Nieuwe ASUS ZenBook Duo: laptop met maar liefst twee schermen

De vorige Asus ZenBook Duo was al een opvallende verschijning, maar met de 2024-versie doet ASUS daar nog een schepje bovenop als het gaat om de hoeve...

Innovatie in vele vormen: ASUS, ‘In search of Incredible’

ASUS is een fabrikant die vaak nieuwe dingen probeert, geheel volgens de slogan 'In search of Incredible'. Bekijk dit overzicht maar eens.

0 Praat mee