VPN op de Fritzbox

c't-partner
0

Inhoudsopgave

  Inleiding

   

  FRITZ!Box 7580

  Met een Virtual Private Network (VPN) creëer je via het internet een netwerk met je router, waarmee je als je onderweg bent je eigen Fritzbox en netwerk kunt benaderen alsof je thuis bent. Via de verbinding kun je afluisterveilig en versleuteld communiceren met je Fritzbox en alle apparaten in je thuisnetwerk.

  Op die manier kun je waar je ook bent, altijd toegang krijgen tot je gedeelde bestanden en apparaten in je Fritzbox-thuisnetwerk. Dat is handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent en via je smartphone foto’s naar je NAS wilt kopiëren of bestanden wilt opzoeken, of de instellingen van een smarthome-apparaat in huis wilt wijzigen.

  De VPN-apparaten – bijvoorbeeld je Fritzbox en je smartphone – brengen dan onderling een versleutelde verbinding tot stand. Via deze verbinding kun je gegevens heen en weer sturen tussen je apparaten thuis en onderweg, zonder bang te hoeven zijn dat er iemand meeluistert.

  De VPN-verbinding kun je met je smartphone gebruiken, maar ook met een laptop of tablet. Het is ook mogelijk om twee Fritzboxen op verschillende locaties met elkaar te verbinden.

  VPN via de MyFritz-app

  MyFRITZ!App iOS

  De eenvoudigste manier om de VPN-verbinding met je Fritzbox tot stand te brengen, is via de MyFritz-app. Installeer de app op je smartphone of tablet, meld je aan op je Fritzbox en configureer in de app de VPN-verbinding in het menu “Home Network” in slechts één klik.

  Je moet er wel voor zorgen dat je een gebruikersaccount aanmaakt op je Fritzbox-router. Hoe dat moet, lees je in dit artikel onder het kopje ‘Fritzbox-gebruikers configureren‘. Daarna heb je eenvoudig toegang tot bijvoorbeeld de bestanden op je NAS.

  Fritzbox-VPN zonder app

  De VPN-verbinding met je Fritzbox wordt tot stand gebracht volgens de IPSec-standaard (Internet Protocol Security). Omdat veel apparaten deze standaard ondersteunen, kun je met een aantal besturingssystemen ook een VPN-verbinding maken zonder extra software. Op de AVM-website vind je uitvoerige handleidingen hoe je een VPN-verbinding met een Fritzbox configureert met de boordmiddelen van besturingssystemen zoals Android, iOS, macOS en Linux.

  Het is niet zonder meer mogelijk om een VPN-verbinding te maken met Windows. Daarvoor download je het gratis programma FritzVPN van AVM waarmee je via een Windows-pc een VPN-verbinding opzet met je Fritzbox-router.

  Je kunt daar een versie downloaden die geschikt is voor het Windows-systeem (32- of 64-bits versie van Windows 10 of 8(.1)) dat je hebt geïnstalleerd. Je kunt het ook nog op Windows 7 installeren, maar houd er wel rekening mee dat Microsoft de ondersteuning van Windows 7 op 14 januari 2020 stopt. Na die datum ontvang je geen veiligheidsupdates meer voor Windows 7. Het is daarom raadzaam voor die tijd naar Windows 10 over te stappen.

  Op de website van AVM staat uitvoerig beschreven hoe je FritzVPN in Windows en je Fritzbox configureert.

  Meer over

  Netwerken

  Deel dit artikel

  Lees ook

  Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

  Lees meer over SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers en de voordelen voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen.

  MSI Commercial 14: krachtig, praktisch en duurzaam voor zakelijke gebruikers

  MSI brengt een nieuw model laptop uit in zijn portfolio: de MSI Commercial 14. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laptop gericht op de zakelijke ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er