Eizo neemt monitoren serieus

Blog
0

Inhoudsopgave

  Het zal voor veel kantoren en ook thuisgebruikers herkenbaar zijn: je wilt voor nieuwe medewerkers een pc samenstellen, en bent dagen bezig met het uitzoeken van de optimale oplossing met de juiste processor, het geschikte moederbord, hoeveel en welk geheugen, hoe dat allemaal gekoeld moet worden en in welke behuizing dat allemaal het best tot zijn recht komt. Daar hoort dan natuurlijk ook een fatsoenlijk toetsenbord en een niet kapot te krijgen muis bij, en – o ja – een monitor halen we ook nog wel ergens vandaan.

  Dat laatste is voor onder meer monitorfabrikant Eizo een doorn in het oog. Het is soms namelijk letterlijk van levensbelang dat informatie goed zicht- en leesbaar is, en dan is een goede monitor een eerste vereiste. Het is dan ook niet voor niets dat de bedrijfsnaam Eizo in het Japans image of beeld betekent.

  Meerdere domeinen

  Het belang van een goed beeldscherm geldt natuurlijk niet alleen voor thuis of op kantoor, maar binnen velerlei domeinen. De kantoor- en creatieve markt zijn dan ook slechts een paar van de velden waarin Eizo zich beweegt. Monitoren spelen namelijk ook een grote rol binnen de gezondheidszorg. Denk daarbij niet alleen aan klinische spreekkamers, maar ook aan diagnosticeren. Zo zijn er speciale monitoren voor diagnostiek door radiologen, bij mammografie en tandheelkunde tot aan visuele oplossingen voor operatiekamers. Die monitoren onderscheiden zich bijvoorbeeld door een hoog contrast, wat het herkennen van patronen makkelijker kan maken.

  Een andere domein waar monitoren belangrijk zijn is videobewaking voor beveiliging. De monitoren die daarbij gebruikt worden moeten 24 uur per dag hun werk betrouwbaar kunnen doen. In die wereld is een transitie gaande van analoge oplossingen naar digitale. Daar komen steeds meer oplossingen voor, zoals ip-decoder-oplossingen met eigen software zonder dat daarbij een aparte computer nodig is, en beeldoptimalisatiesystemen voor realtime analyse van beelden. Dan is het handig als een monitor meteen via ethernet kan worden aangesloten.

  Binnen het industriële domein moeten bijvoorbeeld productieprocessen worden gemonitord in controlekamers of bij de automatisering. Dan is het handig als dat touchscreens zijn, zodat meteen ingegrepen kan worden zonder eerst naar andere invoerkanalen te hoeven zoeken. En vaak hoeven dat geen gigantische monitoren te zijn, maar is een formaat van 10 inch al meer dan voldoende.

  Binnen de maritieme wereld gelden weer heel andere eisen. Daar moet een monitor met name geschikt zijn om zowel overdag als ’s nachts goed afleesbaar te zijn. Hij moet dan aan een aantal internationale standaarden zoals IEC 60945 en IEC 62288 voldoen. Die monitoren werken onder heel andere omstandigheden dan een monitor op een bureau in een kantoor. Een vergelijkbaar domein is de luchtverkeerscontrole, al gelden daar weer heel andere eisen voor

  Verschillende eisen

  Voor de verschillende werelden waarin monitor een cruciale rol spelen gelden telkens andere eisen of liggen de accenten anders. Een monitorfabrikant als Eizo heeft daardoor niet alleen een aantal geoptimaliseerde standaardmodellen in het assortiment, maar zal in overleg met de klant naar de specifieke wensen en eisen van de betreffende toepassing kijken om tot een optimale oplossing te komen. Dat geldt niet alleen voor specifieke en gespecialiseerde segmenten zoals gezondheidszorg en de maritieme wereld, maar is zelfs door te trekken naar de gewone eindgebruikers.

  Ook bij kantoormonitoren is het relevant wat de specifieke doelen zijn en in welke omgeving er gewerkt wordt. Daar kunnen andere en zeker betere oplossingen uitkomen dan als een IT-medewerker even een uurtje op internet gaat zoeken naar een partij (het liefst goedkope) monitoren. Daarom is voor een monitorfabrikant als Eizo het contact met de eindgebruiker ook uitermate relevant.

