Oktober beveiligingsupdates Microsoft: nog steeds printerproblemen

Redactie
0

Ook de beveiligingsupdates van oktober van Microsoft bieden geen definitieve oplossing voor de printerproblemen: de beveiligingsupdates van 12 oktober veroorzaken opnieuw problemen met netwerkprinters.


oktober beveiligingsupdates microsoft printerproblemen


Oktober beveiligingsupdates van Microsoft geven nog steeds printerproblemen

Sinds juni 2021 probeert Microsoft met verschillende updates verschillende kwetsbaarheden in de Windows printer spooler service, samengevat onder de naam “PrintNightmare”, te dichten. Aangezien deze kwetsbaarheden door cybercriminelen worden gebruikt voor aanvallen en er voortdurend nieuwe aanvalsmogelijkheden worden toegevoegd door middel van nieuwe kwetsbaarheden, is het zeer raadzaam om de beveiligingsupdates die op de maandelijkse patchdag verschijnen, snel te installeren.

Afdrukproblemen juli update

Maar sinds juli 2021 hebben zich echter al herhaaldelijk problemen voorgedaan: Na het installeren van de updates werken printers of afzonderlijke afdrukfuncties niet meer. De beveiligingsupdate van 12 oktober 2021 (KB5006670) voor de desktop- en server-versies van Windows vormen hierop geen uitzondering. Microsoft heeft enkele problemen bevestigd, maar definitieve oplossingen ontbreken nog.

Microsoft bevestigt oude problemen en pakt ze aan

Afdrukproblemen september update

Eerder verschenen al berichten over afdrukproblemen veroorzaakt door de september 2021 update KB5005565. Microsoft heeft deze problemen inmiddels bevestigd in ondersteuningsartikel KB5006670. Volgens dit artikel is het mogelijk dat de installatie van printers met Internet Printing Protocol (IPP) niet succesvol wordt voltooid na de installatie van KB5005565. Apparaten die op de printer waren aangesloten voordat KB5005565 werd geïnstalleerd en waarvoor stuurprogramma’s waren geïnstalleerd, worden niet beïnvloed. Microsoft werkt momenteel aan een oplossing en is van plan deze in een toekomstige update uit te brengen.

Nieuwe problemen update oktober?

Een tweede probleem dat door Microsoft is bevestigd, zou zijn opgelost met de huidige update KB5006670. Het probleem werd onder Windows 10 21h1 omschreven als:
Na het installeren van de september-update op een afdrukserver werden de afdrukeigenschappen die op deze server waren gedefinieerd, onder bepaalde omstandigheden niet meer correct aan clients verstrekt. Dit had tot gevolg dat aangepaste instellingen die op de server waren gedefinieerd (bv. instellingen voor dubbelzijdig afdrukken) niet langer automatisch werden toegepast. De cliënten drukten alleen af met de standaard printerinstellingen.

Verwarring

De in het verleden aangereikte oplossingen van het probleem creëren een verwarrend beeld: De releasedatum van de oktober-update gaat vergezeld van de melding dat het probleem is verholpen – er staat echter een aantekening onder dat de vermelding een dag later, op 13 oktober, werd (her)geopend. Het blijft dus onduidelijk of het probleem nog bestaat.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Wel of niet opgelost, of nieuwe problemen

Even verwarrend gedateerd (“Opgelost”: 2021-10-12, maar “Geopend”: 2021-10-15) is de geschiedenis van een ander probleem dat volgens Microsoft ook werd geïntroduceerd door KB5005565 en dat, volgens het bijbehorende ondersteuningsartikel, alle Windows clients van Windows 7 SP1 tot Windows 11 trof, evenals de server tegenhangers. Het leidt er in sommige netwerkomgevingen onder bepaalde omstandigheden toe dat clients niet meer op de servers kunnen afdrukken: Voor de installatie van een printerstuurprogramma zijn beheerdersrechten vereist.


Probleem opgelost – of weer open? De informatie in sommige ondersteunende artikelen is verwarrend.


Admin-Beheerders hebben in verschillende forums expliciet melding gemaakt van het optreden van het zojuist beschreven probleem, zelfs na het installeren van de huidige update KB5006670. Hieruit blijkt dat het probleem ofwel nog steeds bestaat – of dat KB5006670 weer nieuwe reconstructies en patches nodig heeft.

Nieuwe ondersteuning

Voor de laatste variant is er een nieuw ondersteuningsartikel van Microsoft (“Geopend”: 2021-10-15), dat officieel de huidige problemen bevestigt onder de kop “Telkens wanneer u probeert af te drukken, wordt u gevraagd om admin rechten”, wat identiek is aan het eerste geval. De probleemomschrijving komt overeen met die in een oudere melding. Deze keer geeft het bedrijf geen verklaring voor het probleem. Zij werken aan een oplossing en schatten dat deze eind oktober beschikbaar zal zijn.

Nieuw probleem

Als dit een nieuw probleem is dat met KB5006670 is geïntroduceerd, ligt de veronderstelling van een verband met een bepaalde kwetsbaarheidsfix voor de hand: op 12 oktober 2021 heeft Microsoft de spoofing-kwetsbaarheid CVE-2021-36970 in de printer spooler service gedicht met bijbehorende beveiligingsupdates voor Windows 7 tot en met Windows 11 en hun overeenkomstige server-tegenhangers. De kwetsbaarheid werd ontdekt door de beveiligingsonderzoekers XueFeng Li en Zhiniang Peng van Sangfor, die ook te boek staan als de ontdekkers van de PrintNightmare kwetsbaarheid CVE-2021-1675. Een verband is echter nog niet bevestigd, dus dit is vooralsnog slechts speculatie.

De oktober beveiligingsupdates microsoft printerproblemen: mogelijke oplossingen

Werkwijzen van september nog steeds nuttig

Sommige beheerders konden de vereisten voor beheerdersrechten uitschakelen met de maatregelen die worden genoemd in het artikel over de afdrukproblemen van september. Voor anderen hielp het om de printerdrivers te updaten naar V4-drivers.

In diverse fora en andere nieuwsberichten wordt momenteel gesproken over zelfgemaakte “probleemoplossingen” door admins, waarbij (met behulp van een script) twee nieuwe bestandsversies (win32spl.dll en spoolsv.exe) worden vervangen door oudere en de print service opnieuw wordt opgestart.

Mogelijke complicaties

Aangezien er melding gemaakt is van mogelijke complicaties, dient deze oplossingsaanpak alleen met grote voorzichtigheid te worden toegepast, vooral in bedrijfsomgevingen. Het verwijderen en blokkeren van beveiligingsupdates is gezien de daaruit voortvloeiende aanvalsrisico’s zeker niet aan te bevelen.

In geval van twijfel blijft het wachten op de aangekondigde – en deze keer hopelijk definitieve – oplossing van Microsoft voor het probleem.


Volg de ontwikkelingen in c't 06/2024

Meer over

Printers

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11-patch werkt niet goed met Ryzen-processor

Onder Windows 11 is na een patch de level 3-cache van AMD's Ryzen-processor nu nog lamlendiger dan in het begin en ze draaien langzamer dan onder Wind...

Windows 11: problemen met USB-printers

Windows 11 is nog maar net uit of gebruikers merken al problemen op met printers van verschillende fabrikanten die aangesloten zijn via USB.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er