Windows standaard op C:

Daniel Dupré
1

Als jullie schrijven over de drive waar Windows op geïnstalleerd staat, dan zeggen jullie vaak iets in de trend van dat het systeem meestal te vinden is op drive C:. Maar ik heb eigenlijk nog nooit een computer gehad waar Windows niet op de C:-partitie staat. Is er überhaupt een mogelijkheid om tijdens de set-up aan te geven dat Windows op een andere drive moet worden geïnstalleerd?

Het set-upprogramma van Windows probeert Windows standaard inderdaad altijd op drive C: te installeren en doet dat zonder dit aan de gebruiker te vragen. Er is echter wel een situatie waarbij het set-upprogramma dat niet lukt, namelijk wanneer je vanuit een actief Windowssysteem een installatie start met het doel twee Windows-systemen naast elkaar te draaien. In dat geval is de C:-drive al in gebruik en zal het set-upprogramma een andere letter toewijzen aan de parallelle installatie.

Dat kun je vermijden wanneer je de parallelle installatie uitvoert door de pc rechtstreeks vanaf het installatiemedium te booten. Beide systemen houden dan hun eigen drive C:. Elke Windows-installatie beheert zijn eigen partitieletters en weet niet hoe andere installaties op dezelfde pc dat beheren.

Meer handige tips en trucs lees je in c't 08-09/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Gerold Manders
Lezer
Gerold Manders

Op een “verse” hard disk en de Windows installer was het altijd mogelijk om je hard disk tijdens de installatie procedure in te delen in verschillende partities. Dan had je de keuze om Windows niet te installeren op de C:\ partitie.

Volgens mij is dat met de huidige Windows 10 installer nog steeds zo. Ben zelf gemigreerd naar Win 10 toen het gratis was/is en heb sindsdien geen installer meer gebruikt. Normaal gesproken ben ik helemaal geen voorstander van migratie naar een nieuwere Windows versie, maar tot op heden nog geen problemen ondervonden.