14 maart is internationale pi-dag

Daniel Dupré
0

Vandaag is de internationale pi-dag. Dan hebben we het niet over de minicomputer Raspberry Pi, maar het getal π. Elk jaar wordt op 14 maart wereldwijd op allerlei wiskunde opleidingen deze dag gevierd. De reden om deze dag te kiezen is omdat volgens de Amerikaanse schrijfwijze eerst de maand dan de dag wordt genoemd. 3/14 wordt op die manier de eerste drie cijfers van pi: 3,14.

Gewoonlijk wordt om 13:59 uur – 1:59 PM – het startschot gegeven. Dat zijn namelijk de eerste drie cijfers die komen na de drie cijfers van de ‘datum’ in π oftewel 3,14159. Naar keuze kun je de 24-uurs klokindeling gebruiken en begin je om 15:09.

In Amerika wordt op veel scholen ook wel π-day gevierd door taart uit te delen – pie. In Europa is pi-dag minder bekend, hoewel sommige docenten naar verluidt er aandacht aan schenken door pi-gebaseerde activiteiten in hun klassen te organiseren. Ook gaf de Universiteit Leiden in 2017 een symposium. Dit jaar valt het echter in het weekend en mede door de corona-situatie zal de dag helaas grotendeels ongemerkt voorbij gaan.

En ten slotte is 14 maart de geboortedag van Albert Einstein (1879-1955) en de sterfdag van Stephen Hawking (1942-2018).

 

Een andere pi, maar zeker zo interessant: Het Ultieme Raspberry Pi Handboek 2019

Meer over

Pi day

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

20 jaar Fritzbox: een blik op zowel het verleden als de toekomst

De rode routers hebben zowel in Duitsland als Nederland een aanzienlijke niche veroverd en hebben een loyale schare fans. We kijken in dit artikel nie...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er