Moederbordfabrikanten en Intel bekvechten om overclocking-blokkade Haswell-cpu’s

Redactie
0

Intel staat het overklokken via multiplicator alleen toe op Z87-moederborden (bron: Intel)

De Haswell-cpu’s Core i5-4670K en Core i7-4770K zijn dankzij een open multiplicator bijzonder makkelijk te overklokken. Jammer is alleen dat Intel deze functie van de zogenaamde K-processors op moederborden met de relatief dure Z87-chipset beperkt. Enkele weken geleden is Asrock voor B85- en H87-moederborden begonnen met het uitbrengen van firmware-updates waarmee deze blokkade kan worden omzeild. Asus, Biostar en Gigabyte volgden spoedig erna.

Ondertussen komen er steeds meer aanwijzingen dat Intel omtrent dit gebeuren niet zomaar aan de zijlijn blijft staan. Zo is op de Franse website Hardware.fr te lezen dat de chipfabrikant aan een microcode-update voor Haswell werkt, waarmee het zogenaamde ‘Non-Z Overclocking’ wordt verhinderd. Intel wilde hierop verder niet ingaan, maar MSI kwam met een statement dat de update bevestigt.

Normaal gesproken belandt nieuwe microcode via een UEFI- of BIOS-update van het moederbord in de processors. Als de fabrikanten van moederborden geen medewerking verlenen, heeft Intel echter nog een troef achter de hand: Windows Update. Ruim zes jaar geleden had de chipfabrikant met KB936357 op dezelfde manier al microcode-updates beschikbaar gesteld om destijds fouten in processors glad te strijken zonder de hardware te hoeven vervangen.

Deel dit artikel

Lees ook

Pre-order de nieuwe special: ChatGPT en andere mogelijkheden van AI

Ontdek zelf de kracht van ChatGPT en leer hoe je in een handomdraai teksten over elk onderwerp schrijft en hoe je je eigen teksten beter en mooier kun...

IBC 2023: een samenvatting van de beurs in Amsterdam

Dit jaar vond de jaarlijkse vakbeurs voor consumentenelektronica IFA Berlin plaats van 1 september tot 5 september 2023. Wederom was de redactie van c...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er