Raspberry Pi 3B+ met snellere netwerkverbindingen

Marco den Teuling
0

Raspberry Pi 3B+ plus sneller netwerk wifi 5GHz gigabit review testElk jaar komt er weer een nieuwe Raspberry Pi. In 2016 was het de Raspberry Pi 3, in 2017 arriveerde de Zero W. En in 2018 verscheen op Pi Day (14-3) de opgepimpte Raspberry Pi 3B+. Het einde van de serie is in zicht, maar de 3B+ biedt weer enkele verbeteringen. 

Toen de Raspberry Pi Foundation twee jaar geleden de Raspberry 3B presenteerde, was het al duidelijk dat het einde van de serie met deze architectuur in zicht zou komen. Het maakt niet uit hoeveel ARM-kernen van welke snelheid je nog in een System-on-Chip (SoC) kunt onderbrengen, zo lang de grafische processor VideoCore IV het hart van het systeem blijft, is ook niet meer mogelijk dan USB 3.0 en maximaal 1 GB aan RAM. Nieuwe multimedia-codecs kunnen alleen softwarematig gerealiseerd worden. De hoop op 4K kun je daarmee opgeven, bij 1080p met 30 beelden per seconde is het maximum bereikt.

Omdat de Foundation de compatibiliteit met oudere apparaten en openheid van het systeem hoog in het vaandel heeft staan, moest voor een wezenlijk betere Raspberry Pi een minstens verwante, moderne SoC met open gedocumenteerde gpu beschikbaar zijn.

Die is echter – ondanks wat speculaties over de BCM7268 – nog niet in zicht. Dus komt de Foundation met wat realistisch gezien te verwachten was: een Raspberry Pi 3B+ met net iets meer aan boord dan zijn voorganger de 3B. De opsteekmodules en behuizingen die je al hebt kun je gewoon hergebruiken. Na een besturingssysteem- en kernelupdate (4.14), die op het moment dat je dit leest al uit zijn, werkt dan waarschijnlijk ook alle aanwezige software op de Raspberry Pi 3B+. De eerste tests geven wel wat vertrouwen op dat gebied.

Raspberry Pi 3B+ plus behuizing afdekplaatje

Verbeteringen bij de Pi 3B+

De drieënhalve noemenswaardige veranderingen in het totaalpakket maken het leven met de Raspberry Pi wat aangenamer. Eerst het halve nieuws: de SoC zelf, die nu BCM2937B0 heet en een afdekplaat als heatspreader heeft, is iets sneller geworden.

Door wat interne optimalisaties en een nieuwe powermanagement-chip stijgt de maximale frequentie zo’n 17 procent van 1,2 naar 1,4 GHz. Als de synthetische benchmark EEMBC CoreMark met een tot drie threads draait, rekent de nieuwe Pi dan ook ongeveer 17 procent sneller.

Bij voortdurende hoge belasting op alle kernen (CoreMark met 4 en meer threads) moet ook de nieuwe SoC de frequentie verlagen. Het energieverbruik van ons testexemplaar (previewmodel) was daarbij wel onverwacht hoog.

De Pi 3B+ heeft verder Gigabit Ethernet en met de BCM43455 ook 2,4/5GHz ac-wifi aan boord. Daarmee zijn snellere netwerkverbindingen mogelijk dan bij de Pi3B (10/100 Ethernet en 2,4 GHz n-wifi).

Raspberry Pi 3B+ plus benchmark testresultaten snelheid

Power-over-Ethernet

Van een andere verbetering van de Raspberry Pi 3B+ zie je alleen maar de vier ‘PoE’-pinnen op de printplaat. Er zal voor 20 tot 30 dollar een Power-over-Ethernet-opsteekmodule aangeboden worden die de via de netwerkkabel binnenkomende voedingsspanning transformeert en via de GPIO-pinnen naar de Raspberry Pi stuurt. Dat is waarschijnlijk maar voor een beperkt aantal mensen interessant, maar wel ideaal voor industriële toepassingen. Overeenkomstig PoE-klasse 802.af verwacht de Pi dat de switch hem 12,95 watt kan leveren – dus evenveel als de door de Foundation aanbevolen voedingsadapter met 5V/2,5A.

Raspberry Pi 3B+ plus LAN7515 PoE Gigabit

Conclusie

Een iets hogere snelheid voor hetzelfde geld is natuurlijk altijd welkom. Je oude Raspberry Pi 3B vervangen door het nieuwe model loont echter alleen als je concreet behoefte hebt aan een hogere netwerksnelheid of een sneller wifi.

Eben Upton, de baas van de Raspberry Foundation, gaf in een gesprek met ons aan dat de Raspberry Pi 4 in 2019 wordt verwacht. Maar wat je daarvan mag verwachten, is volgens hem nog niet duidelijk. Een nieuwe Raspberry Pi moet in elk geval betaalbaar blijven, zodat de Pi ook in de toekomst niet alleen een leuk knutselplatform blijft, maar bovendien een aantrekkelijk leermiddel.

(Ingo T. Storm / Noud van Kruysbergen, c’t magazine 5/2018)

Raspberry Pi 3B+
Mini-computer
FabrikantRaspberry Pi Foundation, www.raspberrypi.org
SoCBCM2837B0
ARM-kernen, frequentie4 × Cortex-A53 (ARMv8), 0,6 tot 1,4 GHz
Graphics-unitVideoCore IV
RAM1 GB
Gigabit-ethernetMicrochip LAN7515 (USB 2.0)
Wifi 2,4/5 GHzBCM43455 (SDIO, BT 4.2)
Prijscirca € 40

 

Raspberry Pi starterkit aanbieding 3B+ inclusiefWil je zelf aan de slag met de Raspberri Pi 3B+?

Deze handige starterkit bevat alles wat je nodig hebt!

Bestel nu op: www.ct.nl/raspberrykit

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er