Windows 11 24H2: dit is wat je kunt verwachten van deze nieuwe versie

Elwin Hodžić
0

Windows 11 24H2 staat gepland om uitgebracht te worden in het najaar van 2024, naar verwachting tussen eind september en midden oktober. We hebben al een voorproefje kunnen krijgen via het Windows Insider bètatestprogramma.

Windows 11 24H2: dit is wat je kunt verwachten van de nieuwe versie


Gratis nieuws, info en tips over Windows 11 ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Geruchten over Windows 12

Voordat we naar Windows 11 24H2 gaan kijken, willen we eerst even terugkomen op de geruchten die al ongeveer een jaar online circuleren over een nieuwe versie genaamd Windows 12. Speculaties daarover zijn deels gebaseerd op voor de hand liggende aanwijzingen, zoals het terloops tonen van een zwevende taakbalk en andere nieuw ontworpen interface-elementen tijdens een presentatie van Microsoft. Deels zijn die ook gebaseerd op vage formuleringen van partnerbedrijven zoals Intel, die suggereren dat er tegen 2024 goede verkopen worden verwacht vanwege een ‘Windows Refresh’ die er zou moeten komen. Dat zou echter ook een functionele update kunnen zijn, want serieuze aanwijzingen dat Windows 12 daadwerkelijk op de planning staat, zijn er nog niet – althans niet voor 2024. Dat betekent niet dat er nog geen plannen zijn: Microsoft onthulde Windows 11 pas zo’n vier maanden voor de release.

Vernieuwingen in de Verkenner en Archiefbeheer

Geen functie-update passeert zonder nieuws over de Verkenner – versie 24H2 volgt die traditie. Zo krijgen de nu nog enigszins cryptische miniknoppen voor knippen, kopiëren, plakken enzovoort in het contextmenu na de update labels, zodat ze beter herkenbaar zijn.

Bij Windows 11 versie 23H2 werd de mogelijkheid toegevoegd om zipbestanden in de 7z-, RAR- en TAR-formaten uit te pakken. 24H2 voegt de mogelijkheid toe om ook 7z- en TAR-archieven te maken. Deze functie is te vinden door met de rechtermuisknop op bestanden en mappen te klikken en ‘Comprimeren naar…’ te selecteren. Via ‘Extra opties’ kun je ook pakketparameters instellen, zoals compressieniveau, algoritme en, voor TAR, het exacte formaat (POSIX-conforme Pax of ustar).

Je kunt kiezen voor meerdere compressieformaten en daar ook details zoals het compressieniveau van instellen.

sudo voor Windows, gewijzigde installatie

Het lijkt misschien vreemd om het sudo-commando, bekend van Unix-achtige systemen, te gebruiken om programma’s met verhoogde rechten op Windows uit te voeren. Zeker omdat runas.exe al lange tijd een Windows-consolecommando is dat vergelijkbare taken uitvoert.

Voor het eerst in lange tijd heeft Microsoft het installatieprogramma voor nieuwe Windows-installaties visueel herzien. Bij het installeren moet je nu een vakje aanvinken om te bevestigen dat je begrijpt dat de installatie alle gegevens op de doelschijf zal verwijderen. Verder biedt de nieuwe interface niets nieuws.

Een nuttigere optie is echter te vinden tijdens de eerste keer opstarten na installatie (ook wel Out Of Box Experience, kortweg OOBE genoemd). Het min of meer verplicht tot stand brengen van een internetverbinding hierbij is niet alleen irritant, maar ook een probleem als er geen LAN- of WLAN-adapter wordt gevonden omdat Windows daar geen stuurprogramma voor heeft. Met de knop ‘Stuurprogramma installeren’ kun je tijdens OOBE nu een netwerkstuurprogramma toevoegen zonder de omweg via Opdrachtprompt en Apparaatbeheer.


Gratis nieuws, info en tips over Windows ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

App-veranderingen en verbeteringen

Bovendien goed nieuws wat betreft de standaard apps: bij een schone herinstallatie van 24H2 worden er minder standaard-apps geïnstalleerd. De apps Mail, Contacten, Agenda, Kaarten, Cortana en Films en tv zijn niet langer standaard inbegrepen. Voor het grootste deel zijn die apps simpelweg overbodig geworden: de nieuwe Outlook-app vervangt Mail, Contacten en Agenda. Met het oog op Microsoft Copilot heeft Cortana eindelijk zijn langste tijd gehad en Films & tv wordt vervangen door de Media Playback-app. Dat is een soort nieuwe editie van de goede oude Windows Media Player. Alleen de Kaarten-app lijkt geen opvolger te hebben

De nieuwe Outlook-app vervangt de oude apps Mail, Contacten en Agenda.

.

Integratie van Microsoft Teams

Ook is er nieuws over Microsoft Teams te melden. Met versie 24H2 is het nu eindelijk mogelijk om zakelijke en persoonlijke accounts te gebruiken met de voorgeïnstalleerde Teams-app. Dat werkt ook parallel. Microsoft moet nog enkele aanpassingen maken aan de namen: de twee pictogrammen in het systeemvak van de taakbalk melden zichzelf als ‘Teams (werk of school)’ en ‘Teams (persoonlijk)’.

