Het rechtstreeks aansturen van smarthome-componenten door Google Home moet je slimme apparaten sneller en betrouwbaarder maken.
Google heeft op de Google I/O aangekondigd dat de slimme luidsprekers Home, Home Mini en Nest Home de smarthome-apparaten in de nabije toekomst lokaal zullen aansturen en ermee kunnen communiceren. Als je op dit moment je Philips Hue lampen wilt aanzetten, wordt je spraakopdracht eerst naar de Google-server gestuurd en daar geïnterpreteerd. Daar wordt achterhaald om welke apparaten het gaat en wordt de opdracht doorgestuurd naar de cloud van Philips, die dat via internet weer doorstuurt naar de Hue Bridge bij jou thuis.
De bridge schakelt via Zigbee de gewenste lamp dan in. Iedere opdracht, die zich eigenlijk lokaal afspeelt, gaat via internet dus zo’n beetje de halve wereld over en wordt door meerdere clouddiensten verwerkt. Dat duurt even en daar kan nog van alles bij misgaan. Veel smarthome-bezitters hebben er dan ook soms last van dat hun lampen vertraagd aan of uit gaan, of dat niet synchroon doen of in het geheel niet reageren.
Nieuwe API
Een nieuwe API voor Google Assistant moet dat probleem verhelpen. Ontwikkelaars kunnen daarmee vaststellen of en hoe hun apparaten lokaal bereikbaar zijn. Een spraakopdracht wordt voor interpretatie naar Google gestuurd en krijgt dan hoe de lokale apparaten via HTTPS of via Bluetooth LE bestuurd kunnen worden. Dat moet met een latentie van minder dan 300 ms mogelijk gaan zijn.
Als gebruiker hoef je daar niets voor te doen. De fabrikanten moeten wel een paar regels code toevoegen om de lokale toegang transparant te laten werken. De route via de clouds blijft als back-up bestaan.
Het lokaal aansturen gaat in juni naar de Developer Preview en moet in oktober geactiveerd worden. Google wil de Assistant van Google Home en Nest Hub uitbouwen tot een smarthome-centrale waarmee je smarthome-apparaten meteen met Assistant kunt gebruiken zonder dat je de apps van de betreffende fabrikanten hoeft te installeren.
Negatieve gevolgen
Het feit dat Google zijn Assistant wil gaan promoten tot een smarthome-centrale en daar de API voor gaat aanpassen, is een doorn in het oog van degenen die op dit moment smarthome-centrales maken. Homey (voor een review zie c’t 5 op pagina 44 en de nieuwsberichten) stuurde zijn gebruikers bijvoorbeeld meteen een mail met de mededeling dat de Nest-app voor Homey vanaf 31 augustus niet meer te gebruiken is doordat de Nest Partner API van Google ophoudt te bestaan. Een citaat uit dat bericht: “We view this action as a breach of trust on their end and an unfair move impacting consumers’ freedom”. Nest-apparaten zullen dan niet meer door Homey (en andere smarthome-centrales) te bedienen zijn.