Bestanden veilig opslaan met HiDrive van Strato

Blog
0

De cloudopslagdienst HiDrive is een handige en flexibele manier om je bestanden te up- en downloaden. Dat kan bijvoorbeeld met (S)FTP/FTPS, WebDAV, SMB, rsync, SCP en Git. Naast een hoge mate aan flexibiliteit biedt HiDrive bovendien een veilige omgeving die afluisteraars buiten de deur houdt. Je data wordt daarbij uitsluitend op servers in Duitsland opgeslagen.

Met HiDrive kun je via een veilige verbinding bestanden van begin tot eind versleuteld versturen. Daardoor kan niemand onderweg de inhoud van de langskomende bestanden inzien.

HiDrive ondersteunt een hele reeks protocollen: WebDAV, SMB, rsync (SSH), GIT, SCP en FTPS/SFTP. In het verleden kon je er nog voor kiezen om niet-versleutelde verbindingen toe te staan. Inmiddels ondersteunt HiDrive alleen nog maar versleutelde verbindingen, dus voor welk protocol je ook kiest, de verbinding is altijd veilig.

Je kunt een reeks protocollen gebruiken voor de bestandsoverdracht. Die kun je heel eenvoudig activeren door ze bij de interface in te schakelen. Afhankelijk van het gebruikte protocol moet je nog enkele instellingen aanpassen om het te kunnen gebruiken.

HiDrive protocollen: welke zijn beschikbaar en wat kun je ermee doen?

FTPS/SFTP/SCP

Als je kijkt naar de ‘Servernamen en URL’s’, dan zie je dat je voor het met SSL werkende FileTransferProtocol FTPS gewoon ftp.hidrive. strato.com kunt gebruiken. En je zult ook meteen merken dat je met het onversleutelde FTP-protocol geen toegang tot je HiDrive kunt krijgen – daar moet je bij de FTP-client rekening mee houden.

Bij de populaire client FileZilla hoef je alleen bij het Sitebeheer de optie ‘Gebruik platte FTP (onveilig)’ bij de Versleuteling te veranderen in ‘Vereist expliciet FTP over TLS’. Meer hoef je niet te doen, daarna kun je weer inloggen en met je bestanden in de weer. Dat de verbinding dan versleuteld is, daar merk je verder niets van.

Je moet bij het inloggen wel het onbekende certificaat van Strato accepteren om verder te kunnen, maar je kunt instellen dat je dat maar één keer hoeft te doen. Ook kun je het Secure-FTP-protocol SFTP gebruiken, dat met SSH werkt. Daarvoor moet je als host echter ook nog een ‘s’ toevoegen aan ftp.hidrive.strato.com, zodat dit sftp.hidrive.strato.com wordt. Het versturen van bestanden zal dan niet meer via poort 21 verlopen, maar via de SSH-poort 22.

Ook daarvoor geldt dat je daar niets van merkt, maar het kan zijn dat je in een (bedrijfs)netwerk zit waar poort 22 uit veiligheidsoverwegingen dichtstaat. Mocht het niet meteen werken, kijk dan in de firewall van je netwerk of het überhaupt wel mag. Voor het SCP-protocol is de werkwijze vergelijkbaar met die van SFTP.

WEBDAV/SMB/RSYNC

Je kunt met \\smb3.hidrive. strato.com\root na het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord in Verkenner een directe link naar je HiDrive-cloud aanmaken. Als je instelt dat dit standaard moet gebeuren, heb je telkens als je computer opstart een netwerkverbinding naar je cloudopslag. Dat is onder Linux en macOS ook mogelijk, en zelfs op een iPhone en iPad.

Voor WebDav geldt via https://webdav.hidrive.strato.com/ in principe hetzelfde. Ook bij SMB is het dataverkeer naar HiDrive versleuteld. HiDrive gebruikt enkel de nieuwere SMB versie 3.

Bij het rsync-protocol, dat veel gebruikt wordt om bestanden en mappen tussen verschillende pc’s of andere opslaglocaties zoals een NAS of een cloudopslag te synchroniseren is rsync met de beveiligingsoptie van HiDrive met SSH te gebruiken. In de rsync-commando’s verandert rsync-rltDv . rsync://inlognaam/etc dan in rsync -rltDv -e ssh . inlognaam/etc. Zeker bij (Linux-)systemen die werken met een aansturing via commando’s is dat handig.

Bij Strato’s HiDrive heb je dus veel en veilige verbindingsmogelijkheden. Probeer het uit via de aanbieding voor c’t-lezers!

Strato HiDrive aanbieding voor c’t-lezers

Een standaard HiDrive-abonnement voor 1 TB kost 5 euro per maand. Als je daar de in dit artikel beschreven uitgebreide toegangsprotocollen aan toevoegt, kom je op het dubbele. We kunnen in samenwerking met Strato voor onze lezers echter de volgende aanbieding doen: het 1TB-abonnement inclusief de uitgebreide toegangsprotocollen voor de basisprijs van (blijvend!) 5 euro per maand. Daarmee bespaar je dus 5 euro per maand. Bovendien betaal je de eerste 6 maanden maar 50 cent per maand.

Bekijk de Strato HiDrive aanbieding

Meer over

HiDriveSTRATO

Deel dit artikel

Lees ook

HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11: nieuwe, krachtige MKB- en Edge-servers

Of je nu een tower- of rackserver nodig hebt, de HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11-servers met de nieuwe Intel Xeon-cpu's zijn veelzijdige, betaalbare i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er