Opties voor het widget-board

Het widget-board van Windows 11 heeft nu de mogelijkheid om te schakelen tussen de gebruikelijke weergave met een bijgevoegde nieuwsfeed en een weergave met alleen je eigen widgets. De optie om de nieuwsfeed volledig uit te schakelen, die geïntroduceerd is bij de Windows 11 Moment 5 update, blijft bestaan.

Verbeteringen in Instellingen

Bovendien biedt Instellingen in Windows 11 24H2 opties om aan te geven wat er moet gebeuren wanneer je op de aan-uitknop klikt. Voorheen moest je het klassieke configuratiescherm gebruiken om die opties te wijzigen. Hoewel dat dus niet meer nodig is, zijn de opties daar nog steeds beschikbaar. Microsoft heeft ook de toegang tot de energiebesparende modus vereenvoudigd: de energiebesparende modus, die zorgt voor een lager verbruik tijdens gebruik (niet de stand-bymodus), kan nu rechtstreeks worden geactiveerd met een schakelaar – zelfs op een desktopcomputer. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor virtuele machines.

 

Je kunt bij de Instellingen nu aangeven wat er moet gebeuren als je op de aan-uitknop drukt en de energiebesparende modus activeren.


Gratis nieuws, info en tips over Windows ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Ondersteuning voor Wi-Fi 7

Met de 24H2-update zou Windows 11 ook volledige ondersteuning moeten krijgen voor de draadloze Wi-Fi 7-standaard. Dit lijkt misschien in eerste instantie vreemd, omdat de bijbehorende stuurprogramma’s in principe werken met elke huidige Windows 11-versie 23H2. Tijdens de test hebben we echter wel een aantal problemen ervaren. Omdat Wi-Fi 7 al op de markt is gekomen en er geschikte apparaten kunnen worden aangeschaft, zou het ons niet verbazen als Microsoft vóór versie 24H2 Wi-Fi 7-ondersteuning zou bieden met een update voor de bestaande Windows-versies.

Veranderingen in cpu-ondersteuning

Enkele weken geleden kwamen er berichten naar buiten dat Microsoft mogelijk de ondersteuning voor bepaalde processors voor Windows 11 zou stopzetten. Deze boodschap vond weerklank bij gebruikers die al gefrustreerd waren door de extreem hoge systeemvereisten. Echter, bij nader inzien blijkt deze beperking, die vermoedelijk zou worden geïmplementeerd in versie 24H2, grotendeels irrelevant te zijn. Maar waar het relevant is, vormt het wel een echt probleem, omdat het op basis van de huidige kennis niet te omzeilen is.

Microsoft vereist de CPU-instructiesets SSE 4.2 (Intel) en SSE 4a (AMD), evenals de processorinstructie POPCNT. Dit geldt in grote lijnen voor alle Intel CPU’s die niet behoren tot de “Core i”-reeks, zoals Core 2 Duo en Quad, evenals Pentium, Celeron en Xeon CPU’s die daarvan zijn afgeleid. De meeste CPU’s vanaf de eerste Core i7, met andere woorden de “Nehalem”-processor uit 2008, ondersteunen deze instructies – met uitzondering van enkele oude energiezuinige CPU’s uit de Atom-serie, die voornamelijk werden gebruikt in netbooks. AMD was hier iets eerder bij: de instructies worden ondersteund vanaf de Barcelona-architectuur (“Phenom”).

Computers met processors zoals de Intel Core 2 Duo en de AMD Athlon 64 X2 zullen waarschijnlijk niet meer kunnen draaien op versie 24H2. Microsoft is van mening dat dit niet relevant is, omdat ook veel nieuwere processors tot 2016 niet worden ondersteund. Degenen die nog steeds een pc met een Core 2 Duo of iets vergelijkbaars gebruiken en erin geslaagd zijn om Windows 11 met behulp van trucs te installeren, zullen waarschijnlijk in de steek worden gelaten.

Tot slot

Windows 11 24H2 is nog niet helemaal compleet, omdat een functie waar Microsoft momenteel het meest mee uitpakt, nog ontbreekt in de EU: de AI-assistent genaamd Microsoft Copilot voor Windows. Microsoft is ook bezig met het toevoegen van nieuwe functies buiten de insider-testversies om. Tot voor kort was de Copilot toegankelijk via een specifieke snelkoppeling op het bureaublad, ook al had Microsoft deze vanwege juridische problemen nog niet uitgebracht. Maar dit werkt niet meer. De snelkoppeling opent niet langer de Copilot, maar gewoon een Edge-browservenster. Wanneer Microsoft de functie gereed zal maken voor de Digital Markets Act (DMA) van de EU, is het voor iedereen een raadsel – als Microsoft versie 24H2 niet haalt, zal het nog gênanter zijn dan het al is.

Afgezien daarvan, zoals meestal geldt voor functie-updates: 24H2 brengt een behoorlijke reeks nieuwe functies, een paar oude functies zijn verwijderd – maar hoe goed de update werkelijk is, zal pas duidelijk worden in praktisch gebruik, wanneer in totaal miljoenen gebruikers het (op toegestane manieren en met trucs) om hun computers installeren.


Gratis nieuws, info en tips over Windows ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

Logitech MeetUp 2 gelanceerd voor vergaderingen in huddle rooms

We ontvingen een exclusieve uitnodiging voor een persbijeenkomst op 14 en 15 mei bij het kantoor van Logitech in Cork, Ierland. Wij kregen als een van...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er