14 maart is internationale pi-dag

Daniel Dupré
0

Vandaag is de internationale pi-dag. Dan hebben we het niet over de minicomputer Raspberry Pi, maar het getal π. Elk jaar wordt op 14 maart wereldwijd op allerlei wiskunde opleidingen deze dag gevierd. De reden om deze dag te kiezen is omdat volgens de Amerikaanse schrijfwijze eerst de maand dan de dag wordt genoemd. 3/14 wordt op die manier de eerste drie cijfers van pi: 3,14.

Gewoonlijk wordt om 13:59 uur – 1:59 PM – het startschot gegeven. Dat zijn namelijk de eerste drie cijfers die komen na de drie cijfers van de ‘datum’ in π oftewel 3,14159. Naar keuze kun je de 24-uurs klokindeling gebruiken en begin je om 15:09.

In Amerika wordt op veel scholen ook wel π-day gevierd door taart uit te delen – pie. In Europa is pi-dag minder bekend, hoewel sommige docenten naar verluidt er aandacht aan schenken door pi-gebaseerde activiteiten in hun klassen te organiseren. Ook gaf de Universiteit Leiden in 2017 een symposium. Dit jaar valt het echter in het weekend en mede door de corona-situatie zal de dag helaas grotendeels ongemerkt voorbij gaan.

En ten slotte is 14 maart de geboortedag van Albert Einstein (1879-1955) en de sterfdag van Stephen Hawking (1942-2018).

 

Een andere pi, maar zeker zo interessant: Het Ultieme Raspberry Pi Handboek 2019

Meer over

Pi day

Deel dit artikel

Lees ook

AMD zet zeilen bij in processors race met Intel

AMD zet alle zeilen bij nu Intel met "Alder Lake" zijn achterstand in de race van de ontwikkeling van processors lijkt goed te maken en maakt winstcij...

Black Friday Weggeefweek 2021

Black Friday en Cyber Monday: van dinsdag 23 november tot en met maandag 29 november maak je elke dag kans op een van de onderstaande prijzen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er