Moederbordfabrikanten en Intel bekvechten om overclocking-blokkade Haswell-cpu’s

Redactie
0

Intel staat het overklokken via multiplicator alleen toe op Z87-moederborden (bron: Intel)

De Haswell-cpu’s Core i5-4670K en Core i7-4770K zijn dankzij een open multiplicator bijzonder makkelijk te overklokken. Jammer is alleen dat Intel deze functie van de zogenaamde K-processors op moederborden met de relatief dure Z87-chipset beperkt. Enkele weken geleden is Asrock voor B85- en H87-moederborden begonnen met het uitbrengen van firmware-updates waarmee deze blokkade kan worden omzeild. Asus, Biostar en Gigabyte volgden spoedig erna.

Ondertussen komen er steeds meer aanwijzingen dat Intel omtrent dit gebeuren niet zomaar aan de zijlijn blijft staan. Zo is op de Franse website Hardware.fr te lezen dat de chipfabrikant aan een microcode-update voor Haswell werkt, waarmee het zogenaamde ‘Non-Z Overclocking’ wordt verhinderd. Intel wilde hierop verder niet ingaan, maar MSI kwam met een statement dat de update bevestigt.

Normaal gesproken belandt nieuwe microcode via een UEFI- of BIOS-update van het moederbord in de processors. Als de fabrikanten van moederborden geen medewerking verlenen, heeft Intel echter nog een troef achter de hand: Windows Update. Ruim zes jaar geleden had de chipfabrikant met KB936357 op dezelfde manier al microcode-updates beschikbaar gesteld om destijds fouten in processors glad te strijken zonder de hardware te hoeven vervangen.

Deel dit artikel

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er