Moederbordfabrikanten en Intel bekvechten om overclocking-blokkade Haswell-cpu’s

Redactie
0

Intel staat het overklokken via multiplicator alleen toe op Z87-moederborden (bron: Intel)

De Haswell-cpu’s Core i5-4670K en Core i7-4770K zijn dankzij een open multiplicator bijzonder makkelijk te overklokken. Jammer is alleen dat Intel deze functie van de zogenaamde K-processors op moederborden met de relatief dure Z87-chipset beperkt. Enkele weken geleden is Asrock voor B85- en H87-moederborden begonnen met het uitbrengen van firmware-updates waarmee deze blokkade kan worden omzeild. Asus, Biostar en Gigabyte volgden spoedig erna.

Ondertussen komen er steeds meer aanwijzingen dat Intel omtrent dit gebeuren niet zomaar aan de zijlijn blijft staan. Zo is op de Franse website Hardware.fr te lezen dat de chipfabrikant aan een microcode-update voor Haswell werkt, waarmee het zogenaamde ‘Non-Z Overclocking’ wordt verhinderd. Intel wilde hierop verder niet ingaan, maar MSI kwam met een statement dat de update bevestigt.

Normaal gesproken belandt nieuwe microcode via een UEFI- of BIOS-update van het moederbord in de processors. Als de fabrikanten van moederborden geen medewerking verlenen, heeft Intel echter nog een troef achter de hand: Windows Update. Ruim zes jaar geleden had de chipfabrikant met KB936357 op dezelfde manier al microcode-updates beschikbaar gesteld om destijds fouten in processors glad te strijken zonder de hardware te hoeven vervangen.

Deel dit artikel

Lees ook

MSI onthult Next Level Content Creation desktop-pc’s en monitoren

MSI onthult nieuwe Content Creation desktop-pc's: de Creator P100X en Creator P100A met nieuwe monitoren en de Creator PS321QR & Creator PS321RV.

Repair Monkeys: zo wordt het leuk om je iPhone te repareren!

De batterij van je iPhone loopt dramatisch snel leeg. Of je hebt je telefoon laten vallen en nu zit er een barst in het scherm. Tijd voor iets nieuws?...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er