  Ergonomie

  Naast de beeldkwaliteit is namelijk ook de ergonomie van belang. De helderheid van het scherm moet op alle delen gelijkmatig zijn, zelfs onder een niet rechte kijkhoek, de hoogte en hoek van de monitor moeten optimaal ingesteld kunnen worden, het scherm mag niet flikkeren en moet opvallend licht zo min mogelijk reflecteren. Daarnaast zorgen functies om de helderheid automatisch aan het omgevingslicht aan te passen en het verlagen van de hoeveelheid blauw licht na zonsondergang voor minder melatonine voor een veel rustiger werkomgeving.

  Daarnaast is een dunne rand van belang als je met meerdere monitoren naast of boven elkaar werkt, dat maakt een vrijwel naadloze overgang mogelijk.

  Dergelijke functies zijn niet alleen in moeilijke industriële werkomstandigheden van belang, maar net zo goed in een thuis- of kantooromgeving.

  Duurzaamheid

  Duurzaamheid lijkt een modegril te zijn, waarbij bedrijven vaak allerlei begrippen hanteren en manieren bedenken om in ieder geval de indruk te wekken dat zij duurzaam bezig zijn. Bij een bedrijf als Eizo speelt dat niet, zij zijn al langer lid van de Responsible Business Alliance (RBA) en stellen ook jaarlijks een CSR-rapport op.

  Een duidelijk voorbeeld van duurzaamheid is de vijf jaar garantie die Eizo op hun monitoren biedt. Geen enkele andere fabrikant kan daar aan tippen. Eizo kan die garantie bieden door ten eerste het ontwikkel- en productieproces in eigen hand te houden. De monitoren worden in eigen fabrieken in Japan en Duitsland geassembleerd, afzonderlijk getest en gekalibreerd. De printplaten worden daarbij zelf ontwikkeld. In Duisburg in Duitsland staat een groot distributiecentrum voor heel Europa. Daarnaast voert Eizo zelf eventuele reparaties aan de monitoren uit.

  Een kijkje in de fabriek van Eizo

  Dat het daarbij om meer dan alleen marketing gaat bewees Eizo onlangs door aan te kondigen geen piepschuim in de verpakkingen meer te stoppen, maar dat te vervangen door een kartonconstructie. De verpakking bestaat zelf al uit 85 procent gerecycled papier. En bij het leveren van meerdere monitoren tegelijk worden de schermen en de standaarden gezamenlijk apart ingepakt om het transportvolume te verkleinen.

  Kosteneffectiviteit

  Naast de beeldkwaliteit, de ergonomie en duurzaamheid is kosteneffectiviteit een vierde pijler voor Eizo. In een gesprek dat we hadden met Ewald Verholt, de General Manager van Eizo in de Benelux, bleek dat het daarbij niet gaat om een zo laag mogelijke aanschafprijs, maar om een zo laag mogelijke investering op termijn. De garantie van vijf jaar die Eizo geeft is daar een mooi voorbeeld van. Binnen die periode zijn er namelijk in het geheel geen reparatiekosten. Door de in-house productie kan men een lange levensduur garanderen, en door de genoemde ergonomische functies is het energieverbruik duidelijk lager dan bij veel andere monitoren.

  Bij een aantal monitoren is het zelfs zo dat die de aanschaf van extra dockingstations overbodig maken, wat bij een kostencalculatie ook nog wel eens vergeten wordt.

  Andersom denken

  Het moge duidelijk zijn dat je bij de aanschaf van een monitor op veel meer moet letten dan alleen de aanschafprijs. Een bedrijf als Eizo wil het liefst in overleg met de klant, ook voor thuis- of een aantal kantoor-pc’s, om te kijken wat de optimale oplossing is – en daar de meest efficiënte oplossing bij zoeken.

  Eigenlijk zou je bij het samenstellen van nieuw systemen dus andersom moeten werken: eerst een goede monitor uitzoeken en daar de systemen op aanpassen …

  Meer over

  eizoMonitoren

  Deel dit artikel

  Lees ook

  Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

  AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

  HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

  HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er