Privécloud met HPE ProLiant MicroServer

Blog
0

Als je gewend bent te werken met HPE servers in een bedrijfsomgeving is het verleidelijk om soortgelijke technologieën ook thuis in te richten. Met een compacte maar krachtige HPE ProLiant MicroServer Gen11 heb je de perfecte basis voor het opzetten van je eigen privécloud.

Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar zo uitzonderlijk is dat niet. Als je als freelancer werkt of een klein bedrijf hebt, is een externe server wellicht wat veel van het goeie. Een kleine server zoals de HPE ProLiant MicroServer Gen11 kan dan al voldoende zijn om een hele reeks taken in huis of in een kleine kantooromgeving uit te voeren.

We laten je hier zien hoe deze compacte maar krachtige instapserver werkt en hoe je hem kunt gebruiken als je eigen hybride privécloud. We hadden de beschikking over een model met een Intel Xeon E-2224-processor met vier kernen, 16 GB RAM en een 256GB-ssd geïnstalleerd met een adapter in een van de 3,5 LFF-sloten.

Meer dan een desktop

Dus, wat maakt deze computer een server en niet gewoon een desktop? Een groot verschil is het beheer op afstand. Als je de server sowieso alleen via de console bedient, hoef je niet permanent een toetsenbord, muis en monitor op je server aan te sluiten. Ook wil je niet naar een ander gebouw (of zelfs een andere stad) moeten gaan om op een aan-uitknop te drukken of een cd te plaatsen.

Het beheer op afstand voerden we uit met een iLO Enablement Kit. iLO is HPE Integrated Lights-Out, het embedded serverbeheersysteem waarmee HPE-servers veilig en naadloos op afstand kunnen worden geconfigureerd, beheerd en bijgewerkt, overal ter wereld. In feite is het een kleine computer met een eigen besturingssysteem (HPE iLO), die geïntegreerd is op de systeemkaart en waarmee het systeem op afstand kan worden beheerd.

De iLO enablement kit is een kleine PCIe-kaart die in een speciale poort wordt geïnstalleerd en die ervoor zorgt dat de iLO functioneert. Hoewel de eigenlijke iLO-chip op de systeemkaart van de server zit, werkt deze pas als je die extra kaart met netwerkpoort hebt geïnstalleerd.

Als je de netwerkkaart in de iLO-poort plaatst en de voeding aansluit, is het IP-adres dat aan de iLO is toegewezen al zichtbaar in het lokale netwerk voordat je de server inschakelt. Op die manier kan de server volledig headless worden gebruikt, dus zonder dat je een toetsenbord en/of monitor hoeft aan te sluiten.

Als je dan het IP-adres in een browser invoert, krijg je de volgende iLO-prompt te zien:

privécloud iLO

De standaard gebruikersnaam is Administrator en het initiële wachtwoord staat op het label aan de onderkant van de server. Eenmaal ingelogd krijg je wat basisinformatie over de server te zien:

iLO 5 Overview privécloud

Linksonder op in beeld staat het virtuele scherm. Zodra de server is ingeschakeld, wordt weergegeven wat te zien zou zijn op een aangesloten monitor.

Ervan uitgaande dat je één van de embedded non-iLO netwerkpoorten (de server heeft er vier) hebt aangesloten op je lokale netwerk, kun je het besturingssysteem installeren.

Wanneer je te maken hebt met een thuiskantoor of een kleine kantooromgeving, is het altijd interessant en voordelig om de bronnen van één fysieke server te delen over meerdere besturingssystemen, bijvoorbeeld door een besturingssysteem in een virtuele omgeving te gebruiken, in plaats van alleen één Windows- of Linux-omgeving te installeren die allerlei verschillende functies moet uitvoeren.

Een privécloud opzetten op een HPE ProLiant MicroServer

Er zijn meerdere populaire virtualisatieomgevingen, bijvoorbeeld VMware ESXi. Wij hebben Microsoft Azure Stack HCI gebruikt om onze privécloud te realiseren.

Je kunt je aanmelden voor een gratis proefversie en deze 60 dagen gebruiken. Als je na deze periode het wilt blijven gebruiken, moet je de betaalde versie gebruiken tegen een maandelijks tarief. Als je overigens aan de slag wilt gaan met Azure Stack HCI, raden we aan om ook Windows Admin Center te downloaden. Windows Admin Center is een gratis tool van Microsoft voor extern beheer van Windows Server.

Azure Stack HCI is gebaseerd op de Windows Server Core-editie, maar het is iets minder gebruiksvriendelijk (en daardoor zuiniger met resources) omdat het niet beschikt over een aantal van de gebruikelijke hulpprogramma’s zoals de Start-knop, Taakbalk, Bureaublad of Verkenner.

