Met je Fritzbox op het mobiele netwerk

c't-partner
0

Inhoudsopgave

  Inleiding

  Je bent thuis aan het werk, en opeens gaat je browser heel lang zoeken naar een pagina. Als dan ook Google geen zoekresultaten geeft, weet je eigenlijk al zeker wat het probleem is: je internetverbinding ligt er uit. Gelukkig is er tegenwoordig bijna altijd wel een oplossing te creëren door het mobiele netwerk te gebruiken.

  Je kunt dan de pc op je smartphone aansluiten en daarmee gaan tetheren. Maar als je vaker last hebt van onderbrekingen, of als het essentieel is dat je ook ondanks onderbrekingen door moet kunnen werken, zijn er ook alternatieven om op het mobiele netwerk te komen.

  Als je met de minste onderbrekingen wilt werken, en je eventueel niet de enige in huis bent die de internetverbinding nodig heeft, is de handigste oplossing om een router te hebben die het mobiele netwerk op kan. Er bestaan kant-en-klare apparaten die geschikt zijn voor het mobiele netwerk, zoals de Fritzbox 6890 LTE-router. Deze router beschikt over een ingebouwde modem voor het mobiele netwerk en leidt op het moment dat de verbinding wegvalt het internetverkeer om (fallback). Daarnaast ondersteunt het apparaat ook de mogelijkheid voor loadbalancing, waarmee je de standaard internetverbinding en het mobiele netwerk tegelijk kunt gebruiken. Dit kan onder omstandigheden voor kleine bedrijven interessant zijn.

  Fallback

  In de fallback-modus kunnen dan alle gebruikers binnen je netwerk zonder onderbrekingen gebruik blijven maken van het internet en chat-, mail- en streamingdiensten blijven gebruiken. Voor zulke situaties is het al genoeg om een redelijk eenvoudig mobiel-abonnement voor enkele euro’s per maand aan te schaffen. Zodra de internetverbinding weer terug is, schakelt de router automatische weer terug naar het vaste internet.

  Een handige feature van de Fritzbox is de ingebouwde monitormodus, waarmee de Fritzbox aangeeft wat de beste positie is voor de optimale ontvangst. Ter ondersteuning kun je ook de los meegeleverde antennes aansluiten indien de router op een plek staat waar de mobiele ontvangst problematisch is.

  Fritzbox 6890 LTE

  De Fritzbox 6890 LTE heeft een ingebouwde sim-modem waarmee de router ook een internetverbinding via het mobiele netwerk kan maken. De vereiste simkaart plaats je achterin de router in de daarvoor bedoelde poort.

  Dongle

  Een ander voordeel van de Fritzbox 6890 LTE is dat je bij deze ook een Android smartphone of usb-dongle op de usb-poort kunt aansluiten en dat de Fritzbox dan via tethering de internetverbinding kan aansturen indien het nodig is. Dan kun je redelijk eenvoudig op momenten dat de internetverbinding je eigen Android-smartphone even aansluiten of een dongle die je voor een laptop onderweg gebruikt. In principe werkt tethering via iOS ook, alleen kunnen Fritzboxen tot nu toe nog niet via usb aansturen.

  Een dongle kan het voordeel hebben dat bij slechte ontvangst je de dongle via een usb-verlengkabeltje op een net iets betere positie kunt neerleggen.

  Ethernetverlenging

  Mocht de ontvangst bijzonder problematisch zijn, kun je ook overwegen het usb-signaal via ethernet-extenders te laten lopen. Je hebt dan twee kleine apparaatjes, waarbij je op een de usb-dongle met mobiele netwerkverbinding en de andere in de usb-poort op de router steekt. Als de router dan in de kelder staat, kun je via een ethernetkabel de afstand overbruggen naar de usb-dongle die enkele verdiepingen hoger is waar er een goede mobiele ontvangst is.

  USB ethernetextender: daarmee sluit je een Fritzbox in de kelder aan op een ontvanger op zolder. In sommige gevallen wil een combinatie van dongle en adapter niet goed samenwerken (links: Digitus, boven: 2-Tech, rechts: LogiLink).

  Tethering

  Als je wel een Fritzbox hebt, maar niet het 6890 LTE-model (of een andere met sim-poort), en je nog een ongebruikte Android telefoon in een la hebt liggen, kun je deze ook via tethering als mobiele netwerk-modem gebruiken. De Fritzbox moet dan wel FritzOS 7.1 of hoger ondersteunen. Op de smartphone moet je wel de databesparing uitschakelen (in de Android-instellingen onder ‘Netwerk en internet’) en onder ‘Hotspot en tethering’ schakel je USB-tethering in.

  Als het goed is, zal dan in het menu van de Fritzbox-interface de verbinding via de smartphone verschijnen en kun je weer het internet op – en de storing bij je internetprovider melden!

   

  Meer over

  Netwerken

  Deel dit artikel

  Lees ook

  HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

  HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

  HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11: nieuwe, krachtige MKB- en Edge-servers

  Of je nu een tower- of rackserver nodig hebt, de HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11-servers met de nieuwe Intel Xeon-cpu's zijn veelzijdige, betaalbare i...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er