Windows standaard op C:

Daniel Dupré
1

Als jullie schrijven over de drive waar Windows op geïnstalleerd staat, dan zeggen jullie vaak iets in de trend van dat het systeem meestal te vinden is op drive C:. Maar ik heb eigenlijk nog nooit een computer gehad waar Windows niet op de C:-partitie staat. Is er überhaupt een mogelijkheid om tijdens de set-up aan te geven dat Windows op een andere drive moet worden geïnstalleerd?

Het set-upprogramma van Windows probeert Windows standaard inderdaad altijd op drive C: te installeren en doet dat zonder dit aan de gebruiker te vragen. Er is echter wel een situatie waarbij het set-upprogramma dat niet lukt, namelijk wanneer je vanuit een actief Windowssysteem een installatie start met het doel twee Windows-systemen naast elkaar te draaien. In dat geval is de C:-drive al in gebruik en zal het set-upprogramma een andere letter toewijzen aan de parallelle installatie.

Dat kun je vermijden wanneer je de parallelle installatie uitvoert door de pc rechtstreeks vanaf het installatiemedium te booten. Beide systemen houden dan hun eigen drive C:. Elke Windows-installatie beheert zijn eigen partitieletters en weet niet hoe andere installaties op dezelfde pc dat beheren.

Meer handige tips en trucs lees je in c't mrt/2020

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Direct nummer kiezen op de smartphone

Op mijn oude telefoon waarmee ik via het vaste telefoonnet belde had ik sneltoetsen waarmee ik bepaalde nummers direct kon bellen. Bestaat zoiets ook ...

Programma-instellingen openen met snelkoppeling

Ik heb mijn Windows 10-installatie ingesteld dat programma’s geen toegang hebben tot de webcam. Soms wil ik Skypen, maar dan moet ik flink klikken om ...

Interessant voor jou

1 Praat mee

1

avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Gerold Manders
Lezer
Gerold Manders

Op een “verse” hard disk en de Windows installer was het altijd mogelijk om je hard disk tijdens de installatie procedure in te delen in verschillende partities. Dan had je de keuze om Windows niet te installeren op de C:\ partitie.

Volgens mij is dat met de huidige Windows 10 installer nog steeds zo. Ben zelf gemigreerd naar Win 10 toen het gratis was/is en heb sindsdien geen installer meer gebruikt. Normaal gesproken ben ik helemaal geen voorstander van migratie naar een nieuwere Windows versie, maar tot op heden nog geen problemen ondervonden.