De belangrijkste interface waarin je de configuratie en het beheer uitvoert is de opdrachtprompt, of beter gezegd Microsoft PowerShell. Het nadeel van deze zeer lichte versie van het besturingssysteem is dat er standaard geen virtualisatieomgeving op geïnstalleerd staat. Dit moet handmatig gebeuren.

Het kaal geïnstalleerde systeem voldoet voor het absolute minimum om de server op te starten en verbinding te maken met het netwerk. Vervolgens kun je het configureren voor de rol die je er aan wilt toewijzen.

Dat klinkt misschien wat extreem, maar het is spannend om te ontdekken hoe goed het eigenlijk is.

Stap-voor-stapconfiguratie

Voor het installeren van het Azure Stack HCI-OS, moet je de bootable ISO downloaden. Er zijn meerdere manieren om het te installeren, bijvoorbeeld door het op een dvd te branden (maar dan moet de server over een dvd-lazer beschikken), of het ISO-bestand te plaatsen op een bootable usb-station.

Met de geïntegreerde iLO-module kan het echter nog handiger, want daarmee kun je booten van een ISO-bestand dat zich op een andere computer bevindt, mits de iLO en de computer zich in hetzelfde netwerk bevinden.

Klik daarvoor op de zwarte rechthoek links onder in het iLO-scherm en selecteer het type console dat je wilt gebruiken, bijvoorbeeld HTML5. Er wordt dan een nieuw venster geopend op de iLO-webpagina.

In de titelbalk van dat scherm klik je dan op het cd-pictogram en selecteer je cd/dvd en voor een lokaal opgeslagen *.iso-bestand:

privécloud

In het venster dat opent zoek je naar het gedownloade ISO-bestand en klik je vervolgens op Upload:

Apple privécloud

Overigens kun je net zo goed een Mac gebruiken om Windows OS te installeren op een HPE x86-server als een pc of laptop met Windows. HPE iLO werkt prima op allerlei verschillende platforms, zonder haperingen.

Nadat je op upload hebt geklikt, krijg je een bevestiging dat het medium met succes is geplaatst.

Vervolgens is het tijd om de server aan te zetten. Daarvoor klik je op het webpictogram in de titelbalk, selecteer je Power en vervolgens Momentary Press:

privécloud start

Het POST-scherm van de server verschijnt in het browservenster. Vervolgens zal na enkele seconden onderaan het scherm een lijst met functietoetsen verschijnen. Hiermee kan een bepaalde boot-optie worden gekozen; in dit geval F11, omdat we willen booten vanaf een ISO-bestand. De geselecteerde opties worden gemarkeerd:

Zodra het eenmalige opstartmenu op het scherm verschijnt selecteer je iLO virtual CD-ROM om te booten vanaf het ISO-bestand:

Met een druk op een willekeurige toets start het systeem vanaf de virtuele cd op:

Kies Windows Setup op het volgende scherm, bevestig de taalselectie en klik dan op Nu installeren:

Na het accepteren van de gebruiksovereenkomst, selecteer de optie voor een aangepaste installatie om een schone installatie te starten. Selecteer het gewenste station waar je Azure Stack HCI OS wilt installeren en klik op Ok:

Klik door de Windows Installer heen en wacht tot de Windows-installatie is voltooid. Zodra de server klaar is voor de volgende stap, zie je het volgende scherm:

Klik op het Toetsenbord-pictogram in de titelbalk en selecteer Ctrl+Alt+Del:

Vervolgens wordt je gevraagd een veilig wachtwoord in te stellen voor het beheerdersaccount. Eenmaal voltooid, zie je een terminal-gebaseerde interface waarin je de basisconfiguratie van de server kunt uitvoeren:

In feite heb je nu een server staan, klaar voor verdere configuratie voor je privécloud en paraat om helemaal naar wens in te richten.

Klaar om je eigen privécloud in te richten? Koop nu je eigen HPE ProLiant MicroServer.

 

 

Deel dit artikel

Lees ook

Virtualiseren met VMware ESXi op een HPE MicroServer

Met ESXi kun je op een server als de HPE Proliant Microserver Gen10 de hardware dichter op de fysieke hardware virtualiseren om besturingssystemen te ...

HPE ProLiant Gen10 vs Gen10 Plus vs Gen11

De HPE ProLiant-servers blijven zich ontwikkelen en zijn inmiddels aangekomen bij de 11e generatie. We gaan hier in op de verschillende tussen de nieu...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er