14 maart is internationale pi-dag

Daniel Dupré
0

Vandaag is de internationale pi-dag. Dan hebben we het niet over de minicomputer Raspberry Pi, maar het getal π. Elk jaar wordt op 14 maart wereldwijd op allerlei wiskunde opleidingen deze dag gevierd. De reden om deze dag te kiezen is omdat volgens de Amerikaanse schrijfwijze eerst de maand dan de dag wordt genoemd. 3/14 wordt op die manier de eerste drie cijfers van pi: 3,14.

Gewoonlijk wordt om 13:59 uur – 1:59 PM – het startschot gegeven. Dat zijn namelijk de eerste drie cijfers die komen na de drie cijfers van de ‘datum’ in π oftewel 3,14159. Naar keuze kun je de 24-uurs klokindeling gebruiken en begin je om 15:09.

In Amerika wordt op veel scholen ook wel π-day gevierd door taart uit te delen – pie. In Europa is pi-dag minder bekend, hoewel sommige docenten naar verluidt er aandacht aan schenken door pi-gebaseerde activiteiten in hun klassen te organiseren. Ook gaf de Universiteit Leiden in 2017 een symposium. Dit jaar valt het echter in het weekend en mede door de corona-situatie zal de dag helaas grotendeels ongemerkt voorbij gaan.

En ten slotte is 14 maart de geboortedag van Albert Einstein (1879-1955) en de sterfdag van Stephen Hawking (1942-2018).

 

Een andere pi, maar zeker zo interessant: Het Ultieme Raspberry Pi Handboek 2019

Meer over

Pi day

Deel dit artikel

Lees ook

Asrock barebones voor AMD Renoir-apu’s en Intel Comet Lake

Asrock heeft twee nieuwe barebones aangekondigd. De DeskMini X300 is geschikt voor AMD's Renoir-apu's en de DeskMini H470 is bedoeld voor Intel Comet ...

Officepakket LibreOffice 7.0: Grafische bibliotheek Skia komt eraan

Twee jaar na de laatste grote versie verhoogt LibreOffice het versienummer naar 7.0 en biedt het Vulkan-rendering via de bibliotheek Skia.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er