Het Windows-11 opstart proces lijkt trager dan bij Windows-10. Zodra Microsoft een nieuwe versie van Windows uitbrengt, komen altijd dezelfde vragen naar boven: hoe snel is de nieuwkomer in vergelijking met zijn voorganger?
De meest in het oog springende vernieuwingen van Windows 11 ten opzichte van zijn voorganger zijn niet de veranderingen in de gebruikersinterface of nieuwe functies, maar de enorm toegenomen hardware-eisen. Maar betekent dit dat Windows 11 trager is geworden of dat niet alles meer werkt? Om daar achter te komen, hebben we Windows 10 en 11 het tegen elkaar laten opnemen.
Blijf op de hoogte van Windows 11 en ontvang tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sinds Windows Vista zijn de snelheidsverschillen verloren gegaan in de statistische ruis. Dat veranderde niets aan het feit dat de waargenomen snelheid van Windows Vista opmerkelijk belabberd was, vooral vóór de release van Service Pack 2, en dat Windows 8 voor velen onbruikbaar aanvoelde door het ontbreken van een startknop en de startpagina in plaats van een startmenu. Dergelijke subtiliteiten zijn met een meetprogramma niet te achterhalen, maar maken het werken ermee niet prettiger.
Truc bij het opstarten van Windows
Slechts één ding was echt veranderd sinds Windows 8, en dan niet alleen merkbaar maar ook meetbaar: Windows start dankzij een truc veel sneller op. Wanneer je op Afsluiten klikt, sluit Windows alle actieve toepassingen, maar zet zichzelf alleen in de slaapstand (hibernate-modus, S4). Wakker worden uit die slaapstand gaat veel sneller dan normaal opstarten.
Windows 11 met extra beveiliging
Maar hoe staat dat bij Windows 11? Microsoft rechtvaardigt de hogere hardware-eisen in de eerste plaats met verbeterde beveiligingsmaatregelen. In tegenstelling tot zijn voorgangers eist Windows 11 standaard een ‘compatibele’ processor, UEFI Secure Boot en TPM 2.0 [1].
Virtualization-based Security en Hypervisor-Protected Code Integrity
Dat alles is onder meer nodig voor de Virtualization-based Security (VBS). De details zijn ingewikkeld, maar uiteindelijk maakt VBS virtuele enclaves aan in het werkgeheugen die zijn afgesloten van de rest van het systeem. Dat wordt verondersteld de gegevens daarin te beschermen tegen aanvallen, zoals certificaten en hashes van wachtwoorden.
VBS bevat ook Hypervisor-Protected Code Integrity (HVCI), waarmee beveiligingskritieke code beschermd kan worden. Daardoor moeten bijvoorbeeld bank-apps in de toekomst beter worden beveiligd en moet het gebruik van cheats bij online games voorkomen worden.
De testomgeving – systeembeschrijving
Voor de meeste metingen voor dit artikel hebben we een testcomputer gebruikt met een Intel Core i3-8100, 8 GB DDR4-2133-RAM en een 256 GB Samsung-ssd van het type 850 Pro SATA. De processor voldoet aan de hardware-eisen voor Windows 11, maar opzettelijk maar net. Want hoe trager een testcomputer is, des te waarschijnlijker het is dat er meetverschillen merkbaar zullen zijn.
We hebben gekozen voor een Intel-processor omdat AMD-processors op het moment van testen problemen veroorzaakten onder Windows 11: de L3-cache werkt soms dramatisch trager dan onder Windows 10. Hoewel Microsoft en AMD daar al de eerste patches en nieuwe chipsetdrivers voor hadden uitgebracht, hebben die de symptomen bij onze tests wel wat kunnen verlichten, maar nog niet kunnen elimineren. Er zullen waarschijnlijk nog meer patches volgen.
Metingen benchmarksuite Bapco Sysmark 25 bij gebruikte apps
Voor onze metingen gebruiken we de benchmarksuite Bapco Sysmark 25. Die omvat verschillende retailversies van bekende en populaire toepassingen en meet hoe lang typische werkprocessen daarmee duren. De Adobe-toepassingen omvatten Acrobat Pro, Lightroom Classic, Photoshop en Première. Van Microsoft zijn Excel, Outlook, PowerPoint en Word allemaal opgenomen in de 2019-versie. Daarnaast zijn er de audio-editor Audacity, de scripttaal AutoIt, het compressieprogramma WinZip 24.0 Enterprise van Corel en de Chrome-browser 81.0 van Google.
Bapco Sysmark drukt de resultaten uit in punten en gebruikt daarbij verschillende categorieën: Productivity, Creativity en Responsiveness, en er is ook een Overall Rating.
We hebben Windows 10 en 11 getest met actieve en inactieve VBS, en ook met actieve VBS en HVCI. Dat is gedaan om te voorkomen dat we Windows 11 als trager beoordelen alleen omdat er een beveiligingsfunctie actief is die onder Windows 10 uitgeschakeld is.
Uit de resultaten blijkt dat de beveiligingsfuncties het systeem inderdaad afremmen, maar zoals verwacht bij beide systemen in gelijke mate.