Hoe snel is mijn PCI Express

Daniel Dupré
0

Ik heb een 10 Gbit/s PCI Express netwerkkaart in mijn moederbord gestopt, maar nu betwijfel ik of het systeem de maximale snelheid wel toepast. Is er een manier om daar achter te komen?

In Windows 10 open je PowerShell en typ je dan het commando Get-NetAdapterHardwareInfo in. Met de oude Opdrachtprompt doe je dat met powershell Get-NetAdapterHardwareInfo. De lijst die dan verschijnt toont voor elke netwerkkaart in het systeem de PCI-Express-snelheid (GT/s, gigatransfers per seconde) en het aantal gebruikte lanes.

Windows Powershell

In Windows toont het Powershell-commando Get-NetAdapterHardwareInfo de gewenste informatie.

PCI Express 1.1 biedt tot 2,5 GT/s, 2.0 tot 5 GT/s, 3.0 tot 8 GT/s en PCIe 4.0 tot 16 GT/s. De PCIe datasnelheid in Gbit/s is dan het product van beide waarden (snelheid en lanes), waarbij een kleine hoeveelheid er af gaat voor de codering van de bits op de lane. Bij PCIe 1.1/2.0 is dat 20 procent (8b/10b code), bij PCIe 3.0/4.0 iets minder dan 2 procent (128b/130b). Een 10-Gbit-netwerkkaart kan dan bijvoorbeeld uit een combinatie van PCIe 2.0 x4 (4 lanes) of PCIe 3.0 x2 (2 banen) bestaan.

PCI Express snelheid in Linux

Onder Linux vind je de waarden via twee shell-commando’s: sudo lspci | grep Ether geeft een overzicht van de netwerkkaarten. Onthoud het PCI-busadres van de betreffende interface, dat vooraan staat. Dit kun je dan opzoeken in de zeer gedetailleerde uitvoer van sudo lspci -vv. De regel met ‘Lnk- Sta’ bevat de PCIe-transferrate (speed) en het aantal gebruikte banen (Width).

Linux command prompt

 In Linux kom je via sudo lspci -vv erachter hoe hoog je datatransferrate is (hier Speed 8GT/s) en hoeveel lanes er worden gebruikt (Width x4).

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer handige tips lees je in c't magazine 3/2023

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Mails niet meer automatisch markeren als gelezen? Zo doe je het!

Wil je mails niet meer automatisch markeren als gelezen in Outlook? Dat kan handig zijn voor het overzicht en bereik je door een standaardinstelling a...

Windows 11 processor niet ondersteund of wel? Check de lijst

Windows 11 werkt niet op alle processors. Kijk hier of Windows 11 je Intel of AMD processor ondersteunt of niet. En wat je eraan kunt doen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er