De tijd is rijp voor VDI: Virtual Desktop Infrastructure

c't-partner
0

Door de grote veranderingen van de afgelopen jaren in de manier waarop we werken, is een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) met virtuele gpu’s (vGPU) voor veel organisaties een essentieel en integraal onderdeel van hun IT-infrastructuur geworden. Werknemers en apparaten zijn verspreid over allerlei locaties en werknemers moeten vaak op afstand werken.

Dit brengt allerlei uitdagingen met zich mee op het gebied van beveiliging, productiviteit, aanpassing van gebruikers en IT-beheer. Ook is er een verschuiving naar een grotere behoefte van ingenieurs en ontwerpers om 3D-toepassingen en andere grafisch versnelde toepassingen met grote hoeveelheden gegevens te gebruiken.

In het verleden werden cpu-only VDI-omgevingen ingezet om het beheer te centraliseren, maar deze oplossingen konden alleen kantoormedewerkers bereiken die geen grafische versnelling nodig hadden.

VDI heeft inmiddels het punt bereikt dat alle gebruikers die grafische versnelling nodig hebben, daar ook over kunnen beschikken: door VDI te combineren met vgpu. GIGABYTE heeft veel servers die speciaal zijn ontworpen voor VDI-gebruik voor productiviteitstoepassingen, 3D-modellering, HPC-toepassingen, AI en meer.

Wanneer heb je VDI met virtuele gpu’s nodig?

Virtueel personeelsbestand

De manier waarop we werken verandert en we werken steeds vaker buiten het kantoor. Het kan ook zijn dat medewerkers meerdere apparaten moeten gebruiken, waaronder tablets of persoonlijke telefoons. Met VDI hebben gebruikers op afstand toegang tot bestanden, terwijl de IT-afdeling beveiligings- en privacybelangen veilig kan beheren.

AI en Deep Learning

Kunstmatige intelligentie en Deep Learning vertrouwen op de kracht van gpu’s. De meeste algoritmen kunnen parallel worden uitgevoerd, iets waar juist gpu’s in uitblinken. Bovendien hebben gpu’s een ongelooflijke geheugenbandbreedte en kunnen ze bijzonder veel gegevens in zeer korte tijd verwerken.

Techniek en wetenschappen

Voor het optimaliseren en testen van ontwerpen, bijvoorbeeld in aerodynamica en thermische simulaties, heb je de versnelling nodig die alleen een gpu kan bieden. Ingenieurs moeten kunnen beschikken over gegevens of hoge rekenkracht en met Virtual gpu’s is mogelijk op een terminal te werken vanaf een aparte locatie, los van waar de gegevens of hardware zich bevinden.

Virtual Desktop Infrastructure (VDI)

Virtuele machines op één server

Uitdagingen voor VDI

Verschillende industrieën zoals de gezondheidszorg, hebben VDI snel geïmplementeerd omdat ze de regelgeving beter moesten naleven en toegang op afstand een must werd. Steeds meer bedrijven overwegen nu ook om hun servers over te zetten naar een VDI-omgeving. Daar liggen dan wel een aantal grote uitdagingen in het verschiet.

Bij zo’n overstap moeten bedrijven nieuwe werkwijzen aannemen. Daarbij moet je de focus altijd op het individu leggen. De overstap van een persoonlijk apparaat dat altijd van jou is naar een apparaat waarop je alleen maar inlogt, kan veel gebruikers onrustig maken.

Als er daar dan nog bijkomt dat niet alle applicaties gevirtualiseerd kunnen worden, en je hebt een gebruiker die niet wil overstappen op een nieuwe manier van pc-gebruik. Werknemers moeten ervan worden overtuigd en je moet ze laten zien dat het op de lange termijn de moeite waard is.

Bovendien zijn de initiële kosten voor een VDI-architectuur hoog. In plaats van een laptop te kopen op het moment dat een gebruiker er een nodig heeft, moet de IT-afdeling eerst alle hardware en instellingen voor VDI implementeren voordat er virtuele apparaten kunnen worden ingezet.

Ten slotte moeten IT-beheerders ook achter het project staan om virtuele apparaten te kunnen implementeren. Ze moeten bovendien zeer bedreven zijn in het werken met servers en hebben mogelijk training nodig.

Als aan deze uitdagingen kan worden voldaan, kunnen bedrijven de vruchten plukken van VDI.

De voordelen van VDI

– Resources kunnen beter worden afgestemd op de gebruiker. Ook pc-upgrades en -reparaties duren minuten in plaats van uren.

– Met een speciale, gevirtualiseerde machine hebben gebruikers overal en op elk apparaat met internet toegang tot hun werkgerelateerde bronnen. Daarmee kunnen ze flexibeler en productiever werken .

– Een centrale serverlocatie voor het upgraden van hardware of software, evenals voor monitoring en patching, wat het werk van IT-beheerders een stuk eenvoudiger maakt.

– Resources worden niet onderbenut of overbezet. Virtuele machines kunnen hardware-bronnen optimaal aan de gebruikers toewijzen, wat een veel efficiënter gebruik oplevert.

VDI-architectuur uitgelegd

Het concept van VDI is om hardware in een server te gebruiken en toe te wijzen aan virtuele machines (VM).

Een VDI-server bestaat uit de gebruikelijke hardware: cpu, RAM, opslag, gpu, netwerkverbinding, etc. Na de installatie van de hardware wordt een hypervisor (Microsoft Hyper-V, Citrix XenServer, enz.) geïnstalleerd om de hardware te abstraheren. Deze hypervisor creëert een virtualisatielaag waarop de VM’s worden gebouwd.

De hypervisor die zich tussen de VM’s en de hardware bevindt, bevat een Virtual Machine Manager. Via deze technologie wordt aan elke VM een eigen besturingssysteem en applicaties toegevoegd. Op dit punt heeft een server alles gevirtualiseerd, behalve de gpu.

VDI met en zonder vGPU

Virtualisatie met en zonder virtuele gpu

Om een virtuele gpu te maken, wordt software zoals NVIDIA Virtual GPU Manager geïnstalleerd in de hypervisor. Deze software in combinatie met andere NVIDIA-software (vCS, vDWS, vPC of vApps) maakt het mogelijk om de virtuele machine aan te passen. Op deze vGPU-laag bevinden zich de VM’s zoals voorheen, maar nu met NVIDIA-stuurprogramma’s en binaire bestanden/bibliotheken.

GIGABYTE heeft een reeks nieuwe servers in zijn programma die NVIDIA vGPU-certified zijn.

Voorbeelden hiervan zijn de GIGABYTE R283-serie en G293-serie servers. De R283-serie biedt een uitstekende balans tussen kostenoptimalisatie en prestaties voor high-end virtuele desktops en virtuele pc’s, terwijl de G293-serie de hoogste dichtheid per server van virtuele pc’s en virtuele app-instanties op de markt biedt.

De GIGABYTE R283-Z92 server

Wat betreft virtualisatie voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, is de NVIDIA AI Enterprise-suite een aanrader voor het stroomlijnen van de ontwikkeling en implementatie van productieklare generatieve AI, computervisie, spraak-AI en meer. NVIDIA AI Enterprise bevat de volledige AI-softwarestack:

  • NVIDIA NeMo, een end-to-end framework waarmee organisaties eenvoudig voorgetrainde foundation-modellen van NVIDIA kunnen aanpassen en community-modellen kunnen selecteren voor domeinspecifieke use cases op basis van bedrijfsgegevens.
  • Continue monitoring en regelmatige releases van beveiligingspatches voor kritieke en veelvoorkomende kwetsbaarheden en blootstellingen (CVE’s).
  • Productiereleases die API-stabiliteit garanderen.
  • End-to-end beheersoftware inclusief clusterbeheer in cloud- en datacenteromgevingen, geautomatiseerde modelimplementatie en cloud-native orkestratie.
  • Bedrijfsondersteuning met service-level agreements (SLA’s) en toegang tot NVIDIA AI-experts.

De GIGABYTE G593-SD2-serie en G293-serie bieden de ideale platforms voor AI-ontwikkelingsvirtualisatie met behulp van de NVIDIA AI Enterprise-softwaresuite. Met de G593-SD2-serie kunnen gebruikers profiteren van het beste van zowel prestaties als vGPU instance-dichtheid. Met de NVIDIA H100 SXM5 GPU-modules in het systeem kan de vGPU instance-dichtheid worden ingesteld voor inferentie- of trainingsdoeleinden, afhankelijk van de grootte van de dataset en het type framework. Met de G293-serie kan de AI virtualisatie instance-dichtheid worden gemaximaliseerd om inferentie workload power te bieden in aparte ontwikkelomgevingen.

De GIGABYTE G593-SD2-server

 

Meer over

Servers

Deel dit artikel

Lees ook

Veilig in de cloud werken met Intel Xeon-processors en Gigabyte-producten met Intel TDX

Met Intels TDX kunnen VM's in een vertrouwde omgeving draaien, bijvoorbeeld op Gigabyte-servers met deze Intel Xeon-processors en Intel TDX.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er