De introductie van Sora: een tekst-naar-video generator van OpenAI

Elwin Hodžić
0

De makers achter ChatGPT, OpenAI, hebben een tekst-naar-video-generator geïntroduceerd genaamd “Sora”. Deze nieuwe tekst-naar-video-generator kan opmerkelijk realistisch ogende video’s produceren op basis van tekst door middel van AI.

De introductie van Sora

Wat is Sora?

Het model maakt deel uit van een OpenAI-onderzoeksproject dat tot doel heeft kunstmatige intelligentie in staat te stellen de fysieke wereld en haar bewegingen te begrijpen en na te bootsen. Zo kun je video’s van maximaal één minuut lang genereren en streeft dit model naar hoge visuele kwaliteit en nauwkeurige uitvoering van de instructies van de gebruiker.


Op de hoogte blijven omtrent alles over AI?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Wat kun je met Sora?

De voorbeeldvideo’s gepresenteerd door OpenAI bestrijken een breed scala: van een wandeling door een neon-verlichte straat in Tokio tot wollige mammoeten in een besneeuwd landschap en creatieve voorstellingen zoals een jonge man die op een wolk zit en een boek leest. Volgens OpenAI zijn alle voorbeeldvideo’s rechtstreeks door Sora gegenereerd zonder enige modificaties.

Ondanks de vaak overtuigende resultaten op het eerste gezicht heeft Sora volgens OpenAI ook zwakke punten. Het model heeft bijvoorbeeld moeite met het nauwkeurig simuleren van de fysica van complexe scènes of het begrijpen van het onderscheid tussen oorzaak en gevolg.

Hoe kun je Sora gebruiken?

OpenAI heeft in eerste instantie alleen specifieke groepen, waaronder experts op het gebied van beveiligingsevaluaties en creatieve professionals, toegang gegeven tot Sora. Dit om het model te testen in verschillende contexten en het verder te ontwikkelen voor een breder publiek.

Veiligheidsmaatregelen van OpenAI

OpenAI neemt veiligheidsmaatregelen om het risico van misbruik te minimaliseren. Dit omvat de ontwikkeling van detectietechnologieën voor gegenereerde inhoud en de integratie van beschermende maatregelen, zoals C2PA-metadata, in toekomstige producten.

Hoe werkt Sora eigenlijk?

Het model gebruikt de Diffusion Model-technologie en de Transformer-architectuur om video’s te genereren op basis van inzichten uit kleine gegevenspakketten, vergelijkbaar met de aanpak van het recentelijk door Google geïntroduceerde “Lumiere”. OpenAI beschouwt Sora als een verdere belangrijke stap op weg naar algemene kunstmatige intelligentie voor een breed publiek.


Op de hoogte blijven omtrent alles van Sora, ChatGPT en meer?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er