Meeste antivirusprogramma’s scoren onvoldoende

Redactie
0

Slechts 3 antivirusprogramma’s scoren een voldoende op het vlak van bescherming voor bestaande en nieuwe virussen, blijkt uit een uitgebreide test van c’t magazine. Dit terwijl Nederlanders een populair doelwit zijn van online oplichting. Positieve uitzondering blijkt antivirusproducent Avira, met zowel hun gratis als betaalde versie.

Bescherming

Het grootste gevaar waaraan computergebruikers tegenwoordig blootgesteld worden, zijn onschuldig ogende e-mails met een bijlage of link erin. Klik je daarop, dan wordt een kwaadaardig programma op je computer geïnstalleerd. Dit soort indringers kunnen zich vervolgens meester maken van bankgegevens of wachtwoorden. Verleden week bleek uit onderzoek van de RSA dat Nederland in 2012 wereldwijd een zevende plaats scoorde qua schadebedrag door online oplichting.

Unieke testmethode

Computertijdschrift c’t voelde een groot aantal gangbare antivirusprogramma’s op een ongebruikelijke manier aan de tand. De redactie van c’t bestookte 16 antivirusprogramma’s met 248 trojans en ander online gespuis, die deels zelf waren ontworpen. Een unieke testmethode, omdat de programma’s hierdoor naast de bestaande virussen ook werden getest op bescherming tegen nieuwe bedreigingen.

Slechts drie voldoendes

Het resultaat was in negatieve zin opmerkelijk, want nagenoeg alle geteste fabrikanten blijken bijzonder traag in het herkennen van nieuwe bedreigingen. De positieve uitzondering bleek zowel de gratis als betaalde versie van antivirusproducent Avira. Deze stak met kop en schouders boven de rest uit. Ook McAfee en Symantec reageerden nog snel genoeg.

De volledige test is te lezen in c’t 5/2013 en op www.ct.nl.  Deze ligt vanaf 9 april 2013 in de winkel.

F&L Publishing Group

C’t magazine wordt uitgegeven door F&L Publishing Group BV, één van de grotere uitgeverijen in Nederland. Het bedrijf is gevestigd in Nijmegen en heeft een divers portfolio met tal van publieke magazines, zoals Computer easy, foodies, Auto Review, iCreate, Android Magazine en koken & genieten. Een overzicht van alle titels van F&L Publishing Group is te vinden op www.fnl.nl.

https://www.ct.nl/blog/meeste-antivirusprogramma%E2%80%99s-scoren-onvoldoende/7929/

Deel dit artikel

Lees ook

HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11: nieuwe, krachtige MKB- en Edge-servers

Of je nu een tower- of rackserver nodig hebt, de HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11-servers met de nieuwe Intel Xeon-cpu's zijn veelzijdige, betaalbare